Dečja Evrovizija 2020

13 država „pokreće svet“ u Varšavi. Takmičari ostaju u svojim državama

Evropska radiodifuzna unija je objavila da će na ovogodišnjoj, 18. po redu, Dečjoj pesmi Evrovizije u Varšavi, 29. novembra učestvovati predstavnici iz 13 država, što je najmanji broj zemalja učesnica od 2013. godine. Uz sve to treba navesti da će i format takmičenja za ovu godinu biti promenjen.

Na 18. Dečjoj pesmi Evrovizije, koja će se održati 29. novembra u televizijskom studiju u poljskoj prestonici Varšavi, svoje predstavnike će poslati sledećih 13 država, uz čiji će spisak biti data i lista odgovornih javnih emitera:

 • Jermenija (ARMTV)
 • Belorusija (BTRC)
 • Francuska (France Télévisions)
 • Gruzija (GPB)
 • Kazahstan (Khabar Agency)
 • Malta (PBS)
 • Holandija (AVROTROS)
 • Rusija (RTR)
 • Srbija (RTS)
 • Španija (RTVE)
 • Ukrajina (NSTU)
 • Poljska (TVP)
 • Nemačka (ARD/ZDF/KiKA)

Biće ovo prvi put posle 2013. godine da se takmiči 13 država, na šta je najviše uticala epidemija virusa korona. Jedini debitant na ovogodišnjem dečjem Evrosongu biće Nemačka. Zbog celokupne situacije oko kovida-19 takmičenje će ove godine propustiti: Australija, Vels, Severna Makedonija, Irska, Portugalija, Italija i Albanija.

Takmičari u TV studijima svojih zemalja

Međutim, ovogodišnje nadmetanje biće održano u nešto drugačijem obliku u odnosu na prethodne godine. Glavni deo programa, odakle će se uključivati voditelji i gosti revijalnog dela, odvijaće se u televizijskom studiju u Varšavi, dok će se takmičarski deo odvijati u televizijskim studijama država učesnica.

Zbog svega navedenog, delegacije su se obavezale da u svojim TV studijima koriste sličan raspored scenografije kakva će biti prisutna u varšavskom studiju i sličnu tehničku postavku, kako bi se gledaoci osećali kao da određen nastup gledaju iz poljske prestonice.

Supervizor seniorske i dečje Evrovizije Martin Esterdal tim povodom je izneo sledeće saopštenje:

Ograničenja putovanja i tekuća pitanja u vezi sa pandemijom kovida-19, nažalost, označavaju situaciju da ne možemo da dovedemo sve ovogodišnje učesnike da lično nastupaju. Međutim, odlučni smo po pitanju toga da se ovo takmičenje, koje se održava od 2003. godine, mora nastaviti. Uprkos ovogodišnjim promenama, svi odabrani talentovani mladi predstavnici svojih država i dalje će imati jednake šanse da zablistaju, i, po tradiciji, gledaoci iz celog sveta će moći preko interneta da glasaju za svoje omiljene pesme.

Iako mali izaslanici neće moći da se lično sretnu, digitalne platforme Evrovizije za decu će pružiti šansu svima onima koji se takmiče da podele svoja iskustva, te da zabeleže i jedan zajednički nastup. Takođe će biti pokrivene i pripreme u njihovim matičnim državama i biće gledaocima pružena šansa da komuniciraju sa učesnicima kod svojih kuća.

Martin Esterdal je na sve to dodao:

Okupljanje porodica je suštinska misija javnih servisa i dok zamišljamo takmičenje za Pesmu Evrovizije za vreme u kojem trenutno živimo, posvećeni smo osiguranju da svi učestvuju ove godine, od mališana širom Evrope do publike kod kuće, te da u isto vreme svi uživaju u pozitivnom i objedinjavajućem iskustvu. Zahvalni smo svim našim kolegama iz Televizije Poljska što su se suočili sa izazovom stvaranja međunarodne TV produkcije uživo, koja će putovati svetom, kao i tzv. pokretanjem sveta.

Dečja Evrovizija 2020 biće tog 29. novembra emitovana od 17 časova. Više detalja o ovom nesvakidašnjem 18. izdanju biće poznato u narednim sedmicama.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Bolje bi bilo da je takmičenje otkazano.Ovako se neće osećati taj takmičarski duh,da ne pominjem kako neće sve države biti na istom jer nemaju sve podjednake mogućnosti u studiju (zato sam bio protivnik istog rešenja za Evroviziju). Samo se nadam da ćemo odabrati dostojnog predstavnika i pesmu,da ne budemo baš medju zadnjima sa ovako malo država učesnica.Nadam se samo da će sva deca podjednako uživati kao da se takmičenje održava po standardnom sistemu!