Poljska, Ukrajina i Nemačka
Šta se novo dešava u Poljskoj, Ukrajini i Nemačkoj?
ESC-potpourri

Jermeni će se takmičiti i u Varšavi. Poljaci obznanili prvu finalistkinju

Ko je prva finalistkinja poljskog izbora? Da li će se Jermeni takmičiti na dečjoj Evroviziji i u Varšavi? Kako teče rad na novoj verziji nemačke pesme?

O svemu ovome čitajte u narednim redovima „evrovizijskog potpurija”.

🇵🇱 Lena Marzec pobednica prvog polufinala poljske „Šanse za uspeh”

Poljaci su iznedrili prvog finalistu nove sezone juniorskog izdanja muzičkog šoua „Šansa za uspeh”. U pitanju je Lena Marzec, koja je poljskoj javnosti postala poznata nakon učešća u drugoj sezoni šoua The Voice Kids u kojoj joj je aktuelna pobednica dečjeg Evrosonga Viki Gabor bila glavna konkurentkinja. Ona je to pravo izborila kao pobednica prvog polufinalnog izdanja emitovanog 6. septembra.

Druga grupa polufinalista će se publici predstaviti 13. septembra, a tema drugog polufinala nosiće naziv „Svetski hitovi koje ste slušali”. Žiri koji će odabrati drugog finalistu će sačinjavati tri nekadašnja seniorska poljska evrovizijska predstavnika: Mihal Višnjevski (2003. i 2006. sa grupom „Ich Troje”), Kleo (2014) i di-džej i producent Gromi (2018).

🇦🇲 Jermeni potvrdili pojavljivanje u Varšavi

Četrnaesta država koja je potvrdila učešće na dečjoj Evroviziji u Varšavi je Jermenija, objavio je šef tamošnje evrovizijske delegacije David Cerunjan na prezentaciji nove programske šeme javnog emitera ARMTV. Zajedno sa učešćem na juniorskoj Evroviziji, Jermeni su potvrdili i pojavljivanje na predstojećem seniorskom Evrosongu u Roterdamu.

Pošto će Jermenima ostati malo vremena da odaberu svog juniorskog predstavnika, može se očekivati da prvi put posle 2017. godine pesmu i izvođača odaberu interno.

Potvrda jermenskog učešća je stigla baš pred 7. septembar, kada su delegacije dobile poslednji rok da se prijave za učešće na dečjoj Evroviziji u Varšavi. Očekuje se da će biti poznato da li će se Belorusi i Portugalci ipak povući, kao i šta će reći Albanija i Italija.

🇩🇪 Nemci počeli da rade na finalnoj verziji pesme

Nemački javni emiter KiKA je veoma ozbiljno shvatio moć debitantskog pojavljivanja na dečjem Evrosongu, pa je samim tim objavio i nove detalje u vezi priprema za učešće na dečjem Evrosongu. Izabrana predstavnica Suzan je otputovala u Berlin kako bi sa kompozitorom numere Stronger with you Levantom Gajgerom radila na finalnoj verziji pesme i promotivnom video-spotu. Premijera celokupnog paketa se očekuje u skorije vreme.