ESC-potpourri

Jermenija, ipak, ne učestvuje! Svečano otvaranje 23. novembra

U novom „evrovizijskom potpuriju“ stiže nam još aktuelnosti u vezi sa dečjim Evrosongom, a u centru pažnje se nalaze Jermenija, domaćin Poljska i objava prvog kompilacijskog izdanja u fizičkom formatu nakon osam godina.

🇦🇲 Jermenija se ipak povlači

Na ovogodišnjem dečjem Evrosongu u Varšavi nastupiće ipak predstavnici iz 12 država jer je Jermenija u poslednjem trenutku objavila povlačenje sa takmičenja. Ovakav ishod se i te kako ovih dana mogao naslutiti zbog toga što se ratna situacija u Nagorno-Karabahu prilično zakomplikovala, a sve to je, prema rečima šefa delegacije Davida Cerunjana, omelo da finaliziraju pesmu i pripreme nastup za planiranu predstavnicu Malenu Foks; ona je za predstavnika, po navodima dotičnog, delegirana još tokom jula, a to je sve u tajnosti trebalo da se čuva dok se ne objavi pesma koju je za nju pripremio poznati kantautor Tokionine. Cerunjan je na sve to dodao da je u ovim teškim vremenima najveća dužnost da se vodi briga o narodu, te se stoga kao jedino logično rešenje nametnula odjava učešća.

I Malena Foks je izrazila žaljenje za nepojavljivanjem, dodavši da će u dogledno vreme objaviti pesmu s kojom je trebalo da se takmiči na ovogodišnjem dečjem Evrosongu.

Supervizor takmičenja Martin Esterdal je na ovakav način sumirao prethodnih 13 jermenskih pojavljivanja počev od 2007. godine:

„Jermenija je jedan od najuspešnijih učesnika dečje Evrovizije jer je učestvovala na prethodnih 13 takmičenja i nikad nije završila izvan prvih 10. Mi razumemo razloge njihovog povlačenja, ali to su vrlo tužne vesti i oni će nam nedostajati. Nadamo se da ćemo ih dočekati 2021.“

To znači da je ostalo još samo da susedna Gruzija odabere predstavnika i pesmu, a to će se dogoditi 13. novembra.

🇵🇱 Svečano otvaranje 23. novembra

Televizija Poljska je objavila da će ceremonija svečanog otvaranja u trajanju od 35 minuta biti održana 23. novembra u 17.25 h po srednjoevropskom vremenu. Detalji o tome još uvek nisu poznati, ali može se očekivati da bude izvučen redni broj u kojem će biti prikazan nastup države domaćina, kao i to čiji nastup će biti prikazan prvi, a čiji poslednji.

🇪🇺 Kompilacija dečjeg Evrosonga na CD-u prvi put posle osam godina

Komplacijski kompakt-disk sa svih 12 pesama koje će biti izvedene na ovogodišnjem dečjem Evrosongu biće objavljen 13. novembra i to će biti prvi put nakon osam godina da se zvanično kompilacijsko izdanje objavi i u tom formatu. Naravno, neće izostati ni digitalni format koji će biti plasiran na svim platformama za slušanje muzike istog dana.

Poslednji put je zvanični kompilacijski CD bio objavljen 2012. godine i bio je u formi duplog izdanja sa vokalnim verzijama takmičarskih pesama na jednom, i karaoke verzijama na drugom disku. Od izdavanja karaoke verzija na zvaničnim digitalnim kompilacijama se odustalo 2015. godine i sa takvom praksom se nastavilo do dana današnjeg. Naravno, tako će biti i ovog puta, kada će se oficijelni disk sastojati samo od vokalnih verzija ovogodišnjih 12 takmičarskih numera.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Baš je tužno što Jermenija ne učestvuje. Ovako će biti samo 12 zemalja, a to nije veliki broj. Ipak, ovakva odluka Jermenije dugo vremena je mogla da se nasluti, budući da tamo vlada komplikovana ratna situacija. Jedva čekam da čujem pesmu malene Foks.