Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Hrvati predstavnika biraju 13. februara? Norvežani sigurno predstavnika biraju 27. februara

U novom „evrovizijskom potpuriju“ posvećenom aktuelnostima za Evroviziju 2021. se bavimo informacijama u Hrvatskoj, Grčkoj i Norveškoj.

🇭🇷 Hrvati o predstavniku odlučuju 13. februara?

Jedan od čitanih dnevnih listova u Hrvatskoj „Jutarnji list“ je objavio da će tradicionalni selekcioni festival za Evrosong Dora biti najverovatnije održan 13. februara, što će biti nešto raniji datum u odnosu na prethodne dve sezone. Uskoro bi HRT trebalo da ozvaniči tu vest otvaranjem poziva za buduće takmičarske kompozicije.

Ono što je od ranije poznato sa strane Hrvatske radio-televizije je informacija da je predviđeno da poslednji pobednik Damir Kedžo ne bude uvršten na listu učesnika, ali da u isto vreme nije isključeno da nastupi u revijalnom programu.

🇳🇴 Norvežani o predstavniku odlučuju 27. februara

Norveški javni emiter NRK objavio je datume održavanja 60. izdanja Melodi Grand Prixa. Kao i prethodne godine, i ove godine će se šou emitovati svake subote, i to od 20. januara, kada bude emitovano prvo polufinale, pa sve do 27. februara, kada bude bila emitovana finalna emisija. Svih šest izdanja biće emitovano iz Arene „H3“ u Berumu, i to uz ograničen broj posetilaca u dvorani. Šou će se emitovati iz dva kombinovana studija koja će stvoriti utisak veće scene za gledaoce u odnosu na prethodno izdanje.

Za sada nije poznato kako će biti koncipirane polufinalne emisije, odn. da li će biti takmičenja po regionima ili ne, ali očekuje se da će lista učesnika biti objavljivana na isti način kao i prethodne godine — prvi set izvođača i pesama će verovatno biti prezentovan 9. januara.

🇬🇷 Grkinja Stefanija snimila potencijalne pesme za Roterdam

Hteli mi to ili ne, čini se da Grkinju Stefaniju ne možemo da izbegnemo u ovom potpuriju. Naime, portal Eurovision Fun je objavio informaciju da je sa oprobanim autorskim timom, na čelu da Dimitrisom Kontopulosom, već snimila pet potencijalnih evrovizijskih pesama i da obe strane imaju već jednu koja im je omiljena i koju žele da vide na evrovizijskoj sceni 2021. U narednom periodu će se raditi na unapređenju postojećih demo-snimaka radi dodavanja pratećih vokala i razvijanja stila budućih takmičarskih pesama.

Iako su Stefanija i samozvani „drim-tim“ već odabrali svog favorita, još uvek nije poznato hoće li pesmu odabrati selekciona komisija ili gledaoci, kao što su oni birali pesme za Elenu Paparizu 2005, Anu Visi 2006, Sakisa Ruvasa 2009. i Demi 2017. godine.