Jermenija, BiH, Izrael i Melodifestivalen
Šta se novo dešava u Nemačkoj, Izraelu, Bosni i Hercegovini i Švedskoj?
Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Bez BiH i 2021. Švedski Melodifestivalen menja format u 2022. godini

U kom vremenskom rasponu će se održati naredni švedski Melodifestivalen i da li će doći do promene formata u 2022. godini? Da li je Jermenka Iveta Mukučjan aplicirala za nemačkog predstavnika i, ako jeste, zbog čega je njena prijava zapravo odbijena? Koliko pesama je stiglo za buduću izraelsku predstavnicu Eden Alen? Da li će Bosna i Hercegovina i naredne godine ostati pri odluci o povlačenju sa takmičenja?

O svemu tome čitajte u narednim redovima „evrovizijskog potpurija“.

🇸🇪 Melodifestivalen 2021 od 6. februara do 13. marta. Promena formata u 2022. godini

Švedski javni emiter SVT objavio je da će naredni Melodifestivalen biti emitovan svake subote od 6. februara, kada bude bilo emitovano prvo polufinale, i tako sve do 13. marta, kada bude bila emitovana finalna emisija. Čelnici švedske televizije su time i zvanično potvrdili da naredne godine neće biti karavanske turneje, već da će sve emisije biti emitovane iz za sada neutvrđene lokacije u Stokholmu, koja neće biti televizijski studio, kako se ranije pričalo, već jedan velik i dovoljno prostran prostor, koji neće biti ni velike dvorane Arena „Globen“ i „Friends“. U isto vreme je demantovana i informacija da će David Sundin ponovo biti jedan od prezentera ovog festivala.

Biće ovo jubilarni, 20. Melodifestivalen koji se odvija po istim pravilima igre uspostavljenim te davne 2002. godine. Isto tako će biti i poslednji koji će se odvijati po navedenim pravilima jer za 2022. godinu je najavljena potpuna promena dosadašnjeg formata. Detalji o svemu tome će biti poznati kada bude završena Evrovizija 2021.

🇩🇪 🇦🇲 Zbog čega je odbijena prijava Ivete Mukučjan za nemačkog predstavnika?

Sedmoplasirana iz Stokholma 2016. Jermenka Iveta Mukučjan je aplicirala za nemačkog predstavnika na Evroviziji 2021! I, to nije nikakva senzacija! Ali, nastao je problem oko toga zašto je njena prijava odbijena. Naime, Iveta je na svom Instagram profilu napisala da je njena prijava za nemačkog predstavnika odbijena zbog toga što je mahala zastavom Nagorno-Karabaha tokom čuvene Evrovizije u Stokholmu 2016.

Međutim, nemački javni emiter NDR je demantovao te Ivetine navode, napisavši u saopštenju da je ona greškom uvrštena na listu kandidata, ali da je vrlo brzo povučena sa nje iz razloga što su se čelni ljudi sa telekomunikacionim partnerom, kompanijom Digame, dogovorili da za Nemačku ne pevaju umetnici koji su već išli na Evrosong, pogotovo oni koji su se takmičili pod zastavom druge države, dodavši da politički postupci u tom slučaju nisu igrali nikakvu ulogu.

🇮🇱 Za Eden Alen do sada stiglo svega 70 pesama

Kako je javio izraelski sajt Euromix, ni pomeranje krajnjeg roka za dostavu kompozicija za evrovizijsku predstavnicu Eden Alen sa 5. na 15. oktobar nije pomoglo u smislu povećanja odaziva autora koji su želeli da dostave svoje radove — nedelju dana pred završetak konkursa stiglo je svega 70 pesama, što je velik pad u odnosu na ovogodišnje otkazano takmičenje u Roterdamu, kada je za nju stiglo 230 kompozicija. No, selekciona komisija će imati svakako težak zadatak da probere 16 najboljih koje će ući u uži izbor za odabir finalnih osam koje će biti izvedene na televizijskom takmičenju sastavljenom od dva polufinala i finala.

🇧🇦 BiH preskače Evrosong i 2021

Bosansko-hercegovački javni emiter BHRT je za sajt ESC Today potvrdio da neće biti deo evrovizijske scene ni 2021. godine. Razlozi su dobro poznati — nerešeno pitanje finansiranja javnih servisa u toj državi koji utiču na plaćanje dugova prema Evropskoj radiodifuznoj uniji, kao i nedostatak interesa vodećih imena bh. muzičke scene za ovim najstarijim evropskim muzičkim takmičenjem.