ESC-potpourri

„El diablo“ u etru u martu. Švajcarska već ima evrovizijsku pesmu

Iako je najvažniji događaj ovog vikenda svakako dečja Evrovizija, ne nedostaju ni novosti sa seniorske verzije ovog takmičenja.

Ovom prilikom vam donosimo vesti iz Poljske, Švajcarske i sa Kipra.

🇵🇱 Alicja Šemplinjska — predstavnica Poljske ili ipak ne?

Alicja Šemplinjska nije potvrđena kao novi poljski evrovizijski predstavnik, iako je tokom njenog intervjua na TVP Info označena kao poljski evrovizijski adut za 2021. godinu. Ubrzo je ovaj događaj proglašen greškom, a ko će biti novi poljski predstavnik — još nije poznato.

Alicja će nastupiti u revijelnom delu dečje Evrovizije.

🇨🇭 Đon Tirs ima evrovizijsku pesmu

Zvanični predstavnik Švajcarske za narednu godinu Đons Tirs je potvrdio da je već izabrao pesmu sa kojom će se nadmetati na Evroviziji u Roterdamu. Ovu vest je potvrdio na svom Instagram nalogu. Tom prilikom je najavio i svoje predstojeće muzičke projekte.

Švajcarski nacionalni servis je ranije objavio da su u potrazi za modernom pesmom koja dotiče ljude, a koja ima jaku i jasnu poruku. Odabrana pesma je nastala na kampu za muzičare, a konačni izbor su doneli stočlani panel publike i dvadesetočlani internacionalni žiri.

🇨🇾 El diablo u etru u martu

Pre svega nekoliko dana Kipar je izabrao svoju novu predstavnicu Elenu Cagrinu. Već je poznato i ime njene numere — El diablo (Đavo). Nova informacija je da će njena pesma biti objavljena u martu naredne godine, među poslednjima pre isteka roka za predstavljanje takmičarskih pesama.

Za pesmu je Elena izjavila da je u pitanju „super pop pesma za ples“, koja će joj dati priliku da pokaže svoje plesačko umeće. Ovu pesmu je stvorio autorski tim koji čine Džimi Tornfeld, Laurel Barker, Oksa i Tomas Stengard, koji su autorski uobličili brojne evrovizijske hitove iz 2010-ih, poput She got me (Švajcarska 2019), Only teardrops (Danska 2013) i You let me walk alone (Nemačka 2018). Za nastup će biti zadužen Austrijanac Marvin Ditman, koji je za ranija evrovizijska nadmetanja osmislio nastupe austrijskih predstavnika iz 2014, 2016. i 2018: Končite Vurst, Zoi Štraub i Sesara Sampsona.