Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Izrael promenio način izbora pesme. „Hooverphonic“ s novom-starom pevačicom

Zanimljive evrovizijske vesti u ovom pregledu šalju nam Izraelci, Belgijanci, Hrvati i Šveđani. Nažalost, dve memorijalne dolaze nam iz Finske i Turske.

🇮🇱 Promenjen format nacionalne selekcije

Izraelski javni medijski emiter KAN promenio je model izbora evrovzijske pesme s kojom Eden Alen treba da se takmiči u Roterdamu idućeg maja.

Naime, KAN je odbacio emitovanje selekcionih TV emisija i prebacio se na onlajn-format. Zapravo, krajem januara ili početkom februara emitovaće tek specijalni šou-program „Naša pesma za Evroviziju“ u kojem će biti saopšteno koju će numeru na Evrosongu izvesti Eden Alen. A pre toga…

A pre toga, selekciona komisija će od 220 pesama, koliko je stiglo na konkurs, izabrati samo 10, koje će produkcija postaviti na onlajn-platformu i za koje će glasati posetioci. Samo dve pesme po izboru publike i jedna pesma po izboru žirija ulaze u samu završnicu. Ponovo će se glasati onlajn, a pobednička numera biće ona evrovizijska.

Ostaje pravilo da se do samog kraja neće znati ko su autori tri finalne pesme, kao i to da ih Eden Alen neće pevati u fazi glasanja.

Ova izmena izazvala je frustraciju kod autora koji su se prijavili na konkurs prema ranijim pravilima, jer smatraju da će pesme tako manje dobiti na afirmaciji, ali KAN to opravdava aktuelnom zdravstvenom situacijom zbog koronavirusa.

Podsetimo, 16 pesama je trebalo da autori prezentuju publici na onlajn-platformi, od kojih bi osam ušlo u uži izbor — po četiri pesme u dva televizijska polufinala. Eden Alen je trebalo da otpeva četiri pesme koje prođu u finale takmičenja.

🇧🇪 Nova-stara pevačica u grupi „Hooverphonic“

Kompozitor i osnivač benda „Hooverphonic“ Aleks Kalije, koji će predstavljati Belgiju 2021, potvrdio je tamošnjim medijima da su u svoje redove vratili pevačicu Gajke Arnart, koja je u grupi bila od 1997. do 2008. godine — najduže od svih pevačica koje su prodefilovale kroz grupu od osnivanja 1995.

Dosadašnja pevačica mlađe generacije Luka Krojsberks, s kojom su i snimili evrovizijku pesmu za ovu godinu Realese me, neće više biti njihova članica, ali još uvek nije poznato s kojom od njih dve će nastupiti na roterdardamskoj sceni idućeg maja.

„Sreli smo se, razgovarali… Svih troje smo voljni da ponovo radimo zajedno, osetili smo da treba ovo da uradimo. Ovo je srž ’Hooverphonica’ koji je i sinonim za bend za mnoge ljude. Jednostavno je“, izjavio je Aleks.

O raskidu saradnje s Lukom, dodao je:

„Naravno, za nju je ovo ’gorkog’ ukusa. Bez sumnje, ona je odlična pevačica. Proveli smo tri divne godine zajedno, putovali Evropom i Sjedinjenim Državama, ali se naša saradnja ovde završava. Podržavaćemo njen rad i dalje, uskoro izdaje pesmu za ’Univerzal’, a ako bude želela, pratiću dalje njenu solo karijeru.“

Luka Krojsberks je u „Hooverphonic“ došla 2018. godine, nakon njenog učešća i pobede u flamanskoj verziji šoua za talente The Voice, u kojem joj je Aleks bio mentor. Zanimljivo je i da se 2013. godine takmičila za holandskog predstavnika na dečjem Evrosongu.

S druge strane, Gajke Arnart je najupečatljivija pevačica ovog trip-hop sastava s kojom je, pored ostalog, stekao i svetsku slavu s pesmama Eden i Mad about you.

„Hooverphonic“ će predstavljati Belgiju na Evroviziji u Roterdamu 2021. Iako je grupu delegirao flamanski javni emiter VRT, zbog otkazivanja Evrosonga 2020, odlučeno je da nastupe i iduće godine, ali će iza celog projekta stajati zajedno i flamanski i valonski javni emiter RTBF, na koga bi u redovnim okolnostima bio red da izabere belgijskog predstavnika.

🇭🇷 Nina Kraljić sprema pesmu za Doru 2021

Hrvatska predstavnica na Evroviziji 2016. u Stokholmu otkrila je svojim pratiocima na Instagramu da sprema pesmu za nastupajuću Doru. Konkurs za ovaj festival traje do 10. decembra, posle čega će komisija izabrati 14 za finalno takmičenje u Opatiji 13. februara.

Nina Kraljić je nastupila u Stokholmu 2016. s numerom Lighthouse, vrativši Hrvatsku na takmičenje posle dvogodišnje pauze, ali i vrativši svoju zemlju u prvo evrovizijsko finale od 2009. godine.

🇸🇪 Ukida se rodna ravnopravnost na Melodifestivalenu od 2022. godine

Švedski javni servis SVT odbacio je pravilo rodne ravnopravnosti, po kojem je svaka pesma s kojom se konkuriše za festival 2022. godine morala da sadrži bar jednog ženskog tekstopisca ili kompozitora. Ovo pravilo je odbačeno samo šest meseci nakon što je ustanovljeno.

„Smatrali smo da ovo pravilo nije inspirišuće i kreativno, pa smo ga promenili. I dalje ostaju na snazi naše ambicije da imamo jednako zastupljene i muške i ženske autore“, pojasnila je Karin Gunarson, jedna od producentkinja festivala.

Od 2014. godine producenti nastoje da povećaju prisustvo ženskih kompozitora i tekstopisaca, zahtevajući da ih bude 20% među prijavama. Trenutno je na snazi pravilo po kojem ih mora biti 50%.

🇫🇮 🇹🇷 Preminuli legendarni finski i turski dirigenti, Osi Rune i Timur Selčuk

Osi Rune, čuveni finski kompozitor i dirigent, preminuo je 5. novembra u 93. godini. Osi je čak 22 puta, u periodu od 1966. do 1989. godine, dirigovao orkestrom na Evroviziji, a neke finske evrovizijske pesme je i komponovao, te i ne čudi da je postao sinonim za Finsku na Evrosongu, u vreme dok je postojao orkestar.

Više od njega su jedino nastupili legendarni Irac Noel Kilehan i Francuz Frank Pursel — 23 puta.

Šestog novembra preminuo je i Timur Selčuk (74), kompozitor i dirigent prve turske evrovizijske pesme Seninle bir dakika (Jedan minut s tobom) 1975. Uprkos snažnoj emociji i fenomenalnoj izvedbi skromne pevačice Semihe Janki, ova pesma je dobila samo 3 poena, i to od Monaka, zauzevši poslednje, 19. mesto u Stokholmu.

Timur je komponovao i bio dirigent turske evrovizijske pesme Bana bana iz 1989. Neki smatraju da je žiri potcenio ovu numeru — zauzela je pretposlednje, 21. mesto sa svega 5 osvojenih poena, od kojih je 4 stiglo iz Jugoslavije. Danas je, pak, smatraju evrovizijskim klasikom.

Sigurno je, ipak, da će ovaj njegov strastveni performans dok je dirigovao orkestrom u Lozani te 1989. godine ostati upamećen kao pravi evrovizijski biser.