Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Nacionalni izbori u Finskoj i Hrvatskoj ipak bez poslednjih pobednika

Novi „evrovizijski potpuri“ posvećen aktuelnostima u vezi sa Evrovizijom 2021. u centar pažnje stavlja poslednje pobednike nacionalnih izbora u Finskoj i Hrvatskoj.

Zatim, i prvu potencijalnu evrovizijsku pesmu bugarske predstavnice Viktorije Georgijeve za 2021, glasine o datumima održavanja albanskog „Festivala pesama“, kao i nove pesme nekadašnjih evrovizijskih učesnika sa akcentom na čak tri nova singla naših „Uraganki“.

🇫🇮 Aksel Kankaranta neće učestvovati na UMK 2021

Poslednji pobednik finskog televizijskog formata za Evrosong Uuden Musiikin Kilpailu Aksel Kankaranta je u razgovoru za portal Voice.fi potvrdio da neće braniti titulu na jubilarnom, 10. izdanju ovog takmičenja. Izjavio je:

„Hteo sam da se prijavim, no na kraju sam odlučio da ipak neću. Kada bih bio u situaciji da to ponovo uradim, ne bih rekao da nikad više ne bi želeo da podnesem prijavu, ali videću.“

Aksel je priznao da je na njegovu celokupnu odluku uticala neizvesnost o načinu na koji će Evrosong naredne godine biti održan, zbog naleta epidemije kovida-19, te se osvrnuo i na odluku finskog javnog emitera YLE da neće dobiti direktno mesto u finalu:

„Možda bih se ponovo takmičio da sam dobio direktno mesto u finalu. S druge strane, pošteno je da mesto na festivalu nije dato direktno. Ne želim poseban tretman.“

🇭🇷 Dora 2021 ipak bez Damira Kedže

Kao što će finski UMK 2021 proći bez učešća Aksela Kankarante, tako će i hrvatska Dora 2021 proći bez poslednjeg pobednika ovog prestižnog hrvatskog festivala Damira Kedže. Govoreći za jednu tamošnju televiziju, Damir je priznao zašto neće podneti prijavu za Doru:

„Jedini razlog zbog kog sam se prijavio za Doru je bio taj što sam čuo pesmu u koju sam verovao sto odsto i za koju sam mislio da će biti sjajan predstavnik Hrvatske na Pesmi Evrovizije. Suludo je očekivati od mene, a nisam ni razmišljao o prijavljivanju zato što nemam pesmu u koju bih verovao na taj način i koju bih video na toj sceni, pa ništa od mene po tom pitanju.“

Podsetimo, Damir Kedžo je na poslednjoj Dori pobedio s pesmom Divlji vjetre, a naredno izdanje festivala sa 14 najboljih izvođača biće održano 13. februara u Opatiji i na njemu će biti odabrani nova pesma i izvođač.

🇦🇱 Albanski „Festival pesama“ na programu od 17. do 19. decembra?

I dok albanski javni emiter RTSH vešto čuva detalje o organizaciji 59. izdanja festivala Festivali i Këngës, detalje na tu temu je odlučila da otkrije jedna od učesnica Era Rusi u razgovoru za jednu albansku televiziju, čije je reči preneo specijalizovani portal Eurovision Fun. Otkrila je da će organizatori ostati pri odluci da festival održe na otvorenom prostoru, i to na Trgu Italija u Tirani, da prvi put u 59-godišnjoj istoriji održavanja neće biti prisutan obavezan revijalni orkestar na sceni, što znači da će učesnici svoje kompozicije izvoditi u potpunosti sa matrice, kao i da će konačni datumi održavanja festivala biti 17, 18. i 19. decembar.

Očekuje se da čelni ljudi albanskog emitera uskoro potvrde tu informaciju, bez obzira na to što se svih 26 potencijalnih albanskih evrovizijskih numera vrte na svim tamošnjim medijima.

🇧🇬 Prezentovana prva potencijalna evrovizijska pesma Viktorije Georgijeve

Bugarski javni emiter BNT je 20. novembra otkrio da će u opticaju za evrovizijsku izaslanicu za 2021. godinu Viktoriju Georgijevu biti šest pesama koje su nastale na brojnim muzičkim kampovima, kako na onom letošnjem održanom u Burgasu, tako i na inostranim muzičkim kampovima, poput onog u Londonu. Isto tako, Viktorija Georgijeva je tog dana predstavila i svoj novi singl Ugly cry za koju je BNT rekao da će biti prva od šest potencijalnih bugarskih evrovizijskih pesama koje će biti prezentovane publici u narednom periodu. No, ako bude bila izabrana, moraće dodatno da se skraćuje jer originalna verzija traje 3 minuta i 42 sekunde.

Ranije je najavljeno da će finalna verzija potencijalne bugarske evrovizijske pesme biti prezentovana tokom marta.

🇷🇸 🇸🇮 🇪🇸 🇳🇴 🇵🇱 Nove pesme kao signal za prazničnu euforiju

Na samom kraju potpurija donosimo vam nove pesme nekadašnjih evrovizijskih učesnika. U centru pažnje se nalaze naše hiperproduktivne i sveprisutne „Uraganke“ (2020), koje su 20. novembra u vremenskom razmaku između 12 časova i 00 minuta i 12 časova i 6 minuta predstavile čak tri nova singla; zatim tu su konkurenti sa poslednje finalne večeri iz Tel Aviva 2019 — Španac Miki Nunjez i slovenački duo „zalagasper”, kao i dve planirane učesnice za ovogodišnje otkazano takmičenje: Norvežanka Ulrike Brandstorp i Poljakinja Alicja Šemplinjska.

Hurricane | Čaje šukarije

Hurricane | Lopove

Hurricane | Want ya

zalagasper | Sto idej

Ulrike i Ben Adams | Spend Christmas with me

Alicja Šemplinjska | Na Pamięć

Miki Nunjez | Sin noticias de gurb