Gde su, šta rade? Zanimljivosti

Ko je od bivših evrovizijskih učesnika nominovan za MTV evropske nagrade 2020

Bliži se 27. dodela MTV Europe Music Awards (MTV EMA) 2020, a redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs ovom prilikom se nakon godinu dana pauze ponovo uključuje u sam proces praćenja celog ovog događaja.

Dodela MTV-jevih evropskih muzičkih nagrada ove godine će biti održana 8. novembra, i to najverovatnije u istim uslovima u kakvim je bila održana i avgustovska dodela nagrada MTV Video Music Awards — kao onlajn-šou-program, što će biti i logično, uzimajući u obzir činjenicu da se pandemija kovida-19 na tlu Evrope i šire još uvek ne stišava.

Za početak je potrebno izdvojiti nekadašnje evrovizijske učesnike koji su nominovani za kontinentalne nagrade na regionalnom i nacionalnom nivou — ove godine ih nema baš puno, posmatrajući one koji su iskusili evrovizijsku scenu, a tu čast će braniti mađarski evrovizijski predstavnik iz 2013. godine ByeAlex, koji će se nadmetati za najboljeg izvođača u svojoj domovini, kao i nesuđeni ovogodišnji italijanski predstavnik Diodato, koji je među nominovanima za najboljeg izvođača u svojoj državi.

Ostali koji su u trci za nagrade za najboljeg umetnika u svojoj domovini su uglavnom veze sa Evrovizijom imali kao učesnici nacionalnih finala — Diodatu će u konkurenciji za najboljeg italijanskog izvođača društvo praviti dve njegove konkurentkinje sa poslednjeg Sanrema: Levante i Eletra Lamborgini, a od starih učesnika Sanrema je tu i reper Irama (takmičio se 2016. i 2019. godine). Prošle godine je tu nagradu pokupio Mahmud, vicešampion iz Tel Aviva 2019.

Poljakinji Margaret je pre četiri godine izmakla Evrovizija pod zastavom Poljske, a i ove godine će se naći u konkurenciji za najboljeg poljskog izvođača. Tu nagradu je prošle godine osvojila pobednica dečjeg Evrosonga iz 2018. godine Roksana Vengjel.

U kategoriji za najboljeg portugalskog izvođača ove godine se nalaze nekadašnji učesnici tamošnjeg „Festivala pesama“: Fernando Danijel (2017), Diogo Pisara (2018) i Dino De Santjago (nastupio u revijalnom delu takmičenja u Lisabonu 2018. i na ovogodišnjem „Festivalu pesama“ se nadmetao kao kompozitor).

Čast nekadašnjih učesnika nacionalnih finala će među nominovanima za najboljeg španskog izvođača ove godine praviti samo Ajtana, koja je kao učesnica „Operacije Trijumf“ u sezoni 2017/2018. bila u konkurenciji za španskog predstavnika za Lisabon 2018, gde je izvela dve pesme, a najupečatljivija je bila Lo malo, koju je izvela u duetu sa Anom Herom; ta numera je krajem 2018. bila proglašena za najemitovaniju na španskim radio-stanicama, čak je bila i veći hit od pobedničke duetske numere Amaje Romero i Alfreda Garsije.

Vredi napomenuti da je i nesuđeni ukrajinski adut za prošlogodišnje takmičenje u Tel Avivu, Maruv, na prošlogodišnjoj dodeli nagrada u Sevilji odnela nagradu za najboljeg ruskog izvođača.

Što se tiče ostalih nominovanih u glavnim kategorijama, po tom pitanju prednjači neprikosnovena Lejdi Gaga sa sedam nominacija, među kojima se nalaze i nominacije za najbolji spot, najbolju kolaboraciju i najbolju pesmu — sve navedeno se odnosi na njen duet sa Arijanom Grande Rain on me, a tu su i nominacije za najboljeg izvođača, najboljeg pop umetnika, najveću fandom armiju i najboljeg američkog izvođača. Iza nje se po broju nominacija nalaze Džastin Biber i K-Pop sastav BTS sa po pet komada.

Dok je regionalni MTV kanal postojao i na jadranskom području pod nazivom MTV Adria, i to u periodu od 1. septembra 2005. do 31. decembra 2017, na MTV EMA dodeli nagrada se dodeljivala i nagrada Best Adria Act, koja je prestala da se dodeljuje odmah po njenom gašenju. Prvi dobitnik ovog vrednog priznanja je bio slovenački rok sastav „Siddharta“, koji je ovu nagradu dobio 2005. godine, a nakon toga su do 2017. godine iz Srbije ovo vredno priznanje osvojili Aleksandra Kovač (2006), rok sastav „Van Gogh“ (2007. i 2014), di-džej poznat pod imenom Gramophonedzie (Gramofondžija) (2010) i grupe S.A.R.S. (2016), i „Ničim izazvan” (2017), koji su bili i poslednji njegovi dobitnici.

Od ostalih eks-jugoslovenskih evrovizijskih učesnika su nagradu Best Adria Act osvajali: bosansko-hercegovački pevač Elvir Laković Laka (2008), crnogorski rep dvojac „Who See“ (2012) i Makedonac Danijel Kajmakoski (2015).