Evrovizija 2021

Evrovizija 2021: Svi učesnici snimaju unapred nastupe u svojim državama — za svaki slučaj

Evropska radiodifuzna unija objavila je nove detalje u vezi sa organizacijom Evrovizije 2021 — svi učesnici će biti u obavezi da za svaki slučaj snime predviđene nastupe u svojim državama.

Šta to zapravo znači? Pošto pandemija virusa korona na prostoru Evrope i dalje traje, te ko zna kakve sve mere o putnim restrikcijama mogu da primene vlade iz prijavljene 41 države za učešće, Evropska radiodifuzna unija odlučila je da svi učesnici Evrovizije 2021. moraju biti u obavezi da za svaki slučaj snime nastupe u televizijskim studijima u svojim državama pre održavanja Evrosonga, koji će biti emitovani u slučaju da izvođač zbog eventualnog produženja putnih restrikcija ili stavljanja u karantin ne može da dođe u Holandiju. Snimanje će se odvijati u realnom vremenu, baš kao i na samom takmičenju, bez ikakvih izmena vokala ili bilo kog dela izvođenja nakon snimanja.

Snimljeni nastupi će biti u skladu sa kreativnim konceptom Open up to variety (Otvori se prema raznolikosti) po kom će takmičenje u potpunosti prihvatiti umetničku slobodu, kreativnost, ambiciju i stil svake od 41 države učesnice.

Delegacijama će biti dozvoljeno da koriste tehničke mogućnosti i dimenzije scene kakva bi im bila dostupna u roterdamskoj Areni „Ahoy“, ali mogu da se odluče i za skromnije producentske mogućnosti. Na tzv. live-on-tape snimcima ne smeju da se koriste efekti proširene ili virtuelne stvarnosti, prekrivači, konfete, snimci drona, vodeni efekti, jednohromatske boje ili zeleno platno.

Za realizaciju live-on-tape snimaka propisani su posebni uslovi za delegacije i učesnike — oni će morati da se sastanu sa koordinatorom televizije domaćina koja organizuje Evrosong i predočiće im raspored sesija snimanja, postavku studija i plan kamere. Šef delegacije mora da nadgleda snimanje koje će trajati 60 minuta, izvođaču je dozvoljeno tri puta da snimi svoj nastup, a najbolji snimljeni pokušaj bi bio emitovan tokom tri dana ove evropske muzičke svetkovine. Snimak ne sme da bude nastup sa nacionalnog izbora, ali ako se delegacije odluče na taj korak, predstavnik te države mora svoj nastup da snimi na pozornici na kojoj se održao nacionalni izbor. Snimci treba da budu predati organizatorima do kraja marta; oni moraju biti jedinstveni i ne smeju biti dostupni gledaocima do maja.

Tokom snimanja nastupa, delegacije će uz pomoć posebne veze uspostaviti kontakt sa izvršnim supervizorom Martinom Esterdalom, predstavnikom nezavisnog posmatrača glasanja (kompanija E&Y) i organizatorima iz Holandije koji će nadgledati snimanje radi osiguranja pomoći i podrške, ali i integriteta takmičenja. Zbog toga trenutno holandska vlada nadgleda organizaciju dečjeg Evrosonga u Poljskoj u nameri da vide kako to poljski emiter TVP organizuje evrovizijsko nadmetanje.

Ovakva solucija je data u slučaju propisanih organizacionih opcija C i D; opcija C podrazumeva da se takmičenje održi u Areni „Ahoy“ u Roterdamu uz ograničen broj gledalaca i predstavnika medija, kao i da pola učesnika bude prisutno u Holandiji, a pola u svojim državama, dok model D podrazumeva da glavno sedište šoua bude u Areni „Ahoy“ bez prisustva gledalaca, da svi učesnici svoje nastupe snime unapred u svojim državama, kao i da pola predstavnika pres-centra bude prisutno u Holandiji, a pola u svojim državama.

Ipak, u ovom trenutku su male šanse da takmičenje bude održano po modelu A, koji podrazumeva da se Evrosong održi u istim uslovima kao i do izbijanja epidemije kovida-19.

Oznake