Balkan, Balkan! Dečja Evrovizija 2020

Dečja Evrovizija: Prezentovana pesma „Otkucaj“ Petra Aničića

Radio-televizija Srbije je prezentovala ranije odabranu pesmu Otkucaj našeg predstavnika za dečji Evrosong 2020. Petra Aničića uz prateći spot.

Spot za pesmu je sniman na obali Save i na samoj reci je prikazano Petrovo interesovanje za sport i veslanje koje uspešno trenira. Video-spot prati emociju i atmosferu pesme i odražava ljubav prema voljenoj osobi, prirodi i sportu.

Baladu Otkucaj je uz samog izvođača komponovao Vladimir Graić, dok su se za tekst uz Petra Aničića pobrinuli Leontina Vukomanović i Čarli Mejson, koji je napisao deonice na engleskom.

Leontina, Vladimir Graić i Čarli Mejson su autori koji iza sebe imaju evrovizijsko iskustvo. Pesmu možete poslušati u priloženom videu.

Dečja Evrovizija: Petar Aničić predstavlja Srbiju s pesmom „Otkucaj”

Oznake

15 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Crnogorac
  Cilj je vrv da se “podstakne” muzičko stvaralaštvo kod mladih.Deca ugl stvore osnovu pesme ukoliko rade samostalno,pa se ona na kraju razradjuje ili zajedno sa odraslom osobom rade na pesmi.Petar je imao dobru ideju u glavi i vidi se da je ovo njegova pesma,ali Graja ovde nije dao pesmi onu završnu formu pečat.Nema wow momenta niti prilike da Petar pokaže svoj vokal.Ova pesma nije loša ako se posluša više puta,ALI većina čuje pesmu jedanput tako da pesma mora da osvoji na prvu,što ova pesma ne radi!
  I da… mnogo mi je žao što nećemo gledati CG naredne god u Roterdamu,trudićemo se da naredne god predstavljamo i vas na najbolji način,još ako idu Hurricane verujem da će biti na visokom nivou!
  @Beobožavatelj
  Što reče Crnogorac možda dečko uči jezike online… ne mora da znači da ako neko dete ima širok spektar obrazovanja i interesovanja da se roditelji razbacuju od para!

 • @Beobožavatelj
  Upravo ovo što je @Crnogorac rekao Petrova verzija je bila samo demo… ne možeš očekivati od deteta koje ima samo 14 god da komponuje kompletnu ili skoro kompletnu stvar pa da Graja samo malo dotera.Petar je dao bazu,a na Graji je bilo da tu bazu dalje dormira.Uostalom mogao je da kaže Petre mislim da si ovde i ovde mogao bolje,aj da to izmenimo.Petru je ionako u interesu da prodje što bolje ne kolko će baš sad njegova prvobitna kompozicija da ostane čitava.
  Što se jezika tiče isto možda je išao na kurseve možda ne,ako nije pomenuo ne možemo to znati.Ja lično koristim Duolingo za učenje jezika ili učim samostalno.

 • Upravo sam odgledao dio emisije u kojoj je gostovao Petar sa Silvanom Grujić. Tačno, može se jasno čuti da je dečko sam uradio demo na klaviru, a onda su je Graja i Leontina dotjerali do kraja. E sad, činjenica je da Graja nije uopšte morao da ide tačno po melodijskoj liniji koju je i sam Petar napisao, jer bi tako samo ispalo da ju je dotjerao instrumentalno, produkcijski itd. Nije striktno morao da se drži nje, mogao je slobodno da ubaci neku modulaciju, improvizaciju, kulminaciju, čisto da bi pjesma imala neki ‘catch’ momenat za publiku. Ne kažem, pjesma je i ovako lijepa, ali da je mogla još da bude dotjerana, mogla je.

  Drugo, ako smijem da primijetim, pravilo da djeca učestvuju u stvaranju pjesme je besmislica do bola. Zanemarujem naravno ovaj slučaj gdje je dečko zaista učestvovao. Ali evo govoreći o ranijim izvođačima, ko garantuje i dokazuje da su oni zaista učestvovali u stvaranju? Da li zaista mislite da su u stanju (zbog godina i eventualnog neiskustva) da napišu melodiju ili tekst? Meni se čini da samo umeću dječiji “potpis” na kraju da su nešto radili čisto radi poštovanja pravila koje je ustanovljeno. Mogu glavu da dam da 99% prethodnih predstavnika nije učestvovalo ni u čemu kad je u pitanju stvaranje njihovih pjesama.

  I na kraju, što se tiče učenja jezika, dečko nigdje nije pomenuo da ide na kurs, već može značiti da on jezike uči samostalno. Tehnologija je uznapredovala i postoje razni free online kursevi i aplikacije za učenje jezika, tako da ako je pomenuo da uči više jezika, to ne znači da roditelji izdvajaju nenormalne sume za kurseve, već da ih možda sam uči.

 • NekiTamo,
  Dečak je bio u RTS-ovoj emisiji Šarenica i izjavio da je on napravio demo snimak na klaviru. RTS-ova komisija je izabrala trud i RTS je angažovao Leontinu i Graju da srede tekst i melodiju za već napravenu kompoziciju. Naravno da će stajati njihova imena kao autori zajedno sa dečakom. Naravno da to nije njihov stil, ali su uradili ono za šta su bili angažovani. Oba autora nisu bili u emisiji da se hvale, dok Darija je kompoziciju napravila zajedno sa Leontinom i poslala RTS-u. Ali to nije bitno, već kako je ova kompozicija bila odabrana. U emisiji niko nije pominjao ni Leontinu, ni Graju, dečak je rekao da je kompozicija njegova, a to otvara mnoge dileme. Dečak je rekao da uči mnogo stranih jezika što za srpsku porodicu koja ima prosečna primanja je mnogo skupo da odvoji za kurseve. Verovatno si shvatio šta hoću da kažem.

 • Sve u svemu, nije tako loše. Moram da priznam da nisam provalio autorski tandem Graić-L.Vukomanović.
  Tačno je da nedostaje neka melodijska razrada, kao i interpretativna gradacija, ali je s druge strane, iz kategorije nepretencioznih pesama, ova poseduje celovitost, bez nepotrebnog pokušaja egzibicionisanja. Posle 2-3 slušanja, može se reći da posle dosta vremena, jedna srpska pesma u ovoj kategoriji, koja se ne bruka.

 • @Beobožavatelj
  Stoji da je uz Petra komponovao i Graić,a tekst uz njega i Leontina i Mejson… podrazumeva se da su njih dvoje uoblilili sve,ali Graja nije do kraja odradio svoj posao.Usporedi slojevitost pesme Podigni glas i ove i videćeš razliku!
  A ovo za Zvezdu/Partizan i SFRJ stvarno ne bih komentarisao!
  Inače pravilo za takmičenje je da svako dete mora da ima udela u kompoziciji,zato je Petar i morao da pokrene stvar koja nije do kraja realizovana…i Darija je isto prošle god imala osnovu.

 • Nisam bio zainteresiran za Dečju Evroviziju dok se dečak Petar Aničić nije pojavio jutros u emisiji Šarenica zajedno sa šeficom delegacije Silvana Grujić. Petar Aničić je rekao da je on celosno komponovao. Šefica delegacije je rekla da su pozvani stručnjaci da malo srede kompoziciju i zato su angažovani Leontina i Graja. Kad sam video komentare, sve se činilo kao da Leontina i Graja trebaju da završe na lomači. RTS-ova stručna komisija je izabrala kompoziciju, a Leontina kao stručnjak za dečje pesmice je doterala tekst. Direktor PGP RTS-a Vladimir Grajić Graja je komponovao melodiju na osnovi prvobitne kompozicije koju je sam Petar komponovao. Graja i Leontina nisu učestvovali u prvobitno komponovanje, već su angažovani od RTS-a da doteraju kompoziciju. Čak je i ovom članku to je objašnjeno, ali neko ne čita članke kao što treba. Leontina i Graja nemaju nikakve veže sa izborom, već RTS-ova stručna komisija u koju ja nemam poverenja. Dečak je izjavio da uči mnoge strane jezike, a prosečna srpska porodica može da odvoji novac za kurs za samo jedan strani jezik. Kao navijač Crvene zvezde primetio sam da dečak je u Jugoslovenskom sportskom društvu Partizan. Za Crvenu zvezdu navija srednji sloj društva, dok za Partizan navija visoki sloj društva ili još bolje rečeno elita društva. A Dečja Evrovizija se održava baš na Dan SFRJ. Previše slučajnosti, zar ne ?

 • @NekiTamo Da, vodila se polemika oko Facebook statusa članice Savjeta RTCG, pisali su autori ovog sajta o tome, pa su muzičari podigli prašinu, što je sasvim legitimno, jer je i na njih udarila (mislim na bivše predstavnike i na one koji bi tek željeli ili imaju namjeru da se pojave na Evroviziji). Mogao bih razumjeti da je to rekao prosječan građanin, zato što 95% stanovništva Crne Gore nije briga za njeno učešće na Evroviziji, a s obzirom na mentalitet, narod ili baš hvali, ali zato kad kudi, onda ubija do kraja sa komentarima. Ali pošto je ona već jelte na položaju, ne daje joj za pravo da se tako izražava. Ne znam, u ovom trenutku mi povratak izgleda baš beznadežno, jer je sa virusom sve neizvjesno, koji će se scenario na kraju primijeniti, ima dosta do maja. Uvijek sam podržao svakog našeg predstavnika, ali se u suštini vidi uvijek ko će u finale, a ko ne. I dalje čekam da vidim predstavnika koji će imati to 3 u 1: interpretativnu mogućnost, kvalitetnu pjesmu i visokobudžetan nastup. Ako ništa drugo, kako kažeš, Hurricane za vas i za nas, Ksenija sa crnogorskim porijeklom, a i Sanja je na poligrafu pomenula da joj pleme potiče iz Crne Gore (da me ne shvatite pogrešno)

 • @Crnogorac
  Prvo hvala na podršci!
  Ja lično nisam toliko besan na Leontinu,ali stvarno žena nekad zaista ispusti toliki kliše od teksta.
  Ovde se i najviše Graji zamera jer mu pesma zvuči kao demo verzija pesme koja je tek pobedila na selekciji pa treba da se doradjuje.Verujem i ja u Petrovo izvodjenje,ali Evropa se davno makla od ovakvih pesama,većina kaže da smo neprimetni.Jeste i Bojana je šetala pored reke hah.I nadam se da ćete se na kraju ipak takmičiti na Evroviziji naredne god,čujem da se polemika neka vrši.Ako ne i ako Uraganke budu bile naše predstavnice,predstavljaćemo se i za vas!

 • Nisam odusevljen,ovo je moglo i moralo mnogo mnogoo bolje.
  Sto se tice naseg plasmana,ima svakako i losijih pesama dosta za sada,tako da opet mislim posto nije konkurencija toliko jaka ove godine da necemo proci poput Dunje Jelicic.
  Cuo sam pesme i iskreno mojih top 10 nakon jednog slusanja celih pesama(ili makar veceg dela svake pesme posebno) je:
  1.Poljska
  2.Belorusija
  3.Spanija
  4.Holandija
  5.Srbija
  6.Kazakhstan
  7.Nemacka
  8.Rusija
  9.Rusija
  10.Malta
  Ocekujem od Gruzije,Francuske i Jermenije da posalju nesto malo bolje da bi se konkurencija popravila ali nisam siguran hoce li mi neka od tih pesama biti bolje od prve dve na mojoj tabeli posto su to dve jedine pesme koje vidim u toj borbi za pobedu,od 3. do 5.mesta imaju sanse makar za top 7 ili top 8,a vec ove ispod uglyavnom ocekujem da nece biti u prvoj polovini tabele dakle ocekujem ih u top 5-6 najlosijih i u borbi za samo dno tabele…

 • @Maki
  Imala je ona par uspešnih i lepih tekstova,ali mnogo više bajatih i prežvakanih.Dosadila je više svima.I ona i Graja su za penziju.I Molitva bi imala njen tekst da nije bila sprečena tada,toliko o autorstvu Srbije!

 • Ne znam zašto se toliko istresate na Leontinu. Pa žena je samo tekst napisala. Nije komponovala, ni producirala pjesmu. Elem, nisam posebno iznenađen. Pretpostavio sam da će biti balada, ali sam očekivao malo razrađeniju melodijsku strukturu, improvizacije, modulacije. Šteta. Neće pobijediti pored Španije, Poljske, Bjelorusije, Holandije… Ali želim da maksimalno izvuče iz ovoga makar sa nastupom i emotivnim izvođenjem, jer vjerujem da on to može. Na Youtube-u sam vidio nekoliko komentara kako on može biti “dark horse” ove godine kao i to da će djevojčice “odlijepiti” za njim pa će glasati. Ko zna… Mišljenja sam da je trebalo da se RTS povuče sa Dječije Evrovizije ove godine, pogotovo što se ni samo takmičenje ne održava pod istim uslovima. Ovako samo rasipanje novca. Kapiram da to djeci mnogo znači, ali ipak bi baš zbog njih trebalo da autori pjesama, ko god to bio, pa i Graić i Leontina po 547. put, naprave nešto na većem nivou. Plus, ne mora svako da snima spot pored neke rijeke. Čini mi se da je i Bojana šetala pored Save u spotu. Nije ni bitno, ali mislim da se ni u te spotove ne ulaže više kako bi trebalo. Srećno Petre! Srećno Srbiji, navijam i glasam!

 • Dokle vise Leontina. Treba dati sansu i drugim autorima. Hajde da je imala neke uspehe pa i nekako. Jednostavno neka se zadrzi na biranju pesdama za fontanu.

 • Što se konkretno tiče Petra Aničića i pesme ” Otkucaj” moram da kažem da ova pesma u sebi ima nežnosti i lepo dočarava ono o čemu govori. Melodija je lepa. Ipak, pesma nema pravu kulminaciju i Petar nigde u pesmi ne pokazuje snagu svog vokala. Svakako bi ga podržala kao nekog ko predstavlja našu zemlju. Međutim, ovo nije za pobedu. Na osnovu svega što sam do sada čula, za mene je pobednik Poljska. I još nešto, Leontina Vukomanović je toliko dosadna! Pod hitno treba da se uključi neki novi autor. Uz njega bismo sigurno imali bolje plasmane. Ovako, doživotno 10. mesto.

 • Biću surovo iskren…
  Očekivao sam više… pesma nema kulminaciju,melodijski ižvakana stvar.Petar uopšte nema prilike da pokaže svoj vokal i tekst sam po sebi ne izaziva nikakav efekat.Da nisam iz Srbije sasvim je moguće daovu pesmu ne bih preslušao više od dva puta.Umesto da sad sa samo 13 učesnika pošaljemo nešto wow pa da dodjemo i do top 5 ovako će biti 8. mesto u najboljem slučaju.
  Podrška naravno Petru,ali ovo nije za viši plasman i nek da sve od sebe.Ovo je def pokazatelj da se Graje i Leontine treba klanjati,vreme im je davno prošlo!