Dečja Evrovizija 2020 Evrovizija 2021 Srbija

Open up — again! Srećna nova evrovizijska sezona!

Neslavno završena evrovizijska sezona 2019/2020. ustupa 1. septembra mesto sezoni 2020/2021, od koje evrovizijski fanovi očekuju da će biti daleko uspešnija u odnosu na prethodnu. Šta nas to čeka po pitanju juniorskog i seniorskog Evrosonga?

Ovu rekapitulaciju započinjemo sa svim onim što je u međuvremenu poznato po pitanju organizacije Pesme Evrovizije 2021. u Roterdamu. Nedugo po otkazivanju Evrosonga 2020, 18 delegacija je zvanično odlučilo da dâ još jednu šansu planiranim učesnicima za 2020. godinu. U pitanju su:

 • Australija | Montejn
 • Austrija | Vinsent Bueno
 • Azerbejdžan | Samira Efendi
 • Belgija | grupa „Hooverphonic“
 • Bugarska | Viktorija Georgijeva
 • Češka | Beni Kristo
 • Gruzija | Tornike Kipijani
 • Grčka | Stefanija
 • Izrael | Eden Alen
 • Letonija | Samanta Tina
 • Malta | Destini Čukunjere
 • Rumunija | Roksen
 • San Marino | Senit
 • Slovenija | Ana Soklič
 • Švajcarska | Gjon’s Tears
 • Ukrajina | grupa „Go_A“ (Gou Ej)
 • Holandija | Žangu Makroj
 • Španija | Blas Kanto

Moldavku Nataliju Gordijenko smo izuzeli iz ovog spiska jer je ona svoje novo evrovizijsko pojavljivanje potvrdila samo na društvenim mrežama, najavivši da će na novoj pesmi sarađivati sa Filipom Kirkorovim i Dimitrisom Kontopulosom, koji su za nju napisali i njenu nesuđenu ovogodišnju takmičarsku pesmu Prison.

U isto vreme su se nedavno pojavile i spekulacije da bi Džejms Njuman mogao ponovo da predstavlja Ujedinjeno Kraljevstvo jer je na društvenim mrežama objavio da je sa autorima njegove nesuđene ovogodišnje evrovizijske pesme My last breath počeo da radi na novom projektu. Međutim, to za sada još nije ni potvrđeno.

Nove izvođače za narednu sezonu će odabrati sledećih deset za sada zvanično potvrđenih država: Hrvatska, Kipar, Danska, Estonija, Finska, Norveška, Švedska, Litvanija, Francuska i Nemačka.

Što se tiče onih za sada poznatih evrovizijskih izaslanika za 2021, kod većine izvođača se očekuje da će njihove nove takmičarske kompozicije biti izabrane interno, što se najviše odnosi na one zemlje koje još za sada nisu definisale način odabira nove evrovizijske pesme, a to su: Austrija, Azerbejdžan, Češka, Gruzija, Letonija, Malta, San Marino, Holandija i Španija.

Kod Australijanke Montejn se očekuje da će pesma biti izabrana interno, uzimajući u obzir činjenicu da se na društvenim mrežama pohvalila time da je završila svoju novu evrovizijsku pesmu, kao i da je njome i te kako ponosna. Članovi belgijskog trija „Hooverphonic“ su predali više od 20 pesama koje su uradili ovog leta, pa će i njihova nova evrovizijska pesma biti isto izabrana interno. Bugari i Ukrajinci su organizovali muzičke kampove radi odabira nove evrovizijske pesme za njihove nove-stare predstavnike, a i Švajcarci će svoju evrovizijsku pesmu ponovo izabrati interno.

Česi su još ranije najavili mogućnost organizacije televizijskog takmičenja za odabir nove pesme Benija Krista, na isti potez su se zvanično odlučili Izraelci i Slovenci, dok kod Rumuna nije poznato da li će praviti ponovo nacionalno finale sa određenim brojem pesama, ili će se odvažiti da novu evrovizijsku pesmu odaberu interno.

Kad je reč o onima koji će odabrati nove izvođače, Estonci i Litvanci su odlučili da njihovim planiranim evrovizijskim predstavnicima za 2020. Ukuu Suvisteu i grupi „The Roop“ daju povlastice povodom prijave pesama za tradicionalne nacionalne izbore Eesti Laul i Pabandom iš naujo! Dok su se članovi litvanskog trojca obavezali da će učestvovati na finalnoj večeri litvanskog nacionalnog izbora s novom pesmom, Ukuu Suvisteu je estonska delegacija poručila da će automatski biti smešten na listu učesnika Eesti Laula ako odluči da se prijavi, naravno, s novom pesmom. Estonci su konkurs za Eesti Laul 2021 otvorili 1. septembra.

Kod Skandinavaca švedski trio „The Mamas“ i Finac Aksel Kankaranta neće dobiti povlašćen položaj, već će i oni morati da prođu konkurse za svoje nacionalne izbore Melodifestivalen i Uuden Musiikin Kilpailu. Konkurs za Melodifestivalen je otvoren 24. avgusta i trajaće do 16. septembra, a konkurs za finski UMK je otvoren sa startom nove evrovizijske sezone, 1. septembra, i trajaće sedam dana.

Šta je sa Danskom i Norveškom? Da li su i oni planirali da svojim planiranim adutima za njihove Melodi Grand Prix i Dansk Melodi Grand Prix daju neke povlastice? Da, naravno da jesu. Naime, norveški i danski javni emiter su ponudili njihovim planiranim evrovizijskim predstavnicima za 2020. Ulriki Brandstorp i Benu i Tan da se takmiče na finalnim večerima njihovih nacionalnih izbora, ali, oni su to odbili, kako zbog nezainteresovanosti, tako i zbog privatnih obaveza.

Što se tiče ostalih država koje su potvrdile da će odabrati nove izvođače, Hrvati i Francuzi su odlučili da preko televizijskih nadmetanja odaberu nove izvođače, a Kiprani i Nemci će ostati verni internom odabiru pesme i izvođača.

„Hurricane“ i 2021?

Ovo leto je ostalo upamćeno i po tome što su beogradski mediji objavili priču o tome kako je interni odabir sastava „Hurricane“ za Srbiju gotova stvar, ali, one su to demantovale. Doduše, RTS je tek 31. avgusta potvrdio pojavljivanje na Evroviziji 2021. u Roterdamu, a javnost će blagovremeno biti informisana o daljim koracima.

Posle otkazivanja Evrovizije, Sanja, Ksenija i Ivana nisu nimalo lenčarile, već su se bacile na posao po pitanju promovisanja svog rada i izdavanja novih singlova. Najpre su gostovale u šouu koji je Jelena Karleuša priredila korisnicima interaktivne platforme Youbox (Juboks), izvevši sa njom nesuđenu evrovizijsku pesmu Hasta la vista, kao i Karleušin hit Baš je dobro biti ja, da bi potom samostalno izvele numeru Avantura. Nakon ovog gostovanja, izbacile su još dva singla: Tuturutu sa MC Stojanom i aktuelni Folir’o.

I Evrovizija za decu pod znakom pitanja

Kad je reč o dečjem Evrosongu, iako je prethodnih godina u ovo vreme bilo poznato i po pet-šest učesnika, zbog aktuelne epidemije virusa korona to ovaj put nije bio slučaj, nego ćemo prve izaslanike dobiti tek tokom tekućeg meseca. Prvi će doći iz Nemačke 2. septembra, a za septembar su svoja nacionalna finala, odn. objave rezultata, potvrdili i Kazahstan, Malta, Holandija, Poljska, Rusija i Ukrajina. Televizijsko takmičenje za odabir predstavnika će organizovati i Gruzini, a Španci i Francuzi, baš kao i naši, najavili su interni odabir pesme i izvođača.

Iako su i Belorusi planirali nacionalno finale ili interni odabir pesme i izvođača, sve je palo u vodu nakon nedavnih političkih nemira u toj državi, te se u ovoj istočnoevropskoj državi razmišlja i o povlačenju sa takmičenja, kako iz navedenih razloga, tako i zbog činjenice da stanje u redovima javnog emitera BTRC i nije baš nešto stabilno zbog aktuelne političke situacije. Konačna odluka o njihovom juniorskom evrovizijskom pojavljivanju biće doneta do 7. septembra. Ni Portugalci, koji su preeliminarno potvrdili pojavljivanje, nisu baš nešto sigurni po pitanju toga hoće li ostati pri odluci da se takmiče, ili će se i oni povući zbog kovida-19.

U Srbiji se upravo 1. septembra završava konkurs za odabir novog juniorskog evrovizijskog predstavnika, s tim što će prijave biti primorane da ostanu na čekanju jer se očekuje da će ovih dana biti poznato šta su po pitanju odlaska u Varšavu odlučile Italija, Albanija i Jermenija. Zna se da Vels, Australija, Severna Makedonija i Irska neće slati svoje predstavike upravo zbog epidemije kovida-19.

Veliki izazovi pred čelnicima EBU

Novi supervizor juniorske i seniorske Evrovizije Martin Esterdal nalazi se pred najtežim ispitom na početku svog mandata, a to je osiguranje bezbednosti za organizaciju dečje Evrovizije 2020. i seniorske Evrovizije 2021. Kako stvari za sada stoje, moguće je da će dečja Evrovizija u Varšavi biti otkazana; ako ipak bude sve kako je planirano, pitanje je da li će za EBU biti prihvatljivo rešenje da prvi put nakon 2013. godine organizuje takmičenje sa 12-14 zemalja, iz razloga što od 2014. godine teže da okupe što veći broj učesnika, kako se ne bi ponovile greške iz prošlosti. U zavisnosti od svega toga, biće poznato i kako će države planirati svoja seniorska evrovizijska pojavljivanja za 2021, o čemu je nedavno govorila Nađa Burkhart iz EBU.

Što se seniorske Evrovizije tiče, čeka nas najneizvesnija sezona do sada po pitanju organizacije takmičenja, te se postavlja pitanje: „Da li će delegacije iz svih 40 i nešto zemalja biti sposobne da dođu u Roterdam?“ Ovo pitanje izaziva veliku dramu jer u današnje vreme je neisplativo da se organizuje Evrovizija sa manje od 40 država. U svakom slučaju, delegacije će posle eventualnog otkazivanja dečjeg Evrosonga znati na čemu su.

Kad je reč o Srbiji, najveći problem će biti naći izvođača za odlazak na dečju Evroviziju jer mi bazu za uzimanje predstavnika trenutno nemamo, čemu je najviše doprinelo gašenje šoua „Pinkove zvezdice“, odakle je RTS prethodnih godina „crpeo“ talente.

Da li treba dati drugu šansu „Uragankama“ u Srbiji?

S obzirom na njihovu popularnost, mišljenja smo da treba. Svih šest singlova koje su devojke objavile, otkako su kročile na naše tržište, radile su sa drugim kompozitorima, tekstopiscima, aranžerima i producentima. Tako su, recimo, pesmu Favorito uradile sa Darkom Dimitrovim i Milanom Radulovićem Laćom (sin Marine Tucaković i Aleksandra Radulovića Fute), a pesme Avantura, Brzi prsti i nesuđenu evrovizijsku Hasta la vista su radile sa Nemanjom Antonićem i Kosanom Stojić; prvi postevrovizijski singl Tuturutu su uradile sa Markom Gajićem Morenom, a na novom Folir’o su radile sa Ognjenom Amidžićem, kao autorom muzike i teksta, i sa srpskim evrovizijskim predstavnikom iz 2009. godine Markom Konom, kao producentom i polovičnim aranžerom uz pomoć Milana Novakovića.

Zašto sam navodio sve podatke o autorima njihovih pesama? Zato što je moje mišljenje da je Favorito jedina pesma u kom su nadmašile sebe i svoje mogućnosti za taj žanr, jer više pažnje se usredsređivalo na melodiju nego na tekst, tako da bi bilo najbolje kada bi Dimitrova odabrale za autora svoje evrovizijske pesme jer on je evrovizijski iskusniji, zna kako se radi dobra pesma bržeg ritma, što može da se zaključi na osnovu onoga što je radio za Anastasiju Ražnatović, npr. Međutim, problem je u tome što takvu pesmu do sada nije plasirao na evrovizijsku scenu, već je uporno igrao na outdate baladu. Ko zna, ako bi njemu devojke poklonile poverenje, trebalo bi da ne odstupa od svog stila. Ove ostale navedene kompozicije su u klasičnom pop-folk fazonu.

Ali, ako i one budu planirale privatne obaveze, onda možemo lagano da ih otpišemo.

Pitanje i kakvu Beoviziju možemo da očekujemo. U vremenu punom neizvesnosti, kada, pored svega ostalog, pevači nigde ne nastupaju, možda bi za one popularne festivalski izlet bio dobar i poželjan komercijalni potez, što uliva nadu da možemo da očekumo još kvalitetnije i konkurentnije takmičenje.

Svakako, izboru „Uraganki“ i novoj šansi dajemo prednost. RTS je na potezu!

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Uraganke su rekle ništa pre oktobra, a RTS nije raspisao nikakav konkurs pre početka septembra. Očigledno da RTS je zaglavio u pravnim procedurama oko izbora novog rukovodstva. Već dugo vreme sa RTS-om rukovodi vršilac dužnosti generalnog direktora, a sve odluke tog rukovodstva mogle bi da budu upitne. RTS traži tumačenje svog statuta kako bi mogao pravno da funkcioniše i zato se čeka oktobar. Tako da odluka o Beoviziji ili drugom izboru, pa čak i o učešću na Evroviziji ne može biti doneta sve dok RTS ne prevaziđe pravni vakum. Čak i odluka o predstavniku za Dečiju Evroviziju ne može biti doneta. Nije tako strašno ako se konkurs raspiše kasnije, već to bi moglo da uveća prijave.
  Što se tiče načina o izboru predstavnika Srbije, moj stav je poznat. Nije fer da se zatvori vrata za druge izvođače samo zato što su Uraganke popularne. Ako Uraganke žele novu šansu, treba da je zasluže sa pobedom na Beoviziji.

 • Nadam se da nam ova sezona nece biti ukleta kao sezone 2008/09, 2012/13 i 2016/17.

  Da razbijemo vec jednom to prokletstvo.

 • Što se tiče nas i Dečije Evrovizije,i dalje sam mišljenja da je trebalo preskočiti ovogodišnje izdanje i zbog virusa,ali i zbog činjenice da nam jednostavno na tom takmičenju ne ide.Ne izgleda mi kao da će se i neki žečjeni broj učesnika pojaviti tako da se dovodi u pitanje da li vredi ulagati u takmičenje koje realno nije šteta ni ako se preskoči ako će na kraju biti otkazano,ali vreme će reći.
  Što se Uraganki tiče,svakako sam za to da ponovo idu,ne samo zbog popularnosti,već i truda i talenta,a i raznolikosti koju pokazuju na muzičkoj sceni,da ne govorim o njihovoj popularnosti medju evrovizijskim krugovima.Mada,s obzirom da je RTS u sve tri god od povratka selekcije konkurs otvarao u avgustu što sad nije slučaj,a svi znamo kolki su sporaći sa preslušavanjem ČAK dvocifrenog broja prijava za šta im treba par meseci da odaberu i puste u javnost,čisto sumnjam da će tek sad otvarati konkurs.Da se ne lažemo Beovizije je i inače upitna sa kvalitetom,možete zamisliti na šta će i prijave i organizacija ličiti u ovakvim uslovima.Bolje delegirati Hurricane i na tom polju rešiti stvar pa nek se onda gleda šta i kako po pitanju njihove pesme,možda da bude odabrana interno,možda od tri najbolje u nekoj manjoj selekciji.Ali svakako mišljenja sam da bi trebalo one da nas predstavljaju.
  I za kraj srećna vam svima nova sezona,nadam se da će potrajati do maja i da će se takmičenje što normalnije održati,a usto se nadam da će RTS kroz par dana napokon da izda saopštenje o našem predstavniku!