ESC-potpourri

Francuzi biraju u januaru. Blas Kanto priprema četiri pesme za Roterdam

Tri od pet članica „Velike petorke“ zauzele su mesto u novom pregledu evrovizijskih vesti. Evo šta nam šalju Francuzi, Španci i Italijani.

🇫🇷 Francuski izbor za Evroviziju u januaru

Francuska se od leta nije oglašavala o svojoj selekciji za Evrosong, ali sada je poznato malo više detalja.

Kako smo ranije već pisali, novi format takmičenja se zove Eurovision France: c’est vous qui décidez (Evrovizija Francuska: Vi odlučujete), i biće realizovan kao jednovečernji festival čiji će voditelj i domaćin biti Stefan Bern, poznato TV lice i komentator francuske televizije za Pesmu Evrovizije od 2015.

Nove informacije su da će u konkurenciji biti 12 pesama ili izvođača, a izbor će biti održan u januaru. Ranije je već planirano da to ne bude Pariz, već neki drugi regionalni centar. Ipak, zbog aktuelne loše epidemijske situacije, nije poznato gde će se takmičenje održati i da li će biti prisutna publika.

Pobedničku pesmu bi trebalo da izaberu zajedno stručni žiri i publika, ili pak samo publika.

Podsećamo i da je konkurs trajao tri meseca — od kraja juna od kraja septembra.

🇪🇸 Blas Kanto priprema četiri pesme

Interno izabrani predstavnik Španije za 2020. i 2021. godinu Blas Kanto ponudiće španskoj televiziji RTVE i svojoj producentskoj kući Warner Music četiri potencijalne evrovizijske numere, izvestio je portal Eurovision Spain, navodeći da među tim pesmama nema one koju radio zajedno s Dankanom Lorensom, aktuelnim evrovizijskim pobednikom.

Kako izvor tvrdi, pesme su u skladu s muzičkim stilom koji neguje Blas Kanto.

Ipak, još uvek nije poznato na koji način će pesma biti izabrana — da li interno ili će biti organizovano takmičenje za izbor numere, poput onog iz 2013. godine, kada je sastav „El Sueño de Morfeo“ predstavljao Španiju u Malmeu.

🇮🇹 17. decembra objava imena učesnika Sanrema

Specijalizovani italijanski portal Eurofestival News objavio je informaciju da će imena učesnika predstojećeg festivala Sanremo biti objavljena 17. decembra. Organizatori takmičenja najavljuju da će ceo događaj biti upriličen u Kazinu u Sanremu, uz uživo prenos na Rai 1.

Objava imena takmičara odnosi se na kategoriju Campioni. Prema ranijim najavama, treba da ih bude 20, dok će ih u kategoriji Nuove proposte biti osmoro, tako da će 71. izdanje festivala Sanremo imati 28 učesnika.

Podsetimo, takmičenje se održati od 2. do 6. marta, a pobedniku kategorije Campioni biće prvom ponuđeno da predstavlja Italiju u Roterdamu idućeg maja.