Gde su, šta rade?

Volin kad si tu — poslušajte novu emotivnu baladu Martine Majerle

Predstavnica Slovenija na Pesmi Evrovizije 2009. godine Martina Majerle objavila je novu, emotivnu baladu na ikavskom dijalektu Volin kad si tu, s kojom je osvojila treću nagradu stručnog žirija na festivalu „23. večeri dalmatinskih šansona“ u Šibeniku.

Autori pesme su Marina Cetina, koja je napisala tekst, zadržavši pritom primorsko čakavsko narečje, dok je muziku i aranžman uradio Duško Rapotec Ute.

Martina Majerle, inače rođena u Opatiji, rekla je da je nastup na ovom festivalu, koji se temelji na baštini Arsena Dedića, bio za nju velika stvar.

— Ovo je festival na kojem su nastupali najcenjeniji pevači i izuzetno mi je drago što sam bila u takvom društvu. Pesma koju sam izvela snažna je pop balada u italijanskom stilu. Melodija koju je potpisao Duško Rapotec Ute osvojila me je na prvo slušanje. Posebno su me dirnuli divni stihovi Marine Cetine koja je ispreplela nežnu, intimnu priču o snažnoj i bezvremenskoj ljubavi žene. Zaista se radujem ovako cenjenoj profesionalnoj nagradi. Prvo pojavljivanje na takvom takmičenju, kao i primljena nagrada, neverovatna su iskustva. Zato se zahvaljujem festivalu što mi je to omogućio — kazala je Martina, te dodala:

— Od trenutka kada sam zakoračila na binu, osetila sam tu neverovatnu energiju, ispred katedrale i raspoložene publike. Festivalski orkestar je bio fanstastičan, kolege među njima su bili velika podrška, a najviše me je iznenadilo kad mi je Gabi Novak, supruga pokojnog Arsena Dedića, čestitala nakon nastupa. Želim da moja pesma zaživi i da se jednog dana vratim na festival — izjavila je simaptična Martina.

Martina Majerle je predstavljala Sloveniju na Evrosongu 2009. s gudačkim kvartetom „Quartissimo“ i numerom Love symphony, ali su zauzeli tek 16. mesto u drugom polufinalu, u kojem je nastupao i naš predstavnik Marko Kon. Ipak, ono što je posebno zanimljivo jeste to da je Martina Majerle evrovizijski najiskusniji muzičar sa ovih prostora, budući da je na Evroviziji nastupala kao prateći vokal predstavnicima Hrvatske (2003. i 2016), Slovenije (2007., 2011., 2012) i Crne Gore (2008. i 2014). Osim toga, takmičila se na slovenačkoj EMI 2015. s kompozicijom Alive.

Nastupala je u čuvenoj pariskoj dvorani „Olimpija“ te u londonskoj kraljevskoj dvorani „Albert“. Poslednjih godina objavila je i nekoliko uspešnih singlova, među kojima su Luna nad obalo, Čokolada in vanijila… Na turnejama je pratila i neke od najvećih regionalnih zvezda, među kojima su Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Zdravko Čolić i mnogi drugi.

Pesma Volin kad si tu je dostupna na svim digitalnim platformama, a studijsku verziju i nastup sa festivala pogledajte i poslušajte u nastavku.