ESC-potpourri

Mateuš Šimkovjak voditelj svečane ceremonije otvaranja. Gruzini objavili spot

Dečja Evrovizija 2020. je „iza ugla“, a dok čekamo taj 29. novembar, pročitajte nove vesti o svečanoj ceremoniji otvaranja i snimanju muzičkih spotova u Gruziji i Belorusiji.

🇵🇱 Mateuš Šimkovjak voditelj ceremonije svečanog otvaranja 23. novembra

Ulogu voditelja svečane ceremonije otvaranja dečjeg Eurosonga 2020. obavljaće 33-godišnji Mateuš Šimkovjak. Ceremonija otvaranja predviđena je za 23. novembar u 16 časova po centralnoevropskom vremenu. Ova manifestacija koja označava simboličan početak dečje Evrovizije izgledaće malo drugačije u odnosu na prethodne godine zbog pandemije, te publika neće biti prisutna. Organizatori će „dočekati“ svih 12 delegacija, a nastupaće i nekoliko gostujućih izvođača. Na ovom događaju takođe će se održati žreb, kako bi se odredilo pod kojim rednim brojem će nastupati domaća predstavnica Alicja Trač, kao i koje će zemlje učesnice otvoriti i zatvoriti ovogodišnji šou.

🇬🇪 Gruzini objavili spot

Gruzija je 19. novembra objavila zvanični spot za pesmu You are not alone u izvođenju Sandre Gadelije. Video je sniman u Ulici Šavteli u starom delu Tbilisija, a Sandri se na snimanju pridružio ansambl Nacionalne palate mladih. Muzički spot režirao je Zaza Orašvili. Da se podsetimo, Gruzija je do sada pobeđivala tri puta na dečjoj Evroviziji, što je čini najuspešnijom državom u istoriji ovog takmičenja.

https://youtu.be/HBA8jeq1UY0

🇧🇾 Uskoro će biti objavljena verzija beloruske pesme na beloruskom jeziku

Predstavnica Belorusije Arina Pehtereva pevaće svoju pesmu na ruskom jeziku u Varšavi, a sada ćemo moći čuti Aliens i na beloruskom jeziku. Alina je na svojoj Instagram stranici objavila mali deo beloruske verzije pesme, a ceo novi muzički video biće objavljen sledeće sedmice.

Belorusi su uz Holanđane jedini koji su učestvovali na svim izdanjima dečjeg Evrosonga, počev od prvog, održanog davne 2003. godine. Izvedbama pesama na beloruskom jeziku su se predstavljali svega tri puta — poslednji put 2014. godine, kada je Nadežda Misjakova zauzela 7. mesto s numerom Soko (Sokal).