ESC-potpourri Eurovision Choir of the Year Eurovision Young Musicians

Sanremo neće biti održan bez prisustva publike. Stefanija nudi četiri pesme za Evrosong

Da li organizacija Sanrema bez prisustva gledalaca dolazi u razmatranje? Da li Australijanci nameravaju da vrate TV format Eurovision: Australia Decides u 2022. godini? Koliko pesama je Grkinja Stefanija pripremila za Evrosong 2021? Ko će biti prvi učesnik Melodifestivalena 2021? Da li će Evrovizija mladih muzičara u Zagrebu biti odložena? Da li je organizacija „Hora Evrovizije“ u planu za 2021?

Saznajte sve u narednim redovima „evrovizijskog potpurija“.

🇮🇹 Ne postoji plan za otkazivanje Sanrema za 2021

Iako su Italijani najavili da će 71. Sanremo biti održan nešto kasnije u odnosu na prethodne godine, i to od 2. do 6. marta, postoji mogućnost da festival bude otkazan, što će zavisiti od situacije koja se bude razvijala u vezi sa aktuelnom epidemijom kovida-19. Želja umetničkog direktora festivala Amadeusa je da se festival održi isto kao i do sada — sa orkestrom i uz prisustvo gledalaca i medija, a ako to ne bude bilo moguće, onda neće biti smisla održavati ga. Podsetimo, zbog sadašnje situacije u vezi sa virusom korona, festival je pomeren na kasniji datum.

Međutim, organizatori su u međuvremenu prešli na traganje za novim pesmama koje će biti izvođene na ovom dugovečnom italijanskom festivalu, te su započeti pregovori sa diskografskim kućama koje žele da pošalju svoje predloge.

🇬🇷 Stefanija će ponuditi četiri pesme za Evrosong

Saga oko odabira nove evrovizijske pesme za grkinju Stefaniju još uvek nema svoj epilog. Naime, specijalizovani sajt Eurovision Fun je došao u posed informacije da su Dimitris Kontopulos i umetnik poznat pod imenom ARCADE u dogovoru sa dotičnom pripremili za nju četiri pesme koje će snimiti početkom oktobra, kada bude stigla u Grčku, i potom ih predati selekcionoj komisiji formiranoj od strane grčkog javnog emitera ERT.

Međutim, još nije poznato da li će idealna pesma i ovaj put biti izabrana interno, ili će biti organizovano televizijsko takmičenje na kojem će u konkurenciji biti sve četiri potencijalne numere, od kojih bi gledaoci izabrali onu najbolju, kao što je to bio slučaj sa odabirom pesme za Elenu Paparizu 2005, Anu Visi 2006, Sakisa Ruvasa 2009. i Demi 2017. godine. S druge strane, ni ERT nije odbacio mogućnost organizovanja televizijskog takmičenja za odabir nove Stefanijine pesme.

🇦🇺 Australijanci potvrdili povratak formata Eurovision: Australia Decides za 2022. godinu

Producentska kuća Blink TV, koja sarađuje sa australijskim emiterima SBS i ABC na brojnim evrovizijskim projektima, objavila je da će se televizijski format Eurovision: Australia Decides vratiti u 2022. godini. Lokacija održavanja ponovo će biti Gold Koust. U 2021. godini ovaj izuzetno primećen TV format u prethodne dve sezone biće preskočen zbog internog imenovanja Montejn za predstavnicu, a na isti način verovatno će biti delegirana i njena nova evrovizijska pesma.

🇸🇪 Julija Alfrida je prva poznata učesnica Melodifestivalena za 2021

Švedski javni emiter SVT je preko festivala za mlade nepoznate i polupoznate izvođače P4 Nästa selektovao od osmoro finalista jednog izvođača za Melodifestivalen 2021, što je već uspostavljena tradicija koja važi od sezone 2013/2014. Specijalni žiri je odlučio da nagradu za učešće na švedskom „Melodiju“ poveri Juliji Alfridi, koja se na navedenom festivalu P4 Nästa nadmetala s pesmom Dark room. Naravno, za nju će biti dodeljena nova kompozicija za potrebe Melodifestivalena.

🇭🇷 🇪🇺 „Evrovizija mladih muzičara“ u Zagrebu sigurno neće biti održana ove godine. Hor Evrovizije će 2021. godine sigurno biti održan

Kako javlja sajt Eurofestivales, Evrovizija mladih muzičara (Eurovision Young Musician), čije je održavanje prvobitno bilo planirano za 21. jun u Zagrebu, ove godine sigurno neće biti održana. O odustajanju od ovog takmičenja se nije govorilo još od marta, kada je odluka o otkazivanju zvanično bila objavljena. Ova odluka bi trebalo da bude ozvaničena 23. septembra, kada se bude sastala Referentna grupa Evropske radiodifuzne unije.

S druge strane, kulturni portal Interkultur objavio da će Hor Evrovizije (Eurovision Choir) u 2021. godini sigurno biti održan, te da će odluka o datumu održavanja i gradu domaćinu biti doneta u dogledno vreme. Od kada je to takmičenje pokrenuto 2017. godine održavalo se u sklopu „Evropskih horskih igara“, a domaćini tog nadmetanja za 2021. godinu bi trebalo da budu belgijski gradovi Genk i Antverpen.