Balkan, Balkan! Dečja Evrovizija 2020

Dečja Evrovizija: Održana ceremonija svečanog otvaranja. Srbija nastupa pod rednim brojem 4

Održana je ceremonija svečanog otvaranja dečjeg Evrosonga u Varšavi na kojoj je odlučeno da domaćini Poljaci nastupaju šesti, da nastup nemačke predstavnice bude prikazan prvi, a nastup francuske predstavnice poslednji. Producenti su posle svečanog otvaranja odlučili da naš Petar Aničić nastupi pod rednim brojem 4.

U Varšavi je održana svečana ceremonija otvaranja dečjeg Evrosonga koju je vodio Mateuš Šimkovjak uz asistenciju prošlogodišnje pobednice Viki Gabor. Celokupan prenos događaja u trajanju od pola sata je bio strimovan i preko Jutjuba. Prisutni na otvaranju su bili i Jacek Kurski, generalni direktor Televizije Poljska, kao i Gert Kark, menadžer projekata pri Evropskoj radiodifuznoj uniji; njih dvojica su na početku programa govorili o značaju takmičenja i o načinu na koji će ovogodišnje izdanje biti organizovano. Mateuš Šimkovjak je pomoću najnovije tehnologije XR predstavio sve ovogodišnje učesnike, prikazani su i delovi sa snimanja razglednica koje će biti emitovane pred svaki od 12 ovogodišnjih nastupa, a na samom kraju programa je Viki Gabor izvela oficijelnu zajedničku pesmu Move the world, koju je radio poljski seniorski evrovizijski učesnik iz 2018. godine, di-džej Gromi, a koja govori o snazi i mogućnosti mlade generacije koja ima budućnost i žele da budu ujedinjeni kako bi pokrenuli svet.

Viki Gabor je izvlačenjem kuglica odredila da takmičenje otvori Nemačka, da zatvori Francuska, i da domaćini Poljaci nastupe pod rednim brojem 6.

Nakon svečanog otvaranja su producenti odredili koje redne brojeve će popuniti preostalih devetoro učesnika, pa tako kompletan redosled takmičarskog dela izgleda ovako:

 1. Nemačka: Suzan | Stronger with you
 2. Kazahstan: Karakat Bašanova | Forever
 3. Holandija: grupa „Unity”“ | Best friends
 4. Srbija: Petar Aničić | Otkucaj
 5. Belorusija: Arina Pehtereva | Aliens
 6. Poljska: Ala Trač | I’ll be standing
 7. Gruzija: Sandra Gadelija | You are not alone
 8. Malta: Čanel Monsinjor | Chasing sunsets
 9. Rusija: Sofija Feskova | My new day
 10. Španija: Solea | Palante
 11. Ukrajina: Oleksandr Balabanov | Otvori (Open Up)
 12. Francuska: Valentina | J’imagine

Najznačajniji podatak za nas je svakako da će nastup našeg Petra Aničića biti prikazan četvrti po redu u konkurenciji od 12 učesnika.

Organizatori dečjeg Evrosonga su 23. novembra na oficijelni Jutjub kanal krenuli da postavljaju video-klipove na temu „Dnevnici proba“ (eng. Rehearsal Diaries) na kom se prikazuju izveštaji sa proba prilikom snimanja nastupa svih ovogodišnjih 12 učesnika. Izveštaji će biti postavljani do 27. novembra, a prvog dana su objavljeni izveštaji sa proba predstavnika Španije, Ukrajine i Holandije.

Internet linije za glasanje biće otvorene 27. novembra sa početkom od 20 časova, kada će na oficijelni sajt dečjeg Evrosonga biti postavljeni zvanični jednominutni isečci sa nastupa svih ovogodišnjih učesnika. Posetioci zvaničnog sajta dečjeg Evrosonga će moći da glasaju za najviše tri pesme, a linije za glasanje biće zatvorene 29. novembra minut pred početak takmičenja, u 16 časova i 59 minuta. S druge strane, nacionalni žiriji će svoje poene raspodeliti 28. novembra.

Finalno veče će 29. novembra biti emitovano iz studija Televizije Poljska u Varšavi sa početkom od 17 časova, a voditelji će biti Ida Novakovska-Herndon, Rafal Bžozovski i Malgožata Tomaševska. Šou će predstavljati kombinaciju unapred snimljenog i živog materijala zbog toga što su svi nastupi iz takmičarskog dela unapred snimljeni, a ostatak programa, uključujući i glasanje i revijalni deo, snimaće se uživo. Prvi put od 2012. godine će se prezenteri glasova javljati iz svojih država, javno će saopštavati koji učesnici su dobili 8, 10 i 12 poena, a poeni od 1-7 biće samo prikazani na ekranu.