ESC-potpourri

Finci predstavnika biraju 20. februara, a Estonci 6. marta

Šta to novo za predstojeću evrovizijsku sezonu spremaju Finska i Estonija? Da li će Lesli Roj predstavljati Irce i naredne godine? Da li Australijanka Montejn sumnja u održavanje narednog Evrosonga?

Opširnije o svemu tome čitajte u narednim redovima evrovizijskog potpurija.

🇫🇮 Finci predstavnika biraju 20. februara

Finski javni emiter YLE objavio je da će 10. izdanje TV formata Uuden Musiikin Kilpailu biti održano nešto ranije u odnosu na prethodne godine, i to 20. februara, ponovo u televizijskom studiju „Mediapolis“ u Tampereu. Kako je izjavio producent ovog TV formata Ansi Autio, postoje dve opcije za održavanje — jedna je da se takmičenje održi uz prisustvo gledalaca, a druga bez, što će zavisiti od daljeg toka epidemije kovida-19 i restriktivnih mera koje će tada važiti u Finskoj. U slučaju da takmičenje bude održano bez prisustva gledalaca, tada će jedini prisutni biti učesnici i minimalan broj tehničkog osoblja.

Konkurs u trajanju od sedam dana je otvoren 1. septembra. Svaki izvođač može da prijavi do tri pesme, a kompozitori i tekstopisci neograničen broj kompozicija. Najmanje jedan izvođač ili kompozitor mora da ima prebivalište u Finskoj ili da bude državljanin ove severnoevropske države.

Finaliste će odabrati stručni žiri kojim će ponovo predsedavati umetnički direktor festivala Tapio Hakanen, a njihova lista, kao i takmičarske pesme, biće prezentovani tokom januara.

Poslednji pobednik UMK, Aksel Kankaranta, neće nimalo biti pošteđen jer će i on morati da prođe celokupan proces konkursa u slučaju ponovnog prijavljivanja.

🇪🇪 Finale estonskog Eesti Laula zakazano za 6. mart

Isto kao i Finci, i Estonci su sa početkom nove evrovizijske sezone 1. septembra otvorili konkurs za 13. izdanje televizijskog formata Eesti Laul (Estonska pesma), koji će se odvijati do 6. novembra. Kao i u prethodne dve godine, biće odabrane 24 najbolje kompozicije za samu završnicu; lista učesnika biće poznata 12. novembra, a takmičarske kompozicije će sa pratećim spotovima biti prezentovane 5. decembra.

Festival će se odvijati u nepromenjenom formatu koji je uspostavljen još 2011. godine — dva polufinala i finale. Sva tri izdanja biće emitovana uživo, a prisustvo publike će zavisiti od restrikcija izazvanih epidemijom virusa korona koje budu tada važila. U svakom slučaju, polufinalne epizode biće emitovane 18. i 20. februara, a finale sa 12 najboljih kandidata je zakazano za 6. mart.

Uslovi prijavljivanja se odnose na opšta evrovizijska pravila uz sledeće izuzetke:

  • svako ko podnese pesmu na estonskom jeziku do 1. novembra treba da plati kotizaciju od 25 evra. Isto važi i za umetnike koji budu poslali pesmu na stranom jeziku — oni plaćaju cenu od 75 evra; posle navedenog datuma će troškovi biti udvostručeni; spomenuta naknada se plaća elektronskim putem preko sajta estonskog javnog emitera ERR i prosleđuje se delegaciji za finansiranje učešća na Evroviziji 2021;
  • strani izvođači i kompozitori mogu da učestvuju samo ako sarađuju sa estonskim državljaninom ili rezidentom;
  • izvođači i kompozitori mogu da pošalju najviše pet radova;
  • ako poslednji pobednik festivala Uku Suviste odluči da prijavi pesmu, automatski će biti uvršten na listu polufinalista.

🇮🇪 🇦🇺 Dok Lesli Roj sprema potencijalne pesme, Montejn sumnja u mogućnost održavanja Evrosonga

Irkinja Lesli Roj se nudi irskom javnom emiteru RTÉ za ponovni odlazak na Evrosong naredne godine! To se može zaključiti na osnovu njenih objava na društvenim mrežama na kojima se zahvalila kompanijama British Airways i Finnair na tome što su joj omogućili da iz Dablina preko Helsinkija stigne do Stokholma kao prvoj prepreci za novi evrovizijski poduhvat. Na novim pesmama radila je, između ostalog, i sa producentom Džaustom (JOWST, Norveška 2017) i muškim članom dueta „Norma John“ (Finska 2017) Laseom Pirainenom. Treći autor koji je uključen u celu priču je Šveđanin Erik Dalkvist, jedan od autora vicešampionske numere Bulletproof sa poslednjeg Melodifestivalena.

Međutim, za sada nema zvanične potvrde po pitanju ponovnog odlaska Lesli Roj na Evrosong, mada se zna da te pesme planira da prosledi irskom javnom servisu.

S druge strane, australijski dnevni list Sydney Morning Herald objavio je intervjue sa ljudima koji su na svoj način trebalo da obeleže 2020. godinu. Među njima se našla i ovogodišnja nesuđena australijska predstavnica Montejn, koja je priznala da ju je teško pogodilo otkazivanje ovogodišnjeg nadmetanja. Iako je na Tviteru objavila da već ima spremnu pesmu za 2021. i da je ponosna na nju, nije sasvim sigurna po pitanju toga da li će Evrosong naredne godine biti održan, pomirivši se sa činjenicom da možda nikad neće nastupati na ovom najvećem globalnom muzičkom nadmetanju.

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Nadam se da će Finci imati bolji izbor pesama ovog puta.Estonci će,nadam se,imati raznovrsnu selekciju kao 2018. jer su im 2019. i 2020. pesme bile jako sterilne.Što se Montejn tiče,NADAM SE da se njene sumnje neće obistiniti!

  • Montaigne neka obeije prkove i dlake ispod pazuha pa onda neka nam svima unistava snove !