Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Potencijalne izraelske pesme izlaze u novembru. Umetnici pozivaju Crnu Goru na povratak

Novi „evrovizijski potpuri“ u vezi sa Evrovizijom 2021. je posvećen aktuelnostima iz Izraela, Crne Gore, Italije i Grčke. Šta se sve to novo kuva u navedenim državama, saznajte u narednim redovima.

🇮🇱 Potencijalne pesme za Eden Alen izlaze u novembru

Kako javljaju lokalni mediji, izraelski javni emiter KAN će potencijalne pesme za svoju evrovizijsku predstavnicu Eden Alen objaviti tokom novembra. Isto tako, produžen je i konkurs za autore koji žele da pošalju pesme, zbog novih restrikcija izazvanih kovidom-19 — umesto 5, konkurs će biti zatvoren 15. oktobra.

Selekciona komisija će u uži izbor uvrstiti 16 kompozicija za internetsko glasanje, a sve potencijalne pesme biće objavljene tokom novembra. Za televizijsko nadmetanje će biti odabrano osam numera, od čega će gledaoci i žiri odabrati po četiri. Nakon toga slede dva polufinala sa po četiri kompozicije koje neće izvoditi Eden Alen, već kompozitori ili drugi izvođači po izboru autora, i nakon toga veliko finale u kojem će četiri najbolje pesme tek tada izvesti Eden Alen. Celokupan proces izbora nove evrovizijske pesme, uključujući i izradu finalne verzije pobedničke kompozicije i realizaciju spota, trebalo bi da se završi do sredine februara.

🇮🇹 Italijani konačno potvrdili učešće

Italijanski javni emiter RAI konačno je potvrdio pojavljivanje na Pesmi Evrovizije 2021, objavio je sajt Eurofestival News! Za sada nije poznato hoće li preko tradicionalnog Sanrema, zakazanog za period između 2. i 6. marta, iznedriti novog izvođača, ili će interno odabrati poslednjeg pobednika Diodata da ide direktno na Evroviziju 2021. No, u narednom periodu bi i te stvari trebalo da postanu jasne.

🇬🇷 Stefanija počela da snima potencijalne takmičarske pesme

Portal Eurovision Fun je objavio da je grčka predstavnica Stefanija otputovala u Atinu da snimi pet pesama koje je za nju pripremio Dimitris Kontopulos, vođa samozvanog evrovizijskog „Drim tima“. Pesme će potom predati emiteru ERT koji će odlučiti da li će sami izabrati pesmu ili će prepustiti gledaocima da je odaberu, kao što je to bio slučaj za Elenu Paparizu 2005, Anu Visi 2006, Sakisa Ruvasa 2009. i Demi 2017. godine.

🇲🇪 Lokalna muzička industrija poziva Crnu Goru na povratak

Crnogorsku javnost je ustalasao Fejsbuk status članice Saveta RTCG Bojane Jokić, koja je napisala da se Crna Gora ni naredne godine neće blamirati na Evroviziji. Ovaj post je usled negativnih reakcija vrlo brzo obrisala sa svog profila, ali su u njegov posed došli predstavnici Udruženja estradnih umetnika i izvođača Crne Gore, čija je predsednica Renata Perazić ovu izjavu ocenila sramotnom, i u saopštenju navela:

Muzičari koji su slavu svoje zemlje proširili osvajajući nagrade na brojnim festivalima, koji su iznedrili izvođačke i kompozitorske zvezde, stvorili su dela pretpoznatljiva u regionu i šire. Zato se pitamo koga to mi muzičari optužujemo? Ako govorimo o Evroviziji, nikad se nismo izblamirali, jer kao jedna mala zemlja u poslednjih deset godina dva puta smo bili u finalu i nikada nismo bili poslednji.

Rok za potvrdu učešća je 10. oktobar, a da li će se RTCG i ovaj put oglušiti o poziv muzičara?