ESC-potpourri

Portugalija priprema još jedan Festival da Canção. Finska otkriva imena finalista 19. januara

Novi dan, novi potpuri — za vas smo izabrali najvažnije vesti o Pesmi Evrovizije. Danas su u fokusu Portugalija, Finska, Izrael i Island.

🇵🇹 Portugalija u borbi za titulu na Evrosongu 2021

Portugalija se pridružuje listi zemalja koje su potvrdile učešće na Pesmi Evrovizije 2021. Ova iberijska zemlja biraće predstavnika na nacionalnom izboru Festival da Canção kao i prethodnih godina. Ove sezone u konkurenciji će biti 20 pesama, četiri više u odnosu na prošlu godinu; 18 pesama će biti komponovano od strane autora koje će pozvati nacionalni emiter RTP. Preostale pesme može da prijavi bilo koji državljanin ili stanovnik Portugalije, bez obzira na to da li je ranije objavljivao pesme ili ne, a stručni žiri sastavljen od muzičkih eksperata će izabrati dve najbolje. Krajnji rok za prijavu pesama je 25. novembar.

Ne tako davno Portugalci su odneli pobedu na Evroviziji; Salvador Sobral je trijumfovao sa pesmom Amar pelos dois 2017. godine — da li oni mogu ponoviti taj uspeh sledeće godine?

🇫🇮 Ko će biti finalisti finskog nacionalnog izbora?

Finski nacionalni emiter YLE je obelodanio da će se najboljih sedmoro izvođača, izabranih od 278 prijavljenih, takmičiti u nacionalnom finalu UMK 2021. Ko će to sve biti — otkrićemo 19. januara. YLE na svom Instagram nalogu obećava raznovrsnu muzičku postavu.

Predsednik žirija Tapio Hakanen, koji je bio zadužen za izbor pesama, ima samo reči hvale za kandidate: „Kvalitet pesama i izvođača je veoma visok i uveren sam da će nam biti mnogo teško da izaberemo najbolju pesmu u januarskom finalu“. Između ostalih, neki od 278 prijavljenih su bivši finski evrovizijski predstavnici.

Veliko finale UMK 2021 biće održano u studiju „Mediapolis“ u finskom gradu Tampere 20. februara.

🇮🇱 220 pesama prijavljeno za Eden Alen

Izraelski nacionalni komitet sastaje se kako bi izabrao 16 pesama za evrovizijski konkurs, od prijavljenih 220. Tih 16 pesama će kantautori prezentovati publici, zatim osam pesama ulazi u uži izbor — po četiri pesme u dva polufinala. Eden Alen će pevati četiri pesme koje prođu u finale takmičenja.

Jedan od članova komiteta je Doron Medali, autor pobedničke pesme Evrovizije 2018. Toy i pesme Feker libi, sa kojom je planirano da Eden predstavlja Izrael na Evrosongu 2020.

🇮🇸 Saopštenje o nacionalnom izboru za dve do tri nedelje

Kako Feliks Bergson javlja, islandski nacionalni emiter RÚV objaviće zvanično saopštenje o nacionalnom izboru za predstavnika na Evroviziji 2021. za dve do tri nedelje. Kako je Island bio jedan od favorita za pobedu na, nažalost, otkazanoj Evroviziji 2020, fanove interesuje da li će RÚV ponovo poslati Dadija Frejra ili će organizovati festival Söngvakppenin.

Bergson je izjavio da još ništa nije odlučeno, kao i da je pandemija uticala na finansijsko stanje nacionalnog emitera. Da li to nagoveštava da će RÚV zaista interno izabrati Dadija za starog-novog predstavnika, kako bi smanjila troškove organizacije nacionalnog finala? Sve u svemu, moramo sačekati zvaničnu odluku Islanđana.

🇺🇦 Otkrivene kompozicije za OGAE video takmičenje 2020

OGAE video takmičenje organizuje oficijalni fan klub Pesme Evrovizije svake godine još od 2003. Domaćin ovogodišnjeg nadmetanja biće OGAE Ukrajina, zahvaljujući Maruv koja je trijumfovala sa pesmom Siren song. Dvadeset četiri pesme učestvovaće ove godine, a predstavnik Srbije je grupa S.A.R.S. sa pesmom Veruj mi. Glasanje traje do prvog decembra, a rezultati će biti objavljeni krajem tog meseca.