Rusija i Belorusija
Kakvi su planovi Rusa i Belorusa za dečji Evrosong u Varšavi?
ESC-potpourri

Moguće je proširenje liste učesnika. Belorusi o predstavniku odlučuju u dogledno vreme

Kakvi su dalji koraci organizacije dečje Evrovizije u Varšavi nakon objave detalja o promeni formata? Zbog čega su se Portugalci (za sada preeliminarno) povukli? Kakve će dalje korake preduzeti Belorusi nakon odluke o ostanku na takmičenju? Da li će biti otvoren prostor za proširenje liste učesnika?

O svemu ovome možete čitati u novom „evrovizijskom potpuriju“, a najbitniji od svega jesu naši izdvojeni članci o predstavnicima Ukrajine i Španije, kao i vest o za sada potvrđenih 13 učesnika.

13 država „pokreće svet“ u Varšavi. Takmičari ostaju u svojim državama

🇪🇺 Nastupi će verovatno biti snimani unapred. Moguće je i proširenje liste učesnika

Nemački sajt Eurovision.de i španski javni emiter RTVE došli su u posed novih informacija u vezi sa organizacijom završnice dečje Evrovizije 2019, čiji će se glavni deo programa sa voditeljima i gostima revijalnog dela programa odvijati u televizijskom studiju u Varšavi. Naime, pošto je od ranije poznato da će svih 13 za sada poznatih takmičara svoje nastupe snimiti u televizijskim studijima u svojim matičnim državama, novi detalji koji se javljaju u celoj toj priči su ti da studijski spotovi neće biti snimani uživo, već unapred. Takođe, prezenteri glasova bi se prvi put od 2012. godine javljali iz svojih država, umesto da se javljaju iz dvorane, što je bila praksa koja je važila od 2013. godine.

S druge strane, viši službenik za komunikacije sa Evropskom radiodifuznom unijom je za sajt ESC Plus otkrio da lista od 13 učesnika nije konačna, te da je otvoren poziv ostalim emiterima članicama EBU da je povećaju, i to do najviše 20 učesnika. Ukoliko emiteri koji su se u međuvremenu povukli sa ovogodišnjeg nadmetanja, ili su u nekom slučaju odbili povratak, iskažu interes, EBU će njihove predoge rado prihvatiti.

Jedna od država koja se najpre povukla zbog kovida-19 je Portugalija, gde su čelnici javnog emitera RTP kao razlog za povlačenje naveli upravo aktuelnu epidemiju kovida-19. Da li će se Portugalci predomisliti nakon promene formata takmičenja, ili će ostati pri tome da se ne takmiče, što se može takođe odnositi i na one koji su se povukli, saznaćemo u narednim danima. U svakom slučaju, sve je to urađeno da bi se izašlo u susret onima koji su u međuvremenu odustali od nadmetanja.

🇧🇾 Belorusi preispituju metod odabira predstavnika

Beloruski javni emiter BTRC se prvi put od početka avgusta oglasio na temu učešća na dečjoj Evroviziji u Varšavi. Pošto su Belorusi sada i formalno potvrdili pojavljivanje u Varšavi, čelnici javnog emitera BTRC su objavili da će u narednom periodu detaljno preispitati način na koji će biti određen predstavnik.

Podsetimo, prethodni rokovi za odabir njihovog ovogodišnjeg juniorskog evrovizijskog predstavnika su bili sledeći — 15 najboljih kandidata je trebalo da bude izabrano do 24. avgusta, a predstavnik do 15. septembra, u slučaju održavanja nacionalnog finala, ili do 16. oktobra u slučaju interne selekcije. Međutim, svi ti rokovi su pomereni zbog loše političke situacije u Belorusiji.

🇷🇺 Rusi o predstavniku odlučuju 25. septembra

Rusi će svog predstavnika izabrati preko nacionalnog finala koje će biti održano 25. septembra. Tokom tekućeg vikenda biće održane audicije na kojoj će biti određen za sada neutvrđen broj učesnika, a odluku o pobedniku u televizijskom finalu će doneti internet-glasači i žiri u omeru 50/50. Onlajn-glasanje biće otvoreno onog trenutka kada bude bila objavljena lista finalista, pa sve dok ne bude bilo održano nacionalno finale.

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Mala ispravka: na Decjoj Evroviziji 2012. je bilo poslednji put da se prezenteri javljaju iz svojih zemalja, a 2013. je pocelo sa praksom da se prezenteri pojave na sceni.