ESC-potpourri

Eesti Laul samo u Talinu. Odluka o publici na Sanremu u januaru

Iako mnoge zemlje već uveliko pripremaju nacionalna takmičenja, čini se da su pred velikim organizacionim izazovima zbog novog naleta koronavirusa koji hara Evropom.

Evo kakve novosti o tome dolaze iz Estonije i Italije, a pregled evrovizijskih vesti upotpunjujemo informacijom iz Mađarske i novim pesmama evrovizijskih zvezda koje smo voleli.

🇪🇪 Sve tri večeri Eesti Laula u Talinu

Estonski javni emiter ERR saopštio je da će sve tri večeri nacionalnog takmičenja za Evrosong Eesti Laul biti organizovane u prestonom Talinu.

Za razliku od prošle godine, kada su polufinala bila održana u Tartuu, organizatori planiraju da zbog epidemijske situacije, uzrokovane koronavirusom, emisije presele u TV studio ETV-a u Talinu.

Tonis Ninemets, voditelj Eesti Laula, izjavio je u večernjim vestima da se još uvek nadaju da će finale moći da održe u Areni „Saku“, ali je manje izvesno da će publika moći da prisustvuje svim trima takmičarskim večerima. Takođe, on je otkrio da se traga za još jednim voditeljem, a u konkurenciji su imena koja su ranije imala veze sa Evrovizijom: Dejv Benton, evrovizijski pobednik s Tanelom Padarom 2001, Ameli Pebo, voditeljka Evrosonga 2002. i ovogodišnji nesuđeni predstavnik Uku Suviste. Ipak, kako kaže, ako se Uku prijavi na konkurs, a pošto ima zagarantovano mesto u polufinalu, organizatori će odlučivati između Dejva i Ameli.

Konkurs za Eesti Laul 2021 traje do 6. novembra. Kao i u prethodne dve godine, biće odabrane 24 najbolje kompozicije za samu završnicu; lista učesnika biće poznata 12. novembra, a takmičarske kompozicije će sa pratećim spotovima biti prezentovane 5. decembra.

Podsetimo, polufinalne epizode biće emitovane 18. i 20. februara, a finale sa 12 najboljih kandidata je zakazano za 6. mart. Sve tri emisije biće emitovane uživo.

🇮🇹 Odluka o publici na Sanremu u januaru

Kako podnaslov kaže, čelnici RAI-ja nisu doneli odluku o prisustvu publike na festivalu u Teatru „Ariston“, iako je ranije najavljeno da će 71. Sanremo imati i publiku i novinare.

Umetnički direktor festivala Amadeus otkrio je da će odluka o tome definitivno biti doneta u januaru, u skladu sa kovid-situacijom. Ipak, on je optimista, najavljujući da će, uprkos svemu, to biti festival „ponovnog rođenja i pozitivizma“.

Podsetimo, 71. Sanremo održaće se od 2. do 6. marta, a pobednik festivala imaće mogućnost da bira da li želi da predstavlja Italiju na Evrosongu u Roterdamu. U slučaju da pobednik odbije putovanje u Roterdam, RAI će interno izabrati predstavnika među ostalim učesnicima festivala.

Očekuje se da imena učesnika, kao i sam format takmičenja, bude poznat u decembru.

🇭🇺 Šta se u stvari krije iza povlačenja Mađarske sa Evrosonga?

Lerinc Bubno, bivši šef evrovizijske delegacije Mađarske, otkrio je neke detalje koji bi mogli da se kriju iza povlačenja Mađarske sa Pesme Evrovizije. On je, gostujući u jednom potkastu čiji je domaćin takođe bivši šef češke evrovizije delegacije Jan Bors, kazao da bi dva razloga mogli da se uzmu u obzir: novac i loš stav prema LGBTQ zajednici.

On nije eksplicitno naveo šta je konkretan razlog za povlačenje, ali se istaknuti elementi (novac i LGBTQ) mogu uzeti u obzir za takvu odluku.

Govoreći o novcu, Bubno je objasnio da Mađarska nije bogata zemlja, a Evrovizija mnogo košta, zbog čega je čelnicima (verovatno) bilo jednostavnije da ukinu ono što je skupo, a što ne utiče mnogo na imidž jedne zemlje.

S druge strane, Mađari nemaju dobar stav o LGBTQ zajednici, na šta naročito starija populacija ima uticaja. Kako je Pesma Evrovizije tesno povezana s tim elementom, a uz to mnogo i košta, odluka o povlačenju je više nego jasna, smatra bivši šef evrovizijske delegacije Mađarske.

🇪🇺 Nove pesme evrovizijskih zvezda

Čini se da je jesenji period izuzetno plodonosan za mnoge evrovizijske izvođače, zbog čega nas gotovo svaki dan zasipaju svojim novim pesmama. Za tople jesenje dane i izolaciju usled pandemije, izdvojili smo nove numere Eleni Fureire (Kipar 2018), Tamte (Kipar 2019), Bena i Tan (Danska 2020), grupe DoReDoS (Moldavija 2018), Džedvarda (Irska 2011, 2012), Katerine Garbi (Grčka 1993) i drugih.

Izaberite omiljenu!

Eleni Fureira | Light it up

Tamta | Hold on

Ben i Tan | Hallelujah

DoReDoS | Leagănul dorului meu

Džedvard | Teenage runaway

Uku Suviste | Torman tulle

Katerina Garbi | S’ ópoion aréso

Bet | Que rremolin els arbres

Marta Jandova i Vaclav Noid Barta | Barvy zeme

Konstantinos Hristoforu (feat. One) | Dýskola ta prágmata

ela. (ELAIZA) | Wenn unsere Zeit gekommen ist

Wig Wam | Never say die

OG3NE | Handgeschreven kus

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Ako je dominantan razlog za povlačenje Madjara LGBTQ u tom slučaju ne vidim njihov skoriji povratak,ali onda se postavlja pitanje zašto su učestvovali ranijih godina kad je situacija bila ista i zašto to nisu obrazložili do sada.I ne bih se baš složio da esc ne doprinosi ugledu zemlje.
    I jedna mala ispravka Eleni je nastupala 2018 ne 08… kamo sreće da smo taj nastup mogli da iskusimo uživo iz naše arene!