Balkan, Balkan! Gde su, šta rade?

Uraganke snimile muzičku temu za novu seriju TV Pink „Jugoslovenka”

I dok se i dalje iščekuje odluka o tome da li će Radio-televizija Srbije produžiti saradnju sa devojačkom grupom „Hurricane“ po pitanju učešća na Evroviziji 2021, članice ovog trija su se odazvale pozivu Televizije Pink da snime naslovnu temu za novu istorijsku telenovelu „Jugoslovenka“.

Televizija Pink je za jesenju programsku šemu pripremila šest novih domaćih serija koje su realizovali što samostalno, što u koprodukciji s Telekomom Srbije. Najjači adut svakako će im biti nova istorijska sapunica „Jugoslovenka“, koja će imati 140 epizoda i za čije je kreiranje bio zadužen hrvatski TV mogul Roman Majetić, koji je i u prošloj sezoni imao prilike da sarađuje sa ružičastom TV kućom na realizaciji žanrovski srodne serije „Crveni mesec“, koja je bila izuzetno dobro gledana, ali loše prihvaćena zbog kritika na glumu, scenografiju i produkciju. Kao što je uvodnu špicu prethodne serije „Crveni mesec“ krasila obrada pesme iz repertoara Dragiše Nedovića Stani, stani, Ibar vodo u izvođenju Bore Đorđevića, tako će naslovnu muzičku temu za „Jugoslovenku“ otpevati ovogodišnje nesuđene srpske evrovizijske predstavnice, članice trija „Hurricane“.

Iako smo od „Uraganki“ navikli na numere bržeg ritma, pesma koju su snimile za potrebe serije „Jugoslovenka“ će dosta odudarati od njihovog dosadašnjeg fazona. Naslovnu muzičku temu je komponovao Marko Kon, srpski evrovizijski predstavnik iz 2009. godine, koji je nju opisao sledećim rečima:

„Pesma je pisana u duhu vremena u kom se odigrava serija, iako smo dozvolili sebi umetničke slobode i malo otišli izvan okvira tog doba, jer u tom periodu nije nastalo mnogo umetničkih dela. Zanimljivo je da se u pesmi smenjuju standardni četvoročetvrtinski ritam i sedmoosminski ritam karakterističan za bivšu Jugoslaviju, u ovom slučaju buduću jer u seriji tek treba da se stvori ta država. U izboru instrumenata sam se sveo, ograničio, a sve kako bih imao veću slobodu, što zvuči paradoksalno, ali je odličan umetnički postupak. U obzir su došli intrumenti koji se pojavljuju u simfonijskom orkestru sa akcentom na gudačke instrumente, zatim tradicionalni udarački instrumenti: tapani, darbuke, neki intrumenti s početka 20. veka, i jedan ozbiljan sintisajzer koji je iz 21. veka. Dakle, to je jedan konglomerat 18. i 19, početka 20. i 21. veka — sve to spakovano u ovoj numeri. Sam tekst govori više za sebe nego što bih ja mogao da kažem, ali je potpuno jasno da ga peva verna ljuba svom dragom koji je otišao u rat i kog čekaju ona i njegova majka, a sve je to personifikacija otadžbine koja čeka povratak heroja.“

Na pitanje zašto je izbor pao baš na Sanju, Kseniju i Ivanu, Kon je odgovorio:

„Ovo je numera kakvu one nikad nisu pevale do sada, ali im se veoma dopada i upravo je u tome draž: kao što smo spojili sintisajzer iz 21. veka i gudače iz 19. veka, tako je odlična fora da spojimo tradicionalnu numeru i trenutno najmoderniji ženski sastav.“

„Uraganke“ nisu krile oduševljenje kada im je Marko Kon, s kojim su već sarađivale na izradi aranžmana za svoj poslednji singl Folir’o, uputio poziv da otpevaju muzičku temu za navedenu novu sapunicu ružičaste televizije.

Najstarija od njih tri, Sanja Vučić, koja je već iskusila evrovizijsku scenu 2016. godine kao solista, tim povodom je izjavila:

„Ovo je veliki izazov, uglavnom kada se govori o muzici, filmska i serijska muzika su najzahtevnije i generalno najpoštovaniji pravac u muzici.“

S druge strane, Ksenija Knežević i Ivana Nikolić su bile složne po pitanju toga da im je bila čast da rade na tom projektu:

„Velika nam je čast, ovo će biti veoma gledana serija, sigurne smo da će ispasti sve super.“

Već smo napomenuli da je pesma potpuno drugačija od svega što su do sada snimale, ali veruju da će se odlično snaći i u ovoj tradicionalnoj numeri.

„Ovo je prava filmska numera, arhaična, u skladu sa vremenom, baš nam se sviđa.“

Kako zvuči pesma i kako su se „Uraganke“ snašle u ovako zahtevnom zadatku, saznajte već 12. oktobra, kada serija „Jugoslovenka“ bude startovala sa emitovanjem na TV Pink. Do tada, na njihovom Instagram profilu i na profilu RTV Pink na istoj društvenoj mreži možete poslušati delić njihovog, nadamo se, budućeg velikog hita.

Vredi spomenuti i glumačku ekipu sačinjenu kako od slavnih imena, tako i od mladih nada srpske glumačke scene koji su učestvovali u realizaciji ovog izuzetno zahtevnog projekta — Jovana Milovanović, Dušan Matejić, Stefan Radonjić, Tamara Šustić, Ivana Dudić, Nina Grahovac, Lepomir Ivković, Miodrag Milovanov, Mihajlo Jovanović, Anita Stojadinović, Anka Gaćeša Kostić, Slaviša Čurović, Jana Milić Ilić, Dragan Vujić Vujke, Boris Komnenić, Branka Pujić, Dušan Kaličanin, Zoran Pajić, Žarko Stepanov, te Daniel Kovačević.

Izvor: Pink.rs

Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • uvodna pesma je vrlo dobra ali nije sasvim jasno zasto serija nema odjavnu spicu i odjavnu numeru koja je isecena u svakom emitovanju. zar autori serije nisu zasluzili kredit za ono sto su napravili?

  • Serija se zove „Jugoslovenka“, ali je, pretpostavljamo radi stilizacije, slovo N invertovano, pa izgleda kao ćirilično slovo I.

  • Izvinjavam se, ali nije mi jasno kako se ustvari zove serija?Ja u naslovu serije vidim sva latinicna slova osim cirilicnog slova i gde treba biti slovo n.Ili je to namerno tako postavljeno.