ESC-potpourri

Objavljeni učesnici revijalnog dela, kao i izgled trofeja za pobednika dečjeg Evrosonga

Dok željno iščekujemo nedelju i veliko finale dečje Evrovizije 2020, saznajte ko će nastupati u revijalnom delu festivala, kako izgleda novi evrovizijski trofej, a donosimo vam i zanimljivosti u vezi s rekordima ovog takmičenja.

🇵🇱 🇳🇱 Poznati učesnici revijalnog dela

Organizatori dečje Evrovizije 2020. otkrili su imena učesnika revijalnog dela festivala. Kako tradicija nalaže, prošlogodišnja pobednica Viki Gabor će pevati svoju pobedničku pesmu Superhero, a ona će se pridružiti na sceni pobedniku Evrovizije 2019. Dankanu Lorensu i pobednici dečje Evrovizije 2018. Roksani Vengjel u izvođenju Dankanove pesme Arcade. Pozivnicu za revijalni deo dobila je i Alicja Šemplinjska koja je trebalo da predstavlja Poljsku na pesmi Evrovizije 2020, te će ona u nedelju pevati svoju planiranu takmičarsku kompoziciju Empires.

Gledaoci će imati priliku i da uživaju u plesnom performansu #movetheworld, u kojem će tinejdžeri predstaviti svoju modernu džez koreografiju, gde će se simbolično zahvaliti ljudima različitih profesija za njihov svakodnevni doprinos u neuobičajenim uslovima u kojima se nalazimo ove godine.

Kao i prošle godine, Gromi, muzički producent i di-džej koji je predstavljao Poljsku na Evrosongu 2018, napravio je Common song, pesmu koja naglašava snagu i mogućnosti mlade generacije koja je budućnost i koja će „pokrenuti svet“. Tradicionalno, 12 takmičara izvešće ovu pesmu u velikom finalu.

🇪🇺 Ovako izgleda novi evrovizijski trofej

Poznato je kako će izgledati trofej koji će biti uručen pobedniku dečje Evrovizije 2020. Kako možemo da vidimo, dizajn trofeja je sličan peharu koji se dodeljivao prethodnih godina – stakleni mikrofon sa logom i u bojama ovogodišnjeg takmičenja.

🇵🇱 Dečji Evrosong uz ograničen broj gledalaca. Prvo prezenteri saopštavaju „dvanaestice“

Ovogodišnjem izdanju dečjeg Evrosonga u studiju Televizije Poljska u Varšavi će 29. novembra prisustvovati ograničen krug statista, koji će se pridržavati pravila socijalnog distanciranja koje je naložila poljska vlada. Statisti će stvoriti pravu atmosferu takmičenju koje bi se inače održalo iz praznog studija.

Prezenteri glasova žirija će se prvi put posle 2012. godine javljati iz svojih država, a način prezentacije glasova za ovogodišnje takmičenje je promenjen — najpre će oni saopštiti ko je dobio 12 poena, a potom će na ekranu biti prikazano koje pesme su dobile od 1 do 8 i 10 poena.

🇪🇸 Španci spremni za organizaciju 2021. u slučaju eventualne pobede

Šefica španske delegacije i urednica zabavnog programa javnog emitera RTVE Tonji Prijeto izjavila je da je Španija spremna da organizuje dečji Evrosong 2021. ako bi im njihova ovogodišnja predstavnica Solea donela eventualnu pobedu. Dodala je na sve to nemaju straha i drhte od bilo čega, kao i da još uvek nisu razgovarali sa javnim institucijama na tu temu; u tom slučaju bi morali biti oprezni, te moraju da stave baterije za organizaciju festivala kakav treba da bude, dovršila je.

Tokom prvog ciklusa svojih juniorskih evrovizijskih pojavljivanja, Španci su svog predstavnika birali preko TV takmičenja Eurojunior između 2003. i 2006. godine. Na pitanje da li se planira povratak tog formata za 2021. odgovorila je da još to nije u planu.

🇪🇺 Rekordi na dečjoj Evroviziji

Još od prve edicije dečje pesme Evrovizije 2003, na evrovizijskoj sceni otpevano je 278 pesama iz 39 zemalja, a koji su od tih nastupa oborili određene rekorde?

Najmlađi učesnik — Najmlađi učesnik dečje Evrovizije takođe je prva osoba koja je nastupila na ovom festivalu. U pitanju je Nikolas Ganopulos koji je 2003. predstavljao Grčku sa pesmom Fili gia panta koji je tada bio samo 8 godina i 4 meseca star. Kako se 2007. limit godina učesnika povisio na 10 godina starosti, i smanjio na 9 godina starosti u 2016, Nikolas ostaje jedini osmogodišnjak i najmlađi učesnik, osim ako se pravila ponovo ne promene.

Najstariji učesnik — Marija Čabo, članica grupe „M+“ koja je predstavljala Švedsku na dečjoj Evroviziji 2005. u belgijskom gradu Haseltu sa pesmom Granslos karlek, imala je tada 16 godina i 11 dana, što prelazi dozvoljen limit za takmičare. Pretpostavlja se da je EBU napravio izuzetak jer je prešla limit za samo nekoliko dana i jer je imala dozvoljenih 15 godina kad se sa bendom prijavila na švedski nacionalni izbor.

Najmlađi pobednik — Špankinja Marija Izabel bila je samo 9 godina i 10 meseci stara kada je 2004. pobedila na dečjoj Evroviziji sa pesmom Antes muerta que sencilla. Ona je takođe do 2015. godine držala rekord sa najviše osvojenih bodova u istoriji takmičenja.

Najstariji pobednik Candy music je pesma sa kojom je Gruzija osvojila festival 2011, a članica pobedničkog benda „Candy“ Ana Kančaljan imala je 15 godina, što je čini najstarijom pobednicom dečjeg Eurosonga.

Najveći broj učešća — Belorusija i Holandija su jedine države koje su učestvovale na svakoj održanoj dečjoj Evroviziji do sada. Obe zemlje su debitovale 2003. i od tada nisu propustile nijednu ediciju. Belorusija je takođe, pored Srbije, jedna od zemalja koje su debitovale na dečjoj Evroviziji pre „seniorske“ verzije.

Najmanji broj nastupa — Srbija i Crna Gora i Švajcarska dele rekord za najmanji broj učešća na dečjem Eurosongu – obe zemlje nastupale su samo jednom na ovom takmičenju. Jedino učešće Srbije i Crne Gore bilo je 2005, a Švajcarske 2004. godine.

Pobeda sa najvećom bodovnom razlikom — Viki Gabor je 2019. donela pobedu Poljskoj drugu godinu zaredom. Ona je završila takmičenje na prvom mestu sa čak 278 poena, najviše u istoriji dečjeg Eurosonga, a 51 poen ispred drugoplasiranog Kazahstana.

Pobeda sa najmanjom bodovnom razlikom — Dvaput se desilo da je pobednik odlučen samo jednim bodom razlike, a Jermenci su bili protagonisti u oba slučaja, 2007. i 2010. godine.

Najmanji broj učešća pre trijumfa — Dve države osvojile su dečju Evroviziju u prvom pokušaju. U pitanju su Hrvatska, koja je osvojila prvi dečji Evrosong 2003. s pesmom Ti si moja prva ljubav u izvođenju Dina Jelusića, i Italija, koja je debitovala 2014. i te godine trijumfovala, kada je Vinčenco Kantijelo pevao Tu primo grande amore.

Najviše nastupa bez pobede — Severna Makedonija drži rekord kao zemlja sa najviše učešća na dečjem Eurosongu bez pobede. Makedonci su učestvovali 15 puta od debija 2003. godine. Najbliže trijumfu bili su 2007. i 2008. kada su takmičenje završili na petom mestu.

Najveći broj zemalja učesnica — Jedno vreme, maksimalan broj zemalja učesnica bio je 18, a toliko država je poslalo svog predstavnika 2004. Ovaj rekord održao se do 2018, kada je na festivalu u Minsku učestvovalo 20 zemalja.

Najmanji broj zemalja učesnica — Minimalan broj zemalja učesnica koji je potreban kako bi se održao dečji Eurosong je 12, koliko ih je bilo 2012. i 2013. zbog niske zainteresovanosti emitera širom Evrope. Ove godine takođe će pevati samo 12 država, zbog mnogo povlačenja prouzrokovanih trenutnom epidemijskom situacijom.