ESC-potpourri

Norvežani definisali Melodi Grand Prix 2021. Žangu Makroj zadržava redni broj 23 u finalu

Uprkos novom talasu koronavirusa koji u mnogim zemljama dovodi do novih restrikcija i zatvaranja, neke lepe i ohrabrujuće vesti šalju nam Norvežani i Italijani.

🇳🇴 Norvežani definisali format Melodi Grand Prixa 2021

Norveški javni servis NRK definisao je sistem takmičenja na svom 60. selekcionom evrovizijskom festivalu Melodi Grand Prix.

U odnosu na prošlo izdanje, na predstojećem će biti nekoliko promena, i to:

  • umesto 24, u konkurenciji će biti 26 pesama — 6 direktnih finalista i 20 koje će se čuti u pet polufinala;
  • u svakom polufinalu naći će se 4 izvođača, ali će se takmičenje odvijati po principu duela;
  • ukidaju se regionalna polufinala;
  • uvodi se šou „Druga šansa“ u kojem nastupaju svih 15 eliminisanih polufinalista;
  • u finalu će se, umesto 10, sada naći 12 pesama — 6 direktnih finalista, 5 pobednika polufinala i 1 pobednik šoua „Druga šansa“.

Ono što je ostaje isto jeste internetsko glasanje publike, uz uveravanja da će IT sektor NRK-a unaprediti čitav sistem, kako ne bi došlo do problema zbog kojih je prošle sezone rezervni žiri morao da izabere superfinaliste.

Kao i prethodne sezone, pesme i polufinalisti biće predstavljeni na pres-konferenciji u ponedeljak, i to one sedmice kad je po rasporedu njihovo polufinale.

Šou će se emitovati svake subote, i to od 16. januara, kada bude emitovano prvo polufinale, pa sve do 20. februara, kada bude bila emitovana finalna emisija, uz izuzetak šoua „Druga šansa“ koji će se održati u nedelju, 14. februara, dan nakon poslednje polufinalne emisije.

Svih sedam emisija će biti realizovano u Areni „H3“ u Berumu, ali sada nije poznato hoće li biti prisutna publika ili ne. Šou će se emitovati iz dva kombinovana studija koja će stvoriti utisak veće scene za gledaoce u odnosu na prethodno izdanje.

🇮🇹 RAI i dalje planira Sanremo u martu

Reagujući na glasine u italijanskim medijima da će festival Sanremo biti odložen zbog loše epidemijske situacije za početak aprila, zamenik direktora italijanskog emitera RAI Klaudio Fazulo izjavio je da razume interesovanje javnosti za ovo pitanje jer je Sanremo uvek u centru pažnje, ali da za sada nema naznaka da će festival biti odložen.

Kako je istakao, najdugovečniji festival u Evropi održaće se onda kad je i planiran — u prvoj nedelji marta, odn. od 2. do 6. marta.

Podsećamo, pobedniku kategorije Campioni biće prvom ponuđeno da predstavlja Italiju na Evrosongu. U slučaju da pobednik odbije putovanje u Roterdam, RAI će interno izabrati predstavnika među ostalim učesnicima festivala.

Očekuje se da imena učesnika, kao i sam format takmičenja, bude poznat u decembru.

🇳🇱 Žanguu Makroju ostaje broj 23 u finalu

Predstavnik Holandije Žangu Makroj nastupiće pod rednim broje 23 u finalu Evrosonga idućeg maja, odlučila je Referentna grupa Pesme Evrovizije. Zapravo, odlučeno je da domaćin zadrži redni broj koji je određen prošlog januara na polufinalnom žrebu.

Na taj način su organizatori takmičenja u Roterdamu zadržali sve što je već bilo planirano za takmičenje proteklog maja, koje je na kraju otkazano zbog epidemije koronavirusa.

Podsetimo, producenti su odlučili i da ne organizuje novi žreb za Evroviziju 2021, te da države učesnice ostanu u svojim polufinalima, kao što je bilo predviđeno da se takmiče na Evroviziji 2020, a ostalo je nepromenjeno i u kojem delu polufinala će nastupiti svaka zemlja, kao i kada će glasati članice „Velike petorke“ i domaćin Holandija.