Vikend - Poljska, Holandija, Kazahstan, Malta
Šta se novo dešava u Poljskoj, Holandiji, Kazahstanu i na Malti?
ESC-potpourri

Supervikend u znaku Kazahstanaca, Holanđana i Poljaka

Sezona nacionalnih izbora za dečju Evroviziju se prilično zahuktala pa će zato ovaj vikend biti u znaku Kazahstanaca, Holanđana i Poljaka, koji će odabrati svoje adute.

Uz sve to vam u ovom „evrovizijskom potpuriju“ donosimo i vesti iz Albanije, Španije, Nemačke i sa Malte.

🇵🇱 Poljaci ponovo biraju između tri devojčice. Programski savet Televizije Poljska protiv organizacije takmičenja u Varšavi i učešća na dečjoj Evroviziji

Domaćini Poljaci su 20. septembra kompletirali listu od tri finalistkinje 25. sezone popularnog televizijskog takmičenja „Šansa za uspeh“. Posle Lene Marzec i Agate Servin, za finale se preko treće polufinalne emisije sa podnaslovom „Pesme iz bajki“ kvalifikovala i Alisja Trać, te će se njih tri boriti za novu odbranu domaćeg terena preko finalne večeri zakazane za 27. septembar sa početkom od 15 časova i 15 minuta na Drugom programu Televizije Poljska.

Njih tri će u finalnoj večeri otpevati po dve pesme — jednu će odabrati producenti, a druga će biti numera sa kojom će ići na dečju Evroviziju u slučaju eventualne pobede. Tročlani žiri koji će ocenjivati kandidate i zajedno sa gledaocima u odnosu 50/50 odabrati svoju sedmu juniorsku izaslanicu će funkcionisati u sastavu: Viki Gabor (pobednica dečjeg Evrosonga 2019), Kleo (učesnica seniorskog Evrosonga u Kopenhagenu 2014) i David Kjatkovski. U slučaju da dve pesme dobiju nerešen rezultat, pobediće ona koja bude zadobila najviše poverenja kod žirija.

Sve ove informacije su ostale u senci činjenice da je programski savet Televizije Poljska savetovao menadžment da odustane od organizacije ovogodišnje dečje Evrovizije, bez obzira na to što je manje od dva meseca ostalo do održavanja, i da se trajno povuče sa takmičenja jer programski savet (nešto nalik upravnom odboru određene ustanove) smatra dečju Evroviziju, prema članu 18 tamošnjeg zakona o radiodifuziji, takmičenjem koje ugrožava fizički, mentalni i moralni razvoj maloletnika, pozivajući se na obavezu da naprave sopstveni program koji će promovisati umetničke aktivnosti dece i omladine u skladu sa navedenim zakonom. Na sve to je predsednik programskog saveta dodao da neko treba da se zapita da li je učešće Poljske na dečjoj Evroviziji u skladu sa tim odredbama.

Menadžment televizije, pozivajući se na odredbu da programski savet ne može da utiče na odluke menadžmenta, odgovorio je na sve to da su ispunjene sve preporuke navedene u Kodeksu Evropske radiodifuzne unije, te da se u skladu sa tim odvijaju i organizacija i odabir predstavnika. Na sve to je u saopštenju dodato da u dečjem Evrosongu vide promociju kreativnog razvoja i blagostanja dece, kao i platformu preko koje oni mogu da započnu uspešne pevačke karijere. Time su stavili do znanja da sebe žele da vide na ovom nadmetanju i ove i narednih godina.

Priču o ovogodišnjim domaćinima treba zaokružiti činjenicom da je objavljen i promotivni video ovogodišnjeg takmičenja koji je sniman širom Poljske, sa poslednjom pobednicom Viki Gabor u glavnoj ulozi. Kreativni koncept videa je u skladu sa ovogodišnjim sloganom Move the world.

🇰🇿 Kazahstanci odlučuju o svom trećem predstavniku

Kazahstanska televizija „Habar“ će danas, odn. 26. septembra, odabrati svog trećeg evrovizijskog predstavnika. Od 700 pristiglih prijava, za internetsko kvalifikaciono nadmetanje odabrano je 30 najboljih, a posetioci sajta te televizije su odabrali 12 najboljih koji će nastupiti na nacionalnom finalu. U prethodnom periodu se dosta radilo na pesmama s kojima će se predstaviti gledaocima kraj malih ekrana, pa je tako objavljeno da je pesme za dvanaestoro kandidata radilo devetoro proslavljenih kompozitora.

U konkurenciji za trećeg juniorskog evrovizijskog izaslanika naći će se:

 1. Islam Sajpolda
 2. Adija Burhanova
 3. Ajdana Žumažan
 4. Akšibek Manarbekizi
 5. Kamila Gaziskizi
 6. Ajim Mukitanova
 7. Mahinur Tursunova
 8. Sanija Altinbekizi
 9. Ajkerim Tleubek
 10. Jan Maksim
 11. Karakat Bašanova
 12. Nuršat Kusanova

Odluku o pobedniku će donositi gledaoci i žiri u omeru 50/50. U slučaju nerešenog rezultata između dve ili više pesama, presuđujući će biti glasovi žirija.

Šou će početi sa emitovanjem u 15 časova i 30 minuta po centralnoevropskom vremenu, a možete ga pratiti na: khabar.kz/ru

🇳🇱 I Holanđani biraju svog 18. juniorskog izaslanika

Pored Kazahstanaca i Poljaka, ovog vikenda, a u isti dan kad i Kazahstanci, svog juniorskog evrovizijskog izaslanika će odabrati i Holanđani. U konkurenciji za 18. malog barjaktara ove zapadnoevropsko-ravničarske države najpre je trebalo da se nađu:

 • grupa „Unity“ | Best friends
 • Džeki i Žane | It’s you and me
 • grupa „T-Square“ | Count on me
 • Robin | Mee

Međutim, umesto četiri, nastupiće tri izvođača – Robin, jedina solistkinja u konkurenciji, povukla se sa takmičenja zbog toga što je testiranjem utvrđeno da je pozitivna na kovid-19, a i iz istih razloga će i grupa devojčica „Unity“ ove večeri umesto kao kvartet nastupiti kao trio zato što je na kovid test pozitivna i jedna od članica, Demi. Međutim, ako grupa „Unity“ odnese pobedu, Demi će moći da nastupi zajedno sa svoje tri drugarice na završnom takmičenju u novembru, ukoliko se izleči. Robin tokom programa uopšte neće biti prezentovana, te je samim tim izgubila šanse za novembarski nastup u Varšavi.

Odluku o pobedniku će donositi dva žirija: seniorski i dečji uz pomoć gledalaca; sve tri strane će imati po 33% udela u proglašenju pobednika.

U seniorskom žiriju je, uz poslednjeg seniorskog evrovizijskog pobednika Dankana Lorensa i repera Ronija Fleksa, trebalo da se nađe i Ema Hesters, ali je utvrđeno da je i ona pozitivna na kovid-19, pa se morala povući iz žirija, a njeno mesto će ustupiti Feni Ramos. Juniorski deo žirija ostaje nepromenjen — sačinjavaće prošlogodišnji juniorski evrovizijski predstavnik Mateu (Matje), kao i članice sastava „6Times“, koje su na prošlogodišnjem izdanju Junior Songfestivala zauzele vicešampionsku poziciju.

Otkazivanje ili pomeranje večerašnjeg takmičenja neće biti moguće.

Program iz Arene „Ahoy“ u Roterdamu će sa početkom od 19 časova i 25 minuta voditi Romi Monteiro i Badi Veder, a možete ga pratiti na: npostart.nl/live

🇲🇹 Maltežani prezentovali takmičarske pesme. Internet-glasanje se završava 26. septembra

Malteški javni emiter PBS je 19. septembra u specijalnoj emisiji koju je vodila malteška seniorska evrovizijska predstavnica iz 2015. godine Amber uz pomoć poznatog radijskog i TV voditelja Dorijana Kazara prezentovao svih 12 pesama koje su u konkurenciji za novembarsko nadmetanje u Varšavi. U pitanju su sledeće numere i učesnici:

 1. Lija Kauki | Anġli
 2. Mikela Karuana | Replay
 3. Ema Kutadžar | Modern-day Cinderella
 4. Maraja Čefai | Change the silence
 5. Čanel Monsinjor | Chasing sunsets
 6. Aneka Kseri | Moving
 7. Majkl Bartolo Kirkop | The child from inside
 8. Julan Lou i Đanluka Čilija | Deck of cards
 9. Lija Mifsud | Anywhere
 10. Kaja Gauder Kurmi | Made of stars
 11. Ajzak Tom | Beside me
 12. Zaira Mifsud i Eksenija Samat | Only live once

Sve navedene numere možete poslušati u priloženoj plejlisti:

Istog dana su na sajtu tvm.com.mt/junior-eurovision bile otvorene i internet-linije za glasanje koje se zatvaraju 26. septembra u 18 časova i 15 minuta. Uz gledaoce, o pobedniku će odlučivati i tročlani žiri, a obe strane će imati po 50% udela u raspodeli glasova. Među članovima tročlanog žirija se nalaze i malteške evrovizijske učesnice iz 2019. godine Mikela Pače (seniorska konkurencija) i Elijana Gomez Blanko (juniorska konkurencija).

Kompletni rezultati glasanja biće objavljeni do kraja septembra.

🇩🇪 Objavljena finalna verzija nemačke pesme uz spot

Kao što je i ranije bilo najavljeno, nemački dečji kanal KiKA objavio je finalnu verziju numere Stronger with you svoje juniorske evrovizijske predstavnice Suzan. Nova verzija se odlikuje prerađenom pozadinom sa jačom instrumentalizacijom, a dodati su i prateći vokali u poslednjem refrenu numere. Uz pesmu je prezentovan i spot sniman u Berlinu.

🇦🇱 Albanci objasnili razlog povlačenja sa ovogodišnjeg nadmetanja

Govoreći za sajt ESC Plus o evrovizijskim planovima u Albaniji, šef delegacije Kleart Duraj je objasnio razloge povlačenja javnog emitera RTSH sa ovogodišnjeg juniorskog takmičenja u Varšavi. Kao razlozi su navedeni, normalno, situacija oko kovida-19, kao i nemogućnost organizovanja nacionalnog finala zbog vladinih ograničenja. Ali, dodao je da se planira povratak čim se situacija vrati u normalu.