Izrael, Island i Makedonija
Šta se novo dešava kod Izraelaca, Islanđana i Makedonaca?
Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Izraelci otvorili konkurs za pesme. Šveđani opet „rasturili“ s prijavama za Melodifestivalen

Da li su Izraelci krenuli u potragu za idealnim novim potencijalnim evrovizijskim pesmama za Eden Alen? Kakvo je interesovanje za Melodifestivalen? Da li ćemo gledati Islanđane, Makedonce i Albance i naredne godine?

Saznajte u narednim redovima novog „evrovizijskog potpurija“.

🇮🇱 Izraelci su raspisali konkurs za potencijalne evrovizijske pesme za Eden Alen

Izraelski javni emiter KAN je 16. septembra krenuo u potragu za novim potencijalnim evrovizijskim pesmama za ranije odabranu predstavnicu Eden Alen. Uslovi za slanje pesama se oslanjaju na opšta evrovizijska pravila, uz dodate uslove da ne može da se šalje samo tekst pesme, i da maloletni autori mogu da učestvuju samo uz dozvolu staratelja. Rok za slanje radova je 5. oktobar.

Od pristiglog broja radova, biće odabrano 16 pesama koje će ući u uži izbor za televizijsko nadmetanje. Sve potencijalne numere biće prezentovane u novembru, i od toga će internet-glasači i stručni žiri odabrati po četiri kompozicije koje će proći u televizijsku fazu nadmetanja.

Nakon izvršene selekcije pesama biće održana dva polufinalna nadmetanja i finale. U polufinalima će biti izvedene po četiri pesme, ali njih neće izvoditi interno delegirana predstavnica, već drugi izvođači po izboru kompozitora ili sami autori numera; po dve najbolje pesme kvalifikovaće se za veliko finale, i tek onda će ih Eden Alen otpevati.

Celokupan proces odabira nove evrovizijske pesme za Eden Alen bi trebalo da se završi do sredine februara, za kad je planirano da se uradi finalna verzija pobedničke kompozicije i promotivni video-spot.

🇸🇪 Šveđani dobili 2.747 prijava za Melodifestivalen 2021

Švedski javni emiter SVT saopštio je da je na konkurs za popularni „Melodi“ stiglo 2.747 radova — 202 više nego protekle sezone.

Karin Gunarson, producentkinja ovog takmičenja, izjavila je da je neopisivo zabavno znati da je interesovanje za Melodifestivalen i dalje veliko.

— Osećam se kao da imam najveću torbu s muzičkim slatkišima na svetu u koju mogu da uronim. Upravo ću to raditi narednih nekoliko dana.

Kao i do sada, 27 učesnika biće odabrano sa pozivnog i javnog konkursa, a 28. takmičar je jedan od učesnika radijskog festivala P4 Nästa — Julija Alfrida.

 

View this post on Instagram

 

Inskicket till Melodifestivalen 2021 är nu stängt och totalt har 2747 låtar skickats in! 💥 – Det är otroligt kul att se en ökning av inskickade bidrag då det visar på ett stort intresse för tävlingen. Som tävlingsproducent känns det som om jag fått världens största musikaliska godispåse att dyka ner i, och det är precis vad jag ska göra de närmaste dagarna. Det ska bli så spännande att höra hur det låter, säger Karin Gunnarsson, tävlingsproducent för Melodifestivalen 2021. Totalt tävlar 28 bidrag i Melodifestivalen 2021. Urvalsjuryn väljer ut 14 låtar bland de inskickade bidragen, de övriga 14 bidragen väljs ut av SVT under hösten. Senare i höst offentliggörs vilka låtar och artister som tävlar i Melodifestivalen 2021. 🚀

A post shared by ✨ Melodifestivalen ✨ (@melodifestivalen) on

🇮🇸 🇲🇰 🇦🇱 Islanđani, Makedonci i Albanci potvrdili učešće za 2021

Učešća na Evrosongu u Roterdamu 2021. su zvanično potvrdili Islanđani, Makedonci i Albanci. Dok se očekuje da Islanđani i ove sezone predstavnika biraju preko TV formata Söngvakeppnin, a Albanci na „Festivalu pesama“, Makedonci će verovatno ostati dosledni internom odabiru pesme i izvođača.

Poslednji pobednik islandskog izbornog festivala Dadi Frejr još ranije je najavio da neće učestovati na ovogodišnjem izdanju, dok kod Makedonaca još uvek nije izvesno hoće li produžiti saradnju sa Vasilom Garvanlijevim ili će se opredeliti za novog izvođača.

Kada je reč o Albaniji, od ranije je već poznato da će nacionalna televizija RTSH organizovati 59. po redu „Festival pesama“ — Festivali i Këngës, no ovog puta je šef evrovizijske delegacije Kleart Duraj potvrdio i da će to ujedno biti i nacionalni izbor za Evrosong. Konkurs traje do 2. oktobra, a prijave autori mogu da podnesu na adresu Radio Tirane ili da pošalju na sledeću mejl-adresu: festival@rtsh.al.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Pitam se koliko će RTS čekati da objavi odluku oko Hurricane.
    Ne znam šta tu stvarno ima da se bistri…. nije kao da je interesovanje za Beoviziju na nivou Melodifestivalena kao i kvalitet pa da ima tu šta da se vaga. Vrv sam dosadio sa ovim,ali RTS bi stvarno trebalo što pre da odluči