ESC-potpourri

Šta je uticalo na promenu termina takmičenja i zbog čega su se Nemci tek sad priključili?

Šta je uticalo na promenu termina takmičenja? Zašto su se Nemci priključili nadmetanju posle 17 godina posmatranja? Kakva je bila gledanost svečanog otvaranja u Poljskoj?

O svemu tome možete čitati u narednim redovima „evrovizijskog potpurija“.

🇪🇺 Promena termina je sprovedena na zahtev Televizije Poljska

Rukovodstvo Evropske radiodifuzne unije je za sajt Eurovoix dalo izjavu da je promena termina takmičenja sa 16 na 17 časova urađena na zahtev emitera domaćina, Televizije Poljska, zbog lokalnih potreba za programskom šemom, što je radna grupa odobrila.

Podsećanja radi, tokom prvih 13 godina održavanja, takmičenje je bilo održavano subotom; prvih 12 godina je takmičenje počinjalo u 20 časova i 15 minuta, a za 13. izdanje održano u Sofiji 2015. godine je termin promenjen na 19 časova i 30 minuta. Međutim, večernji termin se tokom prvih 13 godina i nije baš nešto pokazao prilagodljivim terminom za celu porodicu, te je na predlog radne grupe 2016. godine takmičenje pomereno na nedelju popodne, i to od 16 časova, zbog toga što je smatran prilagodljvim terminom za decu u istočnoj i zapadnoj Evropi. Međutim, promena termina sa subote uveče na nedelju u 16 časova se opet nije pokazala uspešnom, zbog pada gledanosti u nekim zapadnoevropskim državama; primera radi, irski emiter TG4 je takmičenje emitovao odloženo jer se taj termin poklapao sa sportskim dešavanjima u navedenoj ostrvskoj državi.

Sada će takmičenje nedeljom počinjati u 17 časova po centralnoevropskom vremenu, dok će u najistočnijoj državi učesnici Kazahstanu ono nedeljom počinjati u 22 sata.

🇵🇱 Svečano otvaranje u Poljskoj pratilo 2,1 miliona gledalaca

Televizija Poljska je objavila da je ceremoniju svečanog otvaranja dečjeg Evrosonga, emitovanoj sa kašnjenjem od 20 minuta, pratilo 2,1 miliona gledalaca na kanalima TVP 1 i TVP Info. Brojke se uklapaju u udeo gledanosti od 17,5 procenata, čime je nagovešten velik interes Poljaka za ovonedeljno takmičenje. Komentator ceremonije svečanog otvaranja za Poljsku je bio Artur Ožeh, dok je program vodio Mateuš Šimkovjak uz asistenciju prošlogodišnje pobednice Viki Gabor, koja je tim povodom izvela oficijelnu pesmu ovogodišnjeg nadmetanja Move the world.

🇩🇪 Zbog čega su se Nemci priključili takmičenju nakon 17 godina posmatranja?

Nemci su pre donošenja odluke o debitanskom pojavljivanju na ranijim izdanjima dečjeg Evrosonga bili prisutni kao posmatrači u nameri da sagledaju celu situaciju oko takmičenja. Urednica dečjeg kanala KiKA Astrid Plenk otkrila je detalje zbog čega su se Nemci tek sada priključili porodici dečjeg Evrosonga:

„Bilo je zapravo nekih prepreka na putu do juniorskog Evrosonga, ali to je uglavnom bilo zbog perioda emitovanja i glasanja koji su bili van vremenskog perioda emitovanja programa kanala KiKA. Promene u konceptu su nas na kraju ubedile da se pridružimo takmičenju.“

U isto vreme se Astrid Plenk osvrnula i na odabir Levanta Gajgera za kompozitora prve nemačke juniorske evrovizijske pesme:

„ZDF ima više od 12 godina iskustva sa takmičenjem muzičkog stvaralaštva ’Dein Song’ i Levant je tamo ostavio trajan utisak kao finalista. Bila je to idealna prilika za sve nas — uredništvo ZDF, NDF i kanala KiKA — brzo smo shvatili da bi Levant trebalo da napiše juniorsku evrovizijsku pesmu.

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Svaka čast Nemcima što su se pridružili,da nije njih ove god bi takmičenje bilo otkazano,ali moglo je to mnogo bolje i ubedljivije.

  • 2011. je JESC takodje pocinjao u 19 i 30. Mislim da je i 2013. bilo tako samo sto se i ne secam bas, za 2011. sto posto znam.