ESC-potpourri Eurovision Young Dancers

Crna Gora otkazala učešće na Evroviziji 2021. Dora 13. februara u Opatiji

Nove informacije iz Crne Gore, Italije, Hrvatske i još ponešto – u ovom potpuriju vam donosimo dnevnu dozu vesti iz evrovizijskog sveta.

🇲🇪 Crna Gora bez predstavnika na Evroviziji 2021

Crna Gora ipak neće biti u konkurenciji za prestižni trofej na Evroviziji 2021. koja će se održati u Roterdamu. To će biti još jedna godina bez komšija na ovom velikom takmičenju, koji su odustali od učešća drugu godinu zaredom. Radio-televizija Crne Gore (RTCG) nije otkrila razlog zašto niko neće pevati u Holandiji.

Da se podsetimo, prošle godine grupa „D-mol“ sa pesmom Heaven nije uspela da se plasira u finale takmičenja, zauzevši 16. mesto u konačnom poretku prve polufinalne večeri, a ove godine Crnogorci nisu imali u planu da pošalju svog predstavnika zbog razloga finansijske prirode i serije loših rezultata.

Do sada, 38 zemalja je potvrdilo učešće na Evroviziji 2021.

🇮🇹 Pobednik Sanrema imaće pravo prvog izbora

Datum održavanja čuvenog muzičkog festivala u Sanremu pomeren je za mesec dana i trajaće od 2. do 6. marta 2021, prenosi italijanski nacionalni emiter RAI. Dilema oko toga da li će novi predstavnik Italije biti izabran tradicionalno preko Sanrema ili interno, rešena je — pobednik kategorije Campeoni će imati tu privilegiju da izabere da li želi da učestvuje na Evroviziji 2021, ili će tu čast prepustiti nekom drugom.

U slučaju da pobednik odbije putovanje u Roterdam, RAI će interno izabrati predstavnika među ostalim učesnicima festivala. Tako će pobednik ovogodišnjeg Sanrema i nesuđeni predstavnik Italije Diodato morati ponovo da konkuriše na festivalu, ako ima ambicije da brani boje svoje zemlje na Evrosongu.

Očekuje se da će se imena učesnika Sanrema obelodaniti u decembru.

Iako bez evrovizijskog trofeja još od 1990. godine, ovaj član velike petorke nas je navikao na dobre rezultate od svog povratka na evrovizijsku scenu 2011, plasirajući se u top 10 najboljih zemalja čak sedam puta.

🇭🇷 Hrvati biraju predstavnika 13. februara

Hrvatska radio-televizija potvrdila je konačan termin održavanja Dore 2021, gde će biti izabran hrvatski predstavnik za Pesmu Evrovizije, a to je 13. februar. U Opatiji pravo glasa imaće i publika (50%) i žiri (50%). Rečeno je da će konkurs za prijavu pesme biti objavljen uskoro, a aspiranti će se moći prijaviti do 10. decembra.

Još se ne zna da li će poslednji pobednik Damir Kedžo učestvovati na ovom hrvatskom muzičkom festivalu.

🇪🇺 Otkazana Evrovizija mladih plesača 2021

EBU je objavio da se takmičenje „Evrovizija mladih plesača“ neće održati 2021. godine. Naveli su da za sada ne planiraju da u budućnosti ponovo organizuju ovu malo drugačiju Evroviziju, koja se održavala svake druge godine.

Ovo takmičenje namenjeno je mladim plesačima uzrasta između 16 i 21 godine. Prva edicija „Evrovizije mladih plesača“ bila je 1985, a poslednji pobednik je Poljakinja Paulina Bidzinska, koja je trofej podigla 2017.

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Srbija ostaje bez 24 boda od bratske Crne Gore, ali razumljivo jer je Crna Gora u finansiskim problemima. Pandemija je napravila haos u ekonomiji i druga odluka nije mogla da se donese.
  Sanremo je Sanremo. Naravno treba da se izabere novi predstavnik Italije. RTS treba da prati primer RAI i da organizira Beoviziju. Svako treba da dobije šansu i ko pobedi da predstavlja Srbiju.
  Naše zapadne komšije organiziraju festival, a Srbija ih je podstakla da ponovo organiziraju festival. Srbija ne treba da bude ponovo loš primer i da ukida Beoviziju ponovo.
  Ako gledamo u ist spisak, fale Moldavija, Velika Britanija i Portugalija za da potvrde učešće. Velika Britanija i Portugalija najverovatnije će potvrditi učešće, Moldavci ipak su neizvesni.

 • Velika šteta za Crnogorce..,
  Žao mi je što već godinama nemaju pravi pristup…
  Ono što im treba je reforma ljudi zaduženih za pesmu,izvodjača i nastup jer sve polazi iz korena.
  Uopšte se ne mora finansijski puno ulagati da bi se uspelo tako da pare ne mogu i ne smeju da budu izgovor!