Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Šveđani verovatno odustaju od karavanskog Melodifestivalena. Rusi potvrdili učešće

Još jedan „evrovizijski potpuri“ koji vam donosimo za prvi oktobarski dan, posvećen je aktuelnostima za Evroviziju 2021. u Roterdamu. Takođe, u centru pažnje se nalaze i Rusi, Moldavci i Hrvati.

🇸🇪 U Švedskoj se verovatno odustaje od karavanskog Melodifestivalena

Švedski tabloidni dnevni list Alfonbladet svake godine dođe u posed informacija u vezi sa organizacijom najmasovnijeg nacionalnog evrovizijskog izbora — Melodifestivalena. I, sve što oni napišu, ispostavi se kao tačno. Ni 2021. godina nije nimalo izuzetak — od turneje po švedskim gradovima će se naredne godine definitivno odustati i svih šest emisija biće emitovane s jedne lokacije u Stokholmu, i to verovatno u televizijskom studiju; ranije se spominjao studijski kompleks Annex, koji je služio za okupljanje delegacija za takmičenje u Stokholmu 2016, i NEP, iz kog se sada emituje nova sezona švedskog Idola, karakterističnog po tome što je u okviru scenografije implementiran tzv. „švedski zid“ preko kog se prikazuju prijavljeni gledaoci koji iz udobnosti svojih domova glasaju za favorite; navodno su čelnici švedskog emitera SVT bliži organizaciji u drugonavedenom studiju jer žele da implementiraju sličan vid organizacije.

Spekuliše se da će i komičar David Sundin ponovo voditi ovaj festival, uzimajući u obzir da su čelnici SVT zadovoljni time kako je vodio prethodno izdanje „Melodija“, ali da neće biti sam, već da će ponovo imati pomoć u vođenju programa. Time bi se ovaj 44-godišnji šoumen priključio maloj grupi ljudi koji su dva ili tri puta vodili ovaj festival, počev od uspostavljanja „Bjerkmanove ere“ 2002. godine, nakon Kristijana Luka (vodio je festival 2007. i 2008. godine), Gine Diravi (vodila je festival 2012, 2013. i 2016. godine), komičarke Sare Daun Finer (vodila je program 2016. i 2019. godine) i Davida Lindgrena (vodio je program 2017. i 2018. godine).

Ono što je SVT mogao da potvrdi jeste činjenica da je već izabrano 14 pesama za polufinala sa javnog konkursa na kom je stiglo 2747 pesama. Jedna je rezervisana za Juliju Alfridu, a preostalih 13 će biti autori koji će biti pozvani od strane SVT.

🇷🇺 🇲🇩 🇭🇷 🇸🇮 Šta se novo dešava u Rusiji, Moldaviji, Hrvatskoj i Sloveniji?

Učešće na Evroviziji 2021. je zvanično potvrdio ruski „Prvi kanal“, koji će verovatno ostati veran internom odabiru pesme i izvođača. Za sada nije poznato hoće li saradnja sa grupom „Little Big“ biti produžena ili će se opredeliti za novog izvođača.

Moldavka Natalija Gordijenko je otputovala u Moskvu da snimi svoju buduću evrovizijsku pesmu za Roterdam 2021, koju su za nju napisali Filip Kirkorov i Dimitris Kontopulos. Za sada javni emiter TRM još uvek nije potvrdio njeno novo evrovizijsko učešće.

Iako su Hrvati ranije najavili da će za Evrosong preko tradicionalne Dore odabrati novog izvođača za 2021, izgleda da će Damir Kedžo prijaviti novu pesmu za ovaj prestižni lokalni evrovizijski izbor. Do tih glasina se došlo nakon što je on na Instagramu podelio Story svog producenta, uz čiji je snimak stavljen opis „Evrovizija 2021“ i tagovano korisničko ime samog izvođača.

Radio-televizija Slovenije je 30. avgusta zatvorila sve prijave za potencijalne evrovizijske pesme za interno odabranog izvođača Anu Soklič. Odmah po završetku konkursa, objavljeno je da je za nju stigla rekordna 191 potencijalna pesma. Kompozicije koje će ući u uži izbor biće objavljene do 31. decembra, a televizijsko nadmetanje za odabir najbolje biće održano najkasnije do 9. marta.