Balkan, Balkan! Dečja Evrovizija 2020

Dečja Evrovizija: Petar Aničić predstavlja Srbiju s pesmom „Otkucaj”

Dvanaesti srpski juniorski evrovizijski predstavnik će konačno biti jedan dečak! U pitanju je Petar Aničić, koji će na završnom takmičenju u Varšavi 29. novembra nastupiti s pesmom Otkucaj

Autori muzike su Petar Aničić i Vladimir Graić, tekst su napisali Leontina Vukomanović i Petar Aničić, a aranžman potpisuju Vladimir Graić i Nemanja Filipović. Numera će kasnije biti predstavljena javnosti.

Otkucaj

Da li, da li, da li kad se sretnemo
Pomisliš što i ja
Kako se na nebu Sunce raširi,
Zemlja zaustavlja.

Zastane vreme,
Stane i sat,
Prekine vetar let,
Samo se čuje otkucaj tek,
Tiho dok se vrti svet…

I jasno da smo ti i ja,
Jedan deo istog nemira.
Kako da ti pridđem,
Da zadržim dah,
I jasno da smo ti i ja –
jedan deo istog svemira,
Mi smo samo zvezde,
Našeg tihog mjuzikla…

Da li, da li, da li kad se sretnemo
Prekine vetar let…
Samo se čuje otkucaj tek,
Tiho, dok se vrti svet.

I jasno da smo ti i ja
jedan deo istog nemira.
Kako da ti priđem,
Da zadržim dah,
jasno da smo ti i ja –
Jedan deo istog svemira,
Mi smo samo zvezde,
Našeg tihog mjuzikla…

Kao da se ljute,
Koraci zaćute,
Trena ovog čarobnog.
Otkucaj se čuje,
Srca mog i srca tvog…

I jasno da smo ti i ja
jedan deo istog nemira.
Kako da ti priđem,
Da zadržim dah,
jasno da smo ti i ja-
jedan deo istog svemira,
Mi smo samo zvezde,
Našeg mjuzikla…

Kao i u prethodne dve godine, Radio-televizija Srbije je svog izaslanika odabrala internim putem preko javnog konkursa, a stručna komisija sastavljena od urednika Muzičke redakcije je odlučila da u Varšavu putuje Petar Aničić s pesmom Otkucaj. On će biti prvi dečak koji će na ovom prestižnom juniorskom takmičenju nastupiti kao solista, pošto su dečaci do sada na dečji Evrosong išli samo kao članovi grupa — to je bio slučaj sa trijom „Neustrašivi učitelji stranih jezika“ u Bukureštu 2006. i grupom „Ništa lično“ u Kijevu 2009; u potonjem sastavu su tada bila dva muška člana: Aleksandar Graić i Petar Cvetković.

Petar Aničić rođen je 2006. godine. Odličan je učenik osmog razreda Osnovne škole „Petar Savić“ u Beogradu. Muziku je počeo da uči sa četiri godine, sa šest godina upisao je nižu muzičku školu „Mokranjac“ u Beogradu, odsek klavir, a već naredne godine piše svoju prvu kompoziciju pod nazivom Brzo trčim.

Tokom školovanja Petar je nastupao na brojnim koncertima, javnim časovima i na takmičenjima na kojima je osvajao nagrade.

Na republičkom takmičenju učenika muzičkih škola Srbije 2017. godine, Petar Aničić je osvojio drugu nagradu, na opštinskom takmičenju solo pevača „Zlatna sirena“ Demus 2017/2018 zauzeo je prvo mesto, a potom i na gradskom takmičenju takođe prvo mesto sa ubedljivih 99 poena.

Pored muzike, Petar Aničić voli i geografiju, jezike i sport.

Trenutno trenira veslanje u Veslačkom klubu „Partizan“ i svima bi preporučio ovaj sport jer, kako kaže, voda smiruje i inspiriše, a veslanje aktivira sve mišiće, razvija fizičku i mentalnu snagu. Petar voli pozitivne, vedre, komunikativne i duhovite osobe.

Učešće na Dečjoj pesmi Evrovizije 29. novembra u Varšavi za Petra Aničića je veliki izazov, odlična prilika da se iskaže i da predstavi svoju zemlju u najlepšem svetlu.

Na samom kraju vredi napomenuti da je Petar Aničić prvi naš predstavnik još od 2010. godine koji nije imao veze sa učešćem u nekom licencnom ili domaćem takmičarskom TV formatu za talente pre odlaska na dečji Evrosong.

https://youtu.be/980-ZHiGhLM

Oznake

10 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Već nekoliko godina unazad pratim ovaj sajt i odlučila sam da počnem da komentarišem. Za početak, mnogo mi je drago što smo konačno poslali jednog dečaka. Takođe, dopada mi se to što taj dečak nije učestvovao u Pinkovim zvezdicama ili nekom drugom takmičenju za decu. Tekst pesme Otkucaj je lep i smislen. Pesma izgleda kao balada. Nadam se dobrom vokalu i samim tim dobrom plasmanu.

 • Ništa neočekivano, ali jeste revoltirajuće, kao da je Evrovizija privatna stvar u rukama 2-3 istrošena autora.

 • @Esc Fan to bi onda moglo da bude zanimljivo!
  Jeste Podigni glas je bila mid tempo,mada je više vukla na baladu!

 • @NekiTamo
  Haha e ali nije ni balada ni brza pesma. Rekao je da se radi o necemu sto je izmedju, videcemo kako ce to da bude.
  Ako se ne varam, i ‘Podigni glas’ je bilo nesto izmedju balade i brze pesme..

 • Taman ste započeli i završili tekst sa dvije činjenice koje su me odmah obradovale po saznanju ko je predstavnik Srbije:

  1. Dječak (solo)
  2. Nije iz Pinkovih zvezdica ili uopšte nekog takmičenja

  Da su još autori drugačiji, nego već oproban tim… Ništa protiv, samo kao da ne postoje drugi ljudi osim Leontine da piše tekst i Graja da se poneke godine zadesi tu. Nadam se da neće doživjeti sudbinu Dunje Jeličić zbog istih autora. Želim mu mnogo sreće i jedva čekam da čujem pjesmu!

 • @Esc Fan
  A meni po tekstu baš liči da će biti balada haha nadam se da grešim

 • Konačno nas dečak predstavlja,nekako sam ranije i prizvao haha
  Ali neke stvari se nikad ne menjaju … opet Graja i Leontina … NADAM SE da je neka dobra pesma jer ako je smor balada,opet će biti hello bottom 3,pogotovo sad kad nema nijedne exYu zemlje da nas spasi!

 • Svidja mi se izbor!
  Super sto smo promenili i poslali decaka.
  Ne svidja mi se to sto se Leontina u sve mesa, i bukvalno je ima u svakoj pesmi koju smo slali, ali okej.
  Tekst mi mirise na neku pop bržu pesmicu, i nadam se visokoj poziciji u novembru.