ESC-potpourri

Špankinja Solea peva „Palante“. Objavljen izgled scenografije za završno takmičenje

Novi „evrovizijski potpuri”, posvećen aktuelnostima za dečji Evrosong u Varšavi, u centar pažnje dovodi Špankinju Soleu, koja je prezentovala isečak svoje takmičarske pesme, a tu su i vesti iz Italije, Ukrajine, i naravno, domaćina Poljske.

🇪🇸 Solea u Varšavu ide s pesmom Palante. Premijera 7. oktobra.

Ranije odabrana španska predstavnica Solea će na završnom nadmetanju 29. novembra otpevati numeru Palante. Premijera pesme je zakazana za 7. oktobar, a biće prezentovana uz prateći spot, koji je ovih dana sniman u Madridu. Navedena numera je vesela, ima pozitivnu poruku, rađena je u urbanom pop fazonu, a autorski su je potpisali Bruno Valverde, umetnik poznat pod imenom ASHA i Cezar Dži Ros; navedeni autorski trojac je prethodno sarađivao sa najvećim imenima latino scene, među kojima se nalaze: španska seniorska evrovizijska predstavnica iz 2012. Pastora Soler, Riki Martin, Alvaro Soler i Aleks Ubago, a ovo im je bio prvi put da rade sa nekim detetom.

Tim povodom je javni emiter RTVE prezentovao jednominutni isečak pesme koji možete da poslušate u videu priloženom ispod:

🇺🇦 Oleksandr Balabanov prezentovao finalnu verziju svoje pesme

Ukrajinac Oleksandr Balabanov je prezentovao finalnu verziju svoje takmičarske kompozicije Otvori. Objavljena je 30. septembra, a pesma je pretrpela promene u produkcijskom smislu.

🇮🇹 Šanse za povratak Italije su i dalje otvorene

Poznato je da je Evropska radiodifizna unija nakon objave liste od 13 zemalja učesnica objavila da lista učesnika može naknadno da bude proširena. Međutim, sve države koje su se u međuvremenu povukle odbile su povratak, ali, na tu temu se razmišlja u Italiji, gde RAI tek treba da odluči o tome da li će ostati pri povlačenju sa juniorskog Evrosonga ili će se ipak nadmetati. Šefica delegacije Simona Martoreli je za sajt Eurofestivales izjavila da odluka tek treba da se donese zato što se razni elementi razmatraju u ovom neviđenom periodu.

🇵🇱 Od promene teksta, preko scenografije, do objave domaćina programa

Nakon što je odnela pobedu na poslednjem izdanju „Šanse za uspeh“, Alicja Trač će morati da pored aranžmana svoje pesme I’ll be standing menja i tekst. Naime, kako je preneo poljski sajt „Evrovizijski dnevnik“, ta, kao i preostale dve takmičarske numere izvedene na finalnoj večeri „Šanse za uspeh“, sadržale su u tekstu pretežno delove na engleskom, što nije u skladu sa pravilnikom dečjeg Evrosonga, gde u slučaju dvojezične varijante teksta treba da 60% preovladava maternji, a u preostalih 40% engleski ili neki drugi strani jezik; zato će Alicja biti primorana da veći deo numere otpeva na maternjem jeziku.

Ovo neće biti prvi put u istoriji dečjeg Evrosonga da neko prevodi tekst pesme na maternji za potrebe finalnog takmičenja — takav slučaj se ranije dogodio sa azerbejdžanskim predstavnicima iz 2012. Suadom Alakbarovom i Omarom Sultanovim, čija se prva verzija pesme Girls and boys većinski sastojala od delova na engleskom, a netom pre se isti takav slučaj dogodio i sa moldavsko-ruskom pevačicom Lerikom prilikom njenog prvog juniorskog evrovizijskog pojavljivanja 2011. godine pod zastavom Moldavije.

Španski emiter RTVE je došao u posed informacija kako će izgledati scenografija koja će se koristiti u studijima u Varšavi i ovogodišnjim državama učesnicama; naime, scena će biti konstruisana od zakrivljenog LED ekrana poluprečnika 4,5 metara i širine 13,6 metara, podnog LED ekrana poluprečnika 2,9 i 5,5 metara i sferične LED lampe dugačke 1 metar. Najpre će ovakva pozornica svetlost dana ugledati u madridskom studiju Prado del Ray 19. oktobra, kada će po njenom montiranju najpre njihova predstavnica Solea imati generalnu probu, a sutradan će snimiti svoj nastup. Nastupi će biti snimani mesec dana pred samo 18. izdanje Evrovizije za decu.

Da vestima u vezi sa domaćinom Poljskom nema kraja, govori i činjenica da će 7. oktobra na konferenciji za medije Televizija Poljska sa početkom od 16 časova objaviti listu prezentera koji će se javljati iz centralnog studija u Varšavi.