Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Konkurs za Doru od 26. oktobra. Da li se Mađarska vraća na Evroviziju?

U ovom izdanju evrovizijskog potpurija možete pročitati novosti iz Hrvatske, Mađarske, Letonije i Holandije.

Uživajte u svežim vestima iz evrovizijskog univerzuma dok nestpljivo čekamo sledeću ediciju ovog velikog festivala.

🇭🇷 Hrvati otvorili konkurs za potencijalnu evrovizijsku pesmu

Konkurs za prijavu pesama za Doru 2021 otvara se 26. oktobra i trajaće do 10. decembra. Hrvatski emiter HRT je otkrio da su pripreme za Doru uveliko počele, a pripremila su se četiri različita scenarija za održavanje ovog festivala u skladu s pandemijskim restrikcijama.

Dora 2021 održaće se 13. februara u Opatiji.

🇭🇺 A Dal u pripremi — bez pomena Evrovizije

Mađarski emiter MTVA objavio je pravila za novu ediciju takmičenja A Dal 2021, i bez obzira na mnoge sličnosti sa evrovizijskim uputstvima (pevač mora da ima najmanje 16 godina, pesma ne sme da traje duže od 3 minuta itd.), nigde se ne navodi da se učesnici takmiče za mesto na sceni u Roterdamu. Ovo takmičenje u prošlosti je služilo kao nacionalni izbor za predstavnika na Evrosongu, a A Dal 2020 je pretvoren u festival koji promoviše mađarske muzičke talente, s obzirom da su se naše severne komšije odlučile na odsustvo sa Pesme Evrovizije. Da li će to biti slučaj i sledeće godine, ostaje da vidimo.

🇱🇻 Samanta Tina u studiju

Prethodna dva dana „Riga Live“ organizovala je kamp za pisanje pesama, čiji je cilj bio da se pronađe nova letonska evrovizijska pesma. Pozvani su mnogi lokalni muzički umetnici, uključujući bivšu predstavnicu Aminatu. Samanta Tina, interno izabrana od strane LTV, trenutno provodi vreme u studiju, radeći na novoj pesmi. Još se ne zna kad će pesma biti prezentovana.

Samanta Tina je poznato lice na Supernovi, budući da je nekoliko puta učestvovala na ovom letonskom takmičenju, a ove godine je trebalo da predstavlja svoju zemlju na Evroviziji sa pesmom I’m still breathing.

🇳🇱 Roterdam se delimično zatvara

Ceo evropski kontinent se trenutno suočava sa skokom broja zaraženih virusom korona, što nije zaobišlo ni zemlju domaćina sledeće Evrovizije, Holandiju. Vlasti su naredile delimično zatvaranje (lockdown) grada Roterdama, a nove mere obuhvataju i auditorijume i muzičke hale, koje ne smeju da primaju više od 30 ljudi odjednom.

Šta ovo znači za Evroviziju 2021? Pa, i dalje je veoma rano da se prave predviđanja. Kao što znamo, tim koji je zadužen za organizaciju Pesme Evrovizije prezentovao je četiri različita scenarija za održavanje festivala, i tako pokazao spremnost i odlučnost da evrovizijske fanove ne uskrati njihovog omiljenog takmičenja.

🇪🇺 Generalna skupština EBU 4. decembra

Osamdeset peta po redu generalna skupština Evropske radiodifuzne unije realizovaće se u petak, 4. decembra. Bilo je u planu da se ovaj sastanak održi u Ženevi, ali odlučeno je da se ipak organizuje virtuelni skup zbog pandemije virusa korona.

Evropska radiodifuzna unija je globalni savez javnih servisa i organizator Pesme Evrovizije.