Evrovizija 2021

Četiri moguća scenarija za sigurno održavanje Evrovizije 2021

Evropska radiodifuzna unija (EBU) i holandski nacionalni emiteri NPO, NOS i AVROTROS definisali su četiri plana, odnosno četiri moguća scenarija za sigurno održavanje Pesme Evrovizije 2021. godine.

Pesma Evrovizije se ovog maja nije održala, prvi put u svojoj istoriji, usled pandemije koronavirusa, a takvu sudbinu imali su i drugi veliki globalni događaji, planirani za ovu godinu: olimpijske igre u Tokiju, Evropsko prvenstvo u fudbalu, Vimbldon i mnogi drugi.

Naizgled savršen sistem kojim upravlja i koga kontroliše upravo EBU poklekao je pred svetskom zdravstvenom krizom, pokazavši svoje slabosti koje se ogledaju u nesposobnosti da se adekvatno reaguje na nepredviđene okolnosti.

Kako se to ne bi dogodilo, novo rukovodstvo, predvođeno novoizabranim izvršnim supervizorom, Šveđaninom Martinom Esterdalom, unelo je određeno izmene u pravilnik, kako bi se osigurao kontinuitet i dalje održavanje takmičenja pred neizvesnim događajima i u nepredviđenim situacijama.

Šta je sve do sada poznato?

Da će Roterdam ostati grad-domaćin 65. Pesme Evrovizije obznanjeno je na kraju specijalne emisije Europe Shine a Light koja je emitovana kao utešni i zamenski program za ovogodišnji otkazani Evrosong.

Evropska radiodifuzna unija i holandski javni emiteri NPO, NOS i AVROTROS postigli su dogovor da taj holandski grad i njegova Arena „Ahoy“ budu dom evrovizijskim predstavnicima sledeće godine.

Nedugo zatim, saopšteno je i da će se takmičenje održati 18, 20. i 22. maja, kada će i definitivno biti krunisan novi muzički kralj Evrope i naslednik Dankana Lorensa.

Kada je reč o planiranom vizuelnom identitetu, sloganu, izgledu scenografije i bine, producenti i organizatori zadržali su sve planirano za ovu godinu.

Opširnije o tome u našim izdvojenim tekstovima:

„Open Up“ je slogan 65. Pesme Evrovizije
Logotip kao posveta prošlosti
Scenografija: Ravno, minimalistički i savremeno
Novo pravilo — prateći vokali mogu biti nasnimljeni

Šta podrazumevaju četiri moguća scenarija?

Scenario A

Scenario A podrazumeva situaciju u normalnim okolnostima, na kakvu smo navikli svih prethodnih godina. Dakle, tehničke probe, generalne probe, takmičarske večeri, puna arena, prateći događaji u Roterdamu, delegacije, novinari…

Jasno je da je u trenutnim okolnostima ovaj scenario malo verovatan, a u najvećem zavisi od zdravstvene krize, pronalaska vakcine protiv kovida ili bar pouzdanih ispitivanja.

Scenario B

Ovaj scenario podrazumeva da će se Pesma Evrovizije održati po svom ustaljenom modelu, ali uz određena ograničenja. Ta ograničenja odnose se na fizičku distancu, ograničen i samim tim smanjen broj mesta u areni, ograničen broj putnika u Roterdam, ograničen broj članova delegacije i novinara, ograničen broj pratećih događaja u Roterdamu i slično.

Budući da bi primenom ovog scenarija bilo manje prostora za publiku, napravio bi se novi raspored sedenja, a u tom slučaju bi se primenio žreb za one koji budu kupili ulaznice. Ko ne bude imao sreće u žrebanju, novac će mu u celosti biti vraćen. O ovome će više biti reči početkom 2021. godine.

Scenario C

Ovaj scenario podrazumeva Scenario B, ali i okolnosti ograničenog putovanja za učesnike i delegacije, u slučaju da neke zemlje zatvore svoje granice. Tada će ti učesnici svoje pesme izvesti u studiju nacionalne televizije svoje države.

Oni koji budu mogli da dođu u Roterdam svoje nastupe izvodiće uživo u Areni „Ahoy“.

Scenario D

I konačno, ovaj najnepoželjniji model podrazumeva potpuno zatvaranje svega i svih, kao što se to dogodilo minulog proleća u mnogim državama. I tada će se održati Pesma Evrovizije, ali bez publike u areni, bez novinara, delegacija, fanova, takmičara i svih drugih aktivnosti u Roterdamu u vezi sa održavanjem Evrosonga.

Takmičari će svoje pesme i nastupe izvesti i snimiti u TV studiju nacionalnog emitera, u vizuelnim i produkcijskim uslovima približnim onim u Areni „Ahoy“, a onda će se emitovati uživo u programu — dakle, onako kako je planirano za ovogodišnju Dečju pesmu Evrovizije koja će se održati u novembru iz TV studija u Varšavi, te će taj događaj biti ujedno i test za čitavu produkciju i organizatore.

Foto: EBU

Isti i voditelji

Odlučeno je i da Evroviziju u Roterdamu vode nekadašnja dvostruka holandska evrovizijska predstavnica Edislija Rombli, evrovizijski komentator sa skoro decenijskim stažom, voditelj i pevač Jan Smit, te popularno TV lice srednje generacije Šantal Janzen, dok će influenserka Niki de Džager aka Nikkie Tutorials biti onlajn i internet voditelj i reporter.

Njih četvoro bili su domaćini i specijalne emisije Eurovision: Europe Shine a Light.

Isti voditeljski kvartet i u Roterdamu 2021. godine

18 istih i na Evrosongu 2021

Do sada je 18 delegacija zvanično odlučilo da dâ poverenje planiranim i izabranim takmičarima za 2020. godinu. U pitanju su:

 • Australija | Montejn
 • Austrija | Vinsent Bueno
 • Azerbejdžan | Samira Efendi
 • Belgija | grupa „Hooverphonic“
 • Bugarska | Viktorija Georgijeva
 • Češka | Beni Kristo
 • Gruzija | Tornike Kipijani
 • Grčka | Stefanija
 • Izrael | Eden Alen
 • Letonija | Samanta Tina
 • Malta | Destini Čukunjere
 • Rumunija | Roksen
 • San Marino | Senit
 • Slovenija | Ana Soklič
 • Švajcarska | Gjon’s Tears
 • Ukrajina | grupa „Go_A“ (Gou Ej)
 • Holandija | Žangu Makroj
 • Španija | Blas Kanto
Oznake

22 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • NekiTamo,
  Vidi se da prećutno prihvataš da su Uraganke bile nefer prema drugima čim ponavljaš jedne te iste fraze. Nisi se ni trudio da pobiješ moje tvrdnje o moralnom potezu Uraganki.
  Nevena da otpeva refren evrovizijske kompozicije Uraganki, odmah bi uvideo da se ona slabo snalazi u brzom pevanju. Da li Nevena ima brzu pesmu kao Uraganki u njenom albumu ? Možda je i zato ona ih je nekako slabo ocenila. Nevenu možeš slobodno da braniš koliko god želiš. Dobra je pevačica i ja to ne sporim. Ali sporim njenu pobedu na Beoviziji i taj stav neću menjati.
  Ja sam ti odgovorio na tvoj komentar na 09.10.2020 at 10.32, treba da pročitaš ponovo taj svoj komentar. Uostalom zašto ti moji komentari idu na živce ? Ja ne pozivam da se spali RTS nego kritikujem za da bude bolje, a ne da bude gore. Ne može da žiri da isto pravo kao i narod. Čak i Sanremo daje nekakvu prednost narodu u odnosu na žiri. Doduše, ovogodišnji pobednik Sanrema je bio miljenik žirija, dok su narod i demoskopsko žiri je glasalo za drugog, ali ne toliko ubedljivo kao žiri. Sanremo ima kompliciran sistem glasanja i favoriti mnogo retko pobeđuju.

 • @Beobožavatelj
  Što se Nevene tiče,nemam živaca da ti objašnjavam i nemam uopšte potrebu da pravdam njen muzički stil.To što ti sa visine gledaš na nečiji vokal i govoriš samo podiže vokal dovoljno sve govori.
  Uraganke su objavile spot dva dana pred Beoviziju i što je to nemoralno….ponavljam svi su to mogli.I naravno da su sa drugom verzijom nastupile na Beoviziji neće valjda da cupkaju sa prvom verzijom samo zato što je sve ostale mrzelo da rade na pesmi.Pesme je trebalo da poboljšaju mnogi,ali samo su one zaista imale želju da Srbiju potencijalno što bolje predstave,a ne ako pobedimo ajmo uraditi nešto.
  Primećuješ kako branim Nevenu iako je Uragankama dala najmanje šest bodova.Ja nisam sporan čak i prema nekome kome se ne dopadnu,ali ono što mi smeta moram da osporim.
  I ako komentarišeš i na drugim platformama izvinjavam se moja je greška,ali zaista mislim da ako se vidi da više ljudi prihvata tvoje stavove,da ima nečeg u tome,a ako ne da nešto ne valja.
  A što se tiče nameštanja žirija tu neću više ni da te pokušavam,seti se onog Eurosonga 2013. koji je tada sistem važio i kako smo prošli.

 • NekiTamo,
  Dva komentara i to jedan po drugi. I to više puta. Ali kako što je red, da te ispoštujem.
  Ponovo ti ukazujem da proveriš kako Nevena peva i to njenim bržim pesmama. Da li je to brzo ili sporo pevanje ? Svaki izvođač ima neke mene i ne može da peva sve. Nenad iz OGAE Srbija, ne znam kako se tačno preziva, Pribak ili Jovanović, da se baš na Prvi glas Srbije nije snašla u tim bržim pesmama. I ja se slažem s tim. Njene stihove u kompoziciji Ljubav je svuda je bilo podizanje glasa. Nevena kao član žirija je najslabije ocenila Uraganke od drugih članova, naravno.
  Ja sam sporio pobedu Uraganki samo zato što sam rekao da nisu bili fer zbog izmenjene verzije ? Spot su objavili na dva dana pre Beovizije, ali su nastupili sa sasvim drugu verziju. To je možda pravo, ali da li je to fer prema drugim izvođaćima ? Svi žele da pobede i da su određena sredstva dozvoljena. Uraganke su to iskoristile. Ali da je to moralno ? Da li to što sam načeo moralnost Uraganki i tako sam osporio njihovu pobedu ? Samo sam rekao da nisu bili fer prema drugima.
  Kad kažeš da je sve bilo pošteno i da žiri nije nameštao, samo se nasmejem. To je kad pomislim da političari su pošteni do zadnjeg dinara. Utakmice, tenderi, sve se to namešta, pa što jedna Beovizija ne bi se namestila.
  Ponovio sam jednom i ponoviću opetꓽ Ne tražim pristalice za svoje stavove i nikoga ne primoravam da ih prihvati. Kao što vidiš, služim se sa svim činjenicama da argumentirano odbranim svoje stavove. U velikoj meri mi pomaže arhiva Evrovizija.rs da sastavim svoje argumente i ja to maksimalno iskorištavam. Očigledno je da tebi ide na živce to što ja branim svoje stavove. Sa svojim drugim komentarom 20.09.2020 at 23.11, ja sam se ponadao da će neko izađi sa argumentima, ali ti si izašao sa svojim proizvoljnim tvrdnjama, a ja sam se tako nadao.
  Da li znaš zašto ja nemam pozitivne komentare ? Zato što ih ti ne primećuješ jer ti ne odgovaraju.
  Zahvaljujem se na savetu u tvom drugom komentaru, ali ja sam to radio i ranije. Samo što se to ne primećuje zar, ne ? Ako nešto pohvališ, onda je to pozitivno i se ne primećuje, ali ako nešto iskritikuješ, onda je to negativno i ti si negativan.

 • I probaj nekad da baciš komentar na članku koji nije vezan za EBU ili RTS pa da vidimo i neki tvoj pozitivan komentar,a ne samo da dočekuješ ovakve članke na lakat da bi mogao da se izraziš

 • Beobožavatelju
  Evo odmah da ti kažem da mogu da se setim stihova pesme niti a i Aninie i Banetove pesme,ali to nije bitno jer bi me vrv optužio da čitam sa neta.
  I ja sam ti rekao….ostani pri svojim tvrdjenjima,ja stvarno više nemam živaca da se vodim time.Imaš platforme i više posećene od ove pa izrazi svoje negodovanje pa da vidimo da li će te i ko podržati!
  Nevena usput ako slušaš njene pesme,ima i bržih pesama u opusu,tako da nije da ne može da ih peva nego joj mnogo bolje leže balade i tjt.Uostalom valjda si pratio PGS.I nemoj da se vadiš da poričeš da nisi osporavao pobedu Uraganki kad si fino rekao da su “nepravedno” promenile pesmu pa kad sam ti rekao da su to mogli svi praviš se lud.
  I nemoj da optužuješ nekog bez da imaš dokaz za to,uopšte ti ja ne tražim te dokaze nego izgleda smešno.To govore oni čiji favoriti ne pobede pa aj udri po žiriju.
  Da se ne bi dužilo više ovde,postavi komentar na yb kanalu yb-a pošto nemam tviter gde može i dosta više ljudi da vidi pa da se pokaže čiji su stavovi podržaniji…ja svakako aktivno komentarišem i tamo,a i na svim portalima i do sad nisam nailazio na protivljenje kao tvoje.

 • NekiTamo,
  Hajde da uzmemo taj reper o pevanju.
  Da počnemo sa ovogodišnju Beoviziju. Ako se žiri vodio ko kako peva, onda 12-ca bi trebala da bude za Nedu Ukraden. Stara dobra jugoslovenska škola pevanja je nenadmašljiva i svi učesnici Beovizije Nedi Ukraden mogu da nose vodu. Sa druge strane, Uragankama se zameralo da su vokalno slabe i da vokali trebaju da se dodatno pojačaju.
  Ja ne sporim pobedu Uraganki, ali žiri više se koristi kao mera predostrožnosti da ne bi pošlo nešto naopako od onoga što je RTS planirao. Andrija Jo je za svoje vrištanje u polufinalu je dobio 4-ku od žirija i 12-ku od telefonskog glasanja. Iako je bilo jasno da Uraganke ne mogu da budu ugrožene, ali za svaki slučaj žiri je uradio ono što je uradio i Andriji Jo dao 1. Bane Mojičević i Ana Milenković su bili bolje nagrađeni od njega, a pevali su kompozicije za koje ne bih hteo ni stihove da se setiš. Zameraš narodu koji sve ovo finansira ? Nije im dopala Teina kompozicija i to je to. Uostalom, Tea je samo bila da se popuni listić i da se nađe lažno opravdanje za Andrijinu jedinicu. Možeš li da se setiš stihove kompozicije Milana Bujkovića i Olivere Popović koji su pevali najsmorniju kompoziciju u finalu, pa i na celoj Beoviziji. Žiri je ipak to dobro nagradio.
  Uraganke su jedva dobile 12-icu od žirija ? A da li je neki član žirija dao nižu ocenku od 6 ili ostavio prazno polje kod njih ? Kod Andrije Jo je to bilo.
  Da pređemo na prošlogodišnju ˶praistorisku˝Beoviziju. Na toj Beoviziji se desilo ono kao na još stariju Beoviziju pre 10 godina ili ako uzmemo ovu vremensku razliku 11 godina. Nataša i Una su bili kao OT Bend, a Nevena kao Marko Kon. Razlika je bila ogromna, ali žiri je presekao. Nataša i Una su imale oko 4500 glasova više, dok OT Bend je imao više glasova od svih ostalih učesnika zajedno. Nevena je bila srećnija od Marka jer je Beovizija bila na Košutnjaku, a prepuni Sava Centar bi ponovo isto tako negodovao. O tom skandalu možeš da nađeš u delu Istorija Evrovizija.rs. Čak je Ivana Vlahović dobila 8 bodova nego što je to bilo u polufinalu, a pevala je brzu kompoziciju. Nenad iz OGAE Srbija u podkast emisiji Love Love Peace Peace rekao da Nevena ne može da peva brze kompozicije i da njeno pevanje dolazi do izražaja samo kad je sporo pevanje. Dakle, Nevena je samo podigala glas i stajala u mesto, dok su Nataša i Una imale scenski nastup i brzu kompoziciju. Za trud samo 2, a za stajanje 12.
  Očigledno je da na žirija uticaju interesne grupacije u RTS-u. Žiri je samo dobio preporuke za glasanje i to je to. Žiri ne oštećuje, to telo samo sprovodi nečija naređenja. Tvoja teorija da žiri jе odlučivalo preko pevanja apsolutno ne drži vodu. Samo nagađanja i pretpostavke bez bilo kakve potkrepe.
  Možeš da staviš do znanja, ali uvek si bez opravdanja.
  Što se tiče tvog drugog komentara, ja nisam te ni pozvao, niti prozvao, sam si se uključio da se boriš protiv mog negativizma. Moji stavovi su moj problem, koji je tvoj problem?
  O tome da li mi treba da neko na mojoj strani već sam odgovorio, 01.10.2020 at 19.01, a ti si sam i onako priznao da tvoja tvrdnja, objašnjenja, stavovi, mišljenja su bez nikakve potkrepe i činjenica. Izađi sa argumentima, dokazima, činjenicama, a ne sa praznim pričama.
  Imam utisak ili ti stvarno želiš da Srbija bude ko Belorusija ? Žiri da bira predstavika Srbije, a narod da plaća poreze, takse, da ćuti i da ne odlučuje. U Belorusiji se pojavio dokaz o nameštanju ? I šta su uradili sa žirijem, jer su ih poslali u zatvor ? Pa naravno da nisu. Da li na ovogodišnjem beloruskom izboru bilo žirija ? Kako, kad su nameštali ?
  E pa vidiš, ja ne želim da Srbija bude ko Belorusija. I zato kritikujem RTS. Ja tebi nisam dužan da pokazujem dokaze jer ti nisi državni organ, pa da zahtevaš to od mene. A i da jesi, opet ne možeš ništa da zabraniš jer je sloboda govora i izražavanja misli su zagarantirana prava sa Ustavom Republike Srbije.

 • I Beobožavatelju ja stvarno nemam nameru da se borim sa tvojim negativizmom evo u zavisnosti kad ovaj komentar bude odobren,baš skoro je na zvaničnom kanalu Esc na yb objavljen video gde se izmedju ostalog govori o pripremama četiri opcije!
  Ako te je toliko pogodila nepravda iznesi tu svoj stav i protivljenje i da vidiš da li će ti neko pružiti bolje objašnjenje od mene ili možda čak stati na tvoju stranu!
  A od žiriju RTS nemoj da soliš dok ne nabaviš audio ili vizuelni dokaz za prevaru kao što je pojedini za beloruski žiri 2019.

 • @Beobožavatelj
  Izvini što je nefer što su Uraganke poboljšale pesmu,to je mogao svako da uradi,nije to bilo njihovo ekskluzivno pravo nego su svi drugi rezonovali tek ako pobedimo radićemo na pesmi,a Uraganke su i nakon pobede još jednom radile na pesmi,tako da nemoj pričati da to nije fer.
  Nataša i Una pevale bržu pesmu pa zato nisu dobro zvučale…nemoj me zasmejavati tu nije bilo nikakvog naročitog kretanja koje bi ih opravdalo jednostavno su zvučale ne baš najbolje i žiri nikako nije mogao namerno da ih ošteti jer se nije moglo ni pretpostaviti da će one baš završiti prve.Ali da ne dužimo o Beoviziji koja je praistorijska.
  Ako je po tvom mišljenju Andrija zaslužio da dobije više od žirija mislim da je i objektivno Tea zaslužila bar bod ili dva od publike,ali po tvom mišljenju očigledno je opravdano kad fanovi pomahnitali jutjuba glasaju slepo umesto da se glasa merodavno.
  I kad sam rekao da treba da se merimo sa Belorusijom,ja sam samo mislio šta bi tek radio da nam je selekcija ko njima 2019. gde je samo žiri birao i gde se znalo da Zena ide.
  I kažeš Nevena je samo podizala glas….aj molim te…nemoj da daješ takve izjave khm nebulozne kako voliš da se izraziš… Nataša i Una su samo marširale u mestu i jednom poskaknule wow i to treba da im opravda vokale.
  Šta misliš zašto je Andrija poveo vokalno pojačanje… da bi pomogao devojci vrv sigurno,ali više da bi ona iz senke vadila njemu prosek vokalno…nije se ni udostojio da joj da zasluge dok mnogima to nije zasmetalo.Da je on pesmu mogao sam vokalno da izvuče,njena deonica u pesmi ne bi ni postojala,nego bi bila drugačije osmišljena,ali ne u pf on je stenjao,a devojka pevala.Jednostavno Esc je u tom momentu za njega bila prevelik zalogaj za njega i prihvati to.
  I ne znam što se buniš za izbor Uraganki kad su upravo kod žirija kog pljuješ jedva pobedile,a kod publike koju pravdaš ubedljivo tako da da i NAROD ih je odabrao.I nemoj mi samo RTS namestio brojke,bilo bi jadno da se na to vadiš.
  I kad sam mislio kiks od umora mislio sam na jednu reč,ne na ceo komentar iza kog stojim i sada jer sam ti izmedju ostalog realno stavio do znanja zašto žiri nije toliko stao iza Nataše i Une kao i Andrije

 • NekiTamo,
  Šta ja ima da sastavljam tužbu kad za to postoje advokati. Ali skupi su.
  Nataša i Una su pevali brzu kompoziciju i osmislili nastup, a Nevena je samo podizala glas.
  Andrija Jo nije bio sam na sceni, dok Uraganke su promenile verziju pre nastupa. Stvarno neferski od Uraganki.
  A kako su odabrane Uraganke ? Preko Beovizije ili RTS ih je birao ?
  Studio Košutnjak je u vlasništvo RTS-a, tako da jeftinije ne može da bude i nastup za DE će biti realiziran bez problema.
  Narod je oštetio Teu ?!!!!!!!!! Pa ovaj naš narod stavrno nije normalan. Aj samo podseti me kako je Teu narod oštetio ? Ja znam da narod plaća svoje glasove i ne znam kako je to nju oštetio.
  Pa normalno da dajem negativne komentare jer u ovom periodu treba da se ostane negativan, zar ne ?
  Čekaj, a naš čilj je Srbija da bude ko Belorusija ili da ne bude ko Belorusija ?
  Sledeći put da se naspavaš i da ne pišeš komentare tako kasno, a ne ja da ti čitam po nekoliko puta tvoje komentare i da se smejem na sve nebuloze koje si naveo.

 • Pardoniram samo tvrdjenje bez ovog činjenica…pišem kasno pa mi se desio propust

 • @Beobožavatelj
  Izvini ja sam i naglasio da iznosim svoje tvrdjenje činjenica,a ne da definišem stavove koji su urezani u kamenu.Pošto vidim da nema svrhe ubedjivati te u bilo šta,pustiću te da se i dalje nerviraš zbog nečega što je davna prošlost već za sve.I jel zaista nećeš da tužiš EBU zato što je skupo ili zato što si svestan da svoju žalbu ne bi znao da sročiš…
  Al evo da ti kažem za žiri…učinio mu je više uslugu nego što ga je oštetio…on se sledio u pf isfalširao kolko hoćeš,stenjao i imao tek tad svoj prvi objektivni javni nastup.Realno slušajući sada pesmu uopšte ni ne zvuči ništa specijalno,čak sam i Bombu češće slušao jer je nastup bio bolji.Slažem se da je 1 bod možda previše,ali i da je dobio 3 poena ništa mu ne bi značilo,a više od toga nije zaslužio.Nastup mu nije imao veze s vezom i on je tu pesmu dobio na gotovo bukvalno iz fioke.Uraganke su mnogo više radile na svojoj pesmi,promociji,nastupu i sveobuhvatno su bile daleko bolje.Ti se žališ što Evrovizija nije održala,a protiv toga si da ti isti izvodjači dobiju drugu šansu…treba se napraviti bilans…razmisli samo da li bi realno Beovizija imala neki ugledan izbor sad kad svakog da izvineš zabole za Evroviziju pored svih muka.RTS će morati da utroši silne pare na pripremanje scene u studiju za DE ako si upoznat sa tim i neće moći ponovo da se sve za Beoviziju organizuje,pravi itd.Što se tiče Nataše i Une,na njih sam i zaboravio,ali evo vokalno nije bilo najbolje Una je čak i skoro omašila svoje repovanje da ne govorim kako je sve zvučalo ko dranje uopšte nisu zvučale usladjeno dok su pevale zajedno,Nataša na početku odlična,ali posle sve niz vodu,a i pesma je realno bila meh.
  I ti kao hoćeš Beoviziju,a onda kad se objave pesme krećeš da zameraš svakoj i tek kad nadješ povod da pljuješ RTS staneš u odbranu nekoj pesmi ili izvodjaču.Evo reci zašto je Andrija trebalo da bude više nagradjen od žirija baš me interesuje….pritom ćutiš što je Tea nepravično oštećena od publike.
  I čisto sumnjam da ti baš jednu god ne možeš bez Evrovizije pa boluješ i lečiš rane iz prošlosti nego eto nikad ti nije dosta hejta.Jedan pozitivan komentar nemaš na portalu odkako ja pratim.Dakle oko ovoga ti nastavi da besniš,a mi ostali ćemo to ignorisati,a da ti za žiri kažem pročitaj još jednom ako treba moja obrazloženja za Andriju ,Natašu i Unu i nabavi dokaze za nameštaljku.Kako bi tek besneo da smo Belorusi i da imamo onaj izbor,da li bi ti neka nervna ćelija od besa ostala

 • NekiTamo,
  Bravo za tebe što si otkrio da su OI odložene, a ne otkazane posle toliko ukazivanja. Još da su OI i Evrovizija praktično isti slučaj. Pa da, odlaganje i otkazivanje to je isto. Vrlo pametno. Još da kažemo već plasiranih odbojkašica i vaterpolista Srbije da trebaju ponovo da igraju kvalifikacijske turnire za OI jer otkazivanje i odlaganje je isto, zar ne ?
  EBU nije mogla osmisli scenario D u martu i nije htela da krši tradiciju, ali ovog puta bi kršila ako bude potrebno. EBU je dosledna tradiciji, nema šta. A toliko produkcija mogu da sprovedu taj scenario D. To mu dođe mnogo jeftinije od prave Evrovizije.
  Imaš dobre argumente, ali imaš jedan problem. Tvoji argumenti su bazirana na tvoja gledišta, a ne na činjenicama. Tvoja argumentacija je proizvoljna, pa čak i proizvoljna treba da ima nekakvu potkrepu. A ja u tvoju argumentaciju ne vidim nijednu jedinu činjenicu.
  Neko koji mi je dao savet da prigovaram do EBU je glavni i odgovorni urednik Evrovizija.rs Slobodan Todorović, ali vidim da ti to već znaš.
  Evrovizija i Zadruga imaju razlike i sličnosti, ali oba su takmičenja. Skoro svaka Evrovizija je imala skandale, a Zadruga je uvek više od skandala. Evrovizija je muzički zabavni program, dok Zadruga je realno zabavni program sa elementima socijalizacije. Izvinjavam se sociolozima jer drugačije ne znam kako definišem taj program. Zadruga je jeste ˶smeće˝, ali Srbija ima neoliberalnu ekonomiju i svaka komercijalna televizija mora da se snalazi na tržištu kako zna i ume. Razlika je to što Zadruga duže traje, a samo narod odlučuje o pobedniku. O tome da li Zadruga je međunarodno takmičenje, da li znaš ko je pobedio u trećoj sezoni ? Čujem da je pobedila Hrvatica i da je uzela 50 000 evra.
  A meni će trebati više od toga ako pokrenem tužbu protiv EBU. Procedura bi bila jeftinija da živim i radim u Švajcarsku jer je tamo sedište EBU-a, ali ja tamo ne živim. Srpski advokati su za naše standarde veoma skupi, a o švajcarskim da ne pričam.
  Nije tačno da sam jedini koji je imao svoj stav o otkazivanju. Sličan stav su imali i drugi, ali nekima sa kojima se ti slažeš nije im se dopalo i počeli su na veoma žeštok način da prozivaju ljude.
  Ja svoj stav iskazujem sa argumentima i ne tražim prstalice i podržavače za svoj stav. Za svoje stavove sam trpeo uvrede, omalovažavanja, pa čak se tražila i cenzura, ali nisam se otkazao.
  Što se tiče dokaza o nameštanju RTS-vog žirija, ostao si mi dužan za odgovorꓽ
  https://evrovizija.rs/2020/06/12/kiprani-za-naredni-evrosong-biraju-novog-izvodaca-uraganke-na-cekanju-do-oktobra/#comment-31667

 • @Beobožavatelj
  Da li je realno da si pomenuo Zadrugu…. ja uopšte ne branim slepo EBU nego govorim svoja gledišta cele situacije.Velika većina ljudi je otkazivanje prihvatila normalno jedino ti uz još neke besniš jer nije moglo ovako onako.Kao što je neko ranije rekao izvoli piši EBU Ć,RTS-u kome god ti ne odgovara i priloži svoje žalbe.Ti si jedini ovde kome nešto neštima.I ne vršim zamenu teza nego ti samo kažeš da se staviš u poziciju nekog ko je oboleo.Jeste potrebno malo veselja i muzike,ali ne u standardnom formatu Evrovizije.Tad u martu mesecu nisu mogli da osmisle sada već opciju D na pravi način i rekli su da to krši tradiciju takmičenja što je tačno.Sada su tu opciju izneli za slučaj da baš krene sve nagore jer ne može da se dopusti otkazivanje drugi put mada ako si pažljivo slušao čuo bi da je ta opcija ionako manje verovatna i da će svakako biti najverovatnije opcije A,B ili u krajnjem slučaju C.
  I jeste Novak ozdravio,ali da li to znači da je održavanje turnira bila dobra ideja….NE…
  I izvini ali ove god OI nisu održane na tv-u nisam video prenos uopšte i sad proverio da su ODLOŽENE za 2021,što je praktično isti slučaj ko sa Evrovizijom…
  I od kad je tebi Zadruga internacionalno takmičenje…ti tu prljavštinu od programa porediš sa Evrovizijom…ti misliš da tamo nije bilo zaraženih….mislim ono stvarno.Od marta pa evo do sad niko nije stao na tvoju stranu i rekao u pravu si,a par nas ti je pokušavalo da objasni suprotno.Samo sam izgleda jedini ja ostao koji ima živaca.
  I ako imaš dokaze protiv žirija RTS-a izvoli priloži pa ćemo da pričamo!

 • NekiTamo,
  Svesno ili nesvesno, koristiš se taktikom Aštačemoizam koja se smatra za sovjetskom propagandnom tehnikom. Definicija za ovu tehniku je kada sagovornik se trudi da izvrši zamenu teza ili počne na jednoj temi i odjednom se prebaci na drugu. Političari je koriste za da izbegnu da daju novinarima konkrentan odgovor. Vidi se da su ti sva argumenta pobijena i pribegao si ovoj taktici. Ali tema je bila scenario D. Ja sam se čudio što EBU ga nudi kad je taj scenario u celosnoj suporotnosti sa tradicijom Evrovizije koja je bila izgovor za otkazivanje, a ti ih braniš sa pandemijom. Nole je organizirao teniski turnir po bivšoj SFRJ i se razboleo, a EBU nije imala hrabosti da sprovede bezbolno scenario za Evroviziju. Daješ nekakva objašnjenja umesto EBU-a koja je dala sasvim druga objašnjenja. Pa si počeo da pominješ Olimpiske igre kako su otkazane, a ja sam te uputio da pročitaš pažljivo te vesti.
  I odjednom jedan komentar za drugim. Nisi video međunarodno takmičenje od marta do jula ? A šta je sa Zadrugom ? Očigledno ja da si pročitao vesti za OI i uvideo si da nisu otkazane, ali volimo da se pravimo malo ćaknuti.
  Normalno da ko se ne pridržava mera, veće su mu šanse da oboli. Ali bolje imati veselje i radosti jer je to veći otpor beznađu i tugi, a na kraju radost pobeđuje. Nole se razboleo, ozdravio i pobedio na turnire. A cela se Srbija ponovo raduje.
  Zašto ja širim negativizam prema RTS, Beoviziji, EBU-a, nekih izvođača itd. ? Građani Srbije plaćaju radiodifuznu taksu, a od tih sredstava se finansiraju RTS i EBU. A to meni daje za pravo da kritikujem.
  Volim Beoviziju, ali me nervira žiri.Za RTS je bolje da raspiše konkurs jer će tako uvećati prijave. Đorđe je u jednom svom članku naveo da mnogi izvođači nemaju mnogo radnih ponuda i Beovizija tu bi mogla da malo da pomogne.
  Ja mislim da je vreme da počneš poštuješ tuđe stavove. Ja u tvoje nisam se mešao.
  Nova sezona je pred nama, kako budemo gledali, ostaće rupa u istoriji Evrovizije, a to možemo da zahvalimo EBU zbog njihove slabosti.

 • I ček ček porediš zato što su ljudi uradili nešto što EBU nije… izvini a gde je onda pozornica izgradjena,posebno osmišljeni nastupi,delegacije…misliš da se EBU nije toga setio…jeste ali je smatrao da ne treba na taj način da se obeležava zvanično nadmetanje… umesto toga su se odlučili za Shine a Light koji je doduše mogao biti bolje osmišljen,ali opet šta je tu je,bilo je prikladnije od full takmičenja.Mislim ako su pevači koji je trebalo da budu tamo prihvatili to ubrzo,zašto se ti potresaš.Da im nije stalo do nas ne bi organizovali one intervjue koje je vodila NikkieTutorials ,ne bi radili tri programa,Eurovision Again,kućne koncerte…
  Mislim da je vreme da se okreneš novoj evrovizijskoj sezoni…sve ostaje isto tako da eto nećeš ni osetiti da 2020. nije ni bilo…

 • @Beobožavatelj
  Izvini,ali zaista nisam video bilo koje internacionalno takmičenje da se odrzavalo u periodu mart – jun/jul.
  Uostalom evo sad ću malo plastično i grupo da ti objasnim.
  Ne daj Bože ali zamisli da si u bolničkom krevetu boriš se za život,korona te obuzela,ne znaš da li ćeš živ dočekati sledeći dan,a na TV- u kaže Hasta la Vista babe… koreografija,efekti,veselje sve…. da li bi ti bilo prijatno. Ne znam kako da ti objasnim da je tada odlučeno da se takmičenje ne održi iz moralnih razloga,tada nikome nije padalo na pamet da se upušta u sve ovo. Mislim na kraju krajeva ako još uvek ludiš za nečim što se desilo pre više od pola god onda stvarno….
  Opusti se čoveče malo…. negativizam na RTS,negativizam na Beoviziju,negativizam na EBu mislim dokle više…. još ako RTS proglasi Uraganke za ponovne predstavnice i tu ćeš da se buniš…. da ti kažem bolje da se pripremiš za to jer do sad nije otvoren konkurs za narednu Beoviziju

 • NekiTamo,
  Tvoja objašnjenja su tako interesantna. Nisu mogli jer nisu znali to kako da izvedu ?!!!!!!!!!!!! Sama EBU je davala objašnjenja zašto je tada nije mogla da sprovede. Valjda si to pročitao. Danas se to isto scenario nudi kao dobar dan.
  Zvezde Granda otkazano ? Tako bi se izradovao da je to muzičko takmičenje otkazano, ali nije.
  Olimpijske igre su isto tako otkazane ? Gde si to pročitao ? Izgleda treba te vesti da pročitaš ponovo. Samo pažljivo, ako može.
  Fudbalski EURO i OI nisu kompletni jer treba da dobiju još učesnika. Srbija treba da igra sa Novrešku za EURO. Srbija isto tako treba da igra kvalifikacijski olimpijski turnir u košarci.
  Sa druge strane, Evrovizija je bila kompletna sa svim izabranih kompozicija i jedino je ostala realizacija. I onda EBU donela tu odluku.
  A zašto da ne upoređujem obožavateljska takmičenja ? Pa ljudi su uradili ono što EBU je trebala da uradi.

 • @Beobožavatelj
  A kako onda objašnjavaš otkazivanje svih drugih muzičkih i sportskih takmičenja u tom periodu. Opciju D za ESC su naveli kao krajnju soluciju,pre 5 meseci to nisu znali kako u potpunosti da izvedu,u medjuvremenu su vrv smislili način i ne vidim šta je tu problematično.Kako bi objasnio da se u maju kad su sva svetska takmičenja otkazana jedino Evrovizija održava….što se onda ne žališ i na Olimpijske igre….
  I nemoj takmičenje porediti sa fan made verzijama jer je mnogo komplikovanije održati pravo takmičenje koje će da gleda vise miliona ljudi nego fan base i OGAE koje gleda par hiljada…

 • Ja se iskreno nadam da će neki ljudi konačno da pročitaju pažljivo moje komentare i kad već vole da budu, kao što kaže naš narod, ˶drveni advokati˝, da spreme dobre argumente kad već brane odluku EBU-a za otkazivanje Evrovizije.
  Danas u tehničkom i tehnološkom razvoju, pa čak i sa tehnologijom iz 70-tih, 80-tih, 90-tih, četvrti scenario ili scenario D mogao je da se realizira bez problema. Dečija Evrovizija se realizira po četvrtim scenarijom zato što je u manjem obemu ?!!!!!!! Pa šta onda traži četvrti scenario za odraslu Evroviziju kad je ona u velikom obemu ?
  Kad je pandemija napravila haos, neke su televizije napravile svoje evrovizijsko takmičenje, a OGAE je isto tako napravio takmičenje, pa čak i formalna i neformalna udruženja obožavatelja Evrovizije su napravila svoja takmičenja. Oni su mogli, a EBU nije mogla.
  EBU je tada imala na sto šest scenarija: Puna Ahoj Arena, poluprazna ili prazna Ahoj Arena, studio, prenos nastupa sa drugih televiziskih studija, odlaganje i otkazivanje. Normalno da prvo nije bilo izvodljivo, a druga dva su zavisila od politike i situacije. Četvrto je bilo izvodljivo u bilo kojem vremenu, ali EBU nije htela ni da sačeka i odlučila je se za otkazivanje. EBU je tada davala veoma nelogična objašnjena zašto se odlučila za otkazivanje. Najsmešnije objašnjenje mi je bilo za četvrti i peti scenario.
  Danas na sto su ista ta scenarija samo bez odlaganja i otkazivanja.
  Srbija je ipak svoje fudbalsko prvenstvo završila pred praznim tribinama.

 • Nadam se da si svestan da je u martu korona zatekla sve i bila nepoznata stvar za sve i da pod onakvim intenzitetom korone nije bilo moguće,a nije bilo ni vreme ni prilika da se takmičenje održi.Sada je situacija većim delom lakša za podnet i Evrovizija kao i sva druga takmičenja i javna okupljanja se vrše u prilagodjenim uslovima.Uostalom opcija D se primenjuje na Dečiju Evroviziju jer je to organizacija manjeg obima.Početkom korone apsolutno svako takmičenje se otkazivalo i održavanje Evrovizije u fullu bi nas prikazalo kao arogantne i nesvesne svetske situacije

 • Ova navedena scenarija su bila na sto i za otkazanu Evroviziju. Jedina razlika što su na tom stolu bila još dva scenarija za odlaganje i za otkazivanje. EBU je ovog puta izbacila zadnja dva scenarija, a četvrti će primeniti za Dečiju Evroviziju. I sledi ono poznato: Zašto EBU nije primenila isti scenario i za otkazanu Evroviziju ? Tada je odgovor glasio da Evrovizija je manifestacija koja okuplja ljude i da zbog te tradicije moralo je da se otkazuje. Odjednom je i ovaj scenario u igri. I šta bi sa tradicijom ? Gledaoci i obožavatelji Evrovizije od EBU-a su dobili jedan nezanimljiv zabavni program iz Hilversuma. A mogli su da dobiju i takmičenje i pobednika za ovu godinu. Tradicija je bila samo jedan običan i smešan izgovor.

 • Sve četiri opcije su zdravorazumske za različite scenarije koji bi se mogli dogoditi.Ja sam pri stavu da je opcija B najizglednija, jer čisto sumnjam da će se situacija toliko popraviti da sve bude kao pre,a opet ne verujem da će biti i toliko lošija da niko ne može u Roterdam.Sad ostaje ova opcija C koja je,po mom mišljenju,najzeznutija jer se neće znati ko je tamo ko ovamo i biće ogroman haos.Svakako predstoje meseci uspona i padova i ništa se ne može znati do tik pred početak priprema za nastupe.Takodje Dečija Evrovizija će biti dobar pokazatelj opcije D….Što se tiče potvrdjenih povratnika,broj 18 već duže vreme stagnira…nadam se da će preostale zemlje uskoro da se izjasne sad kad je sezona počela.