Dečja Evrovizija 2020

Dečja pesma Evrovizije 2020. od 17 časova

Veliko finale 18. Dečje pesme Evrovizije, koje se ove godine održava u poljskoj prestonici Varšavi, biće održano u nedelju, 29. novembra, od 17 časova. Dvanaestoro izvođača boriće se za prestižnu titulu pobednika dečjeg Evrosonga, među kojima je i naš predstavnik, Petar Aničić, koji će pevati Otkucaj.

Pod sloganom Move the World (Pokrenimo svet), Poljaci su domaćini ovog festivala drugu godinu uzastopno, zahvaljujući pobedi Viki Gabor prošle godine. Dvanaest zemalja biće u konkurenciji za trofej, najmanje od 2013. godine, radi mnogo povlačenja nacionalnih emitera zbog pandemije virusa korona. Nemačka debituje na ovog takmičenju, dok su od borbe za titulu odustali prošlogodišnji učesnici Albanija, Australija, Irska, Italija, Jermenija, Severna Makedonija, Portugalija i Vels.

Naš Petar Aničić nastupiće četvrti po redu, a ovako izgleda kompletan redosled nastupa:

 1. Nemačka: Suzan | Stronger with you
 2. Kazahstan: Karakat Bašanova | Forever
 3. Holandija: grupa „Unity“ | Best friends
 4. Srbija: Petar Aničić | Otkucaj
 5. Belorusija: Arina Pehtereva | Aliens
 6. Poljska: Ala Trač | I’ll be standing
 7. Gruzija: Sandra Gadelija | You are not alone
 8. Malta: Čanel Monsinjor | Chasing sunsets
 9. Rusija: Sofija Feskova | My new day
 10. Španija: Solea | Palante
 11. Ukrajina: Oleksandr Balabanov | Otvori (Open Up)
 12. Francuska: Valentina | J’imagine

Kako izgleda glasanje?

Glasanje za najbolju dečju pesmu uključuje publiku i stručni žiri, kao i prošle godine. Publika je u mogućnosti da glasa isključivo onlajn, i to na zvaničnom veb-sajtu JuniorEurovision.tv. Onlajn-glasanje se odvija u dve runde: prva runda je počela u petak, 27. novembra, u 20 časova i trajaće do nedelje, 29. novembra, do 16.59 h (početka festivala). U tom periodu će glasači, pre glasanja, biti u obavezi da odgledaju trominutnu rekapitulaciju svih pesama, nakon čega će im biti ponuđeno da odgledaju jednominutni snimak učesnika sa proba i naravno glasaju za tri omiljene pesme.

Druga runda glasanja biće pokrenuta tokom šoua, nakon što svi takmičari izvedu svoje nastupe, i trajaće 15 minuta. Tako prikupljeni glasovi iz obe runde činiće 50% bodova, dok će drugu polovinu poena dodeliti žiri.

Ispred svake zemlje učesnice delegirano je pet članova žirija: troje muzičkih profesionalaca i dvoje dece.

Na dečjoj Evroviziji moguće je glasati i za sopstvenu zemlju. Dakle, svi mi iz Srbije možemo da glasamo za Petra Aničića i numeru Otkucaj. Međutim, forsirano glasanje nije moguće, jer je obavezno dodeliti svoj glas trima pesmama.

Količina bodova koju publika može da dodeli zasnovana je na količini bodova koje daju nacionalni žiriji. Ove godine žiri će dodeliti ukupno 696 bodova (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12 bodova x 12 zemalja učesnica). Poeni publike određeni su procentom dobijenih onlajn glasova. Na primer, ako je neka zemlja dobila 20% glasova, onda dobija 20% dostupnih bodova — tačnije 20% od ukupnih 696 je 139 poena. Dakle, ta pesma će dobiti 139 poena od publike.

Dakle, sve što je potrebno jeste da rezervišete vikend 27—29. novembra za onlajn-glasanje, te pomognete našem predstavniku da se što bolje plasira!

Počinje glasanje na dečjoj Evroviziji. Podržite Petra Aničića!

Veliki izazov za organizatore

Veliko finale održaće se u studiju poljskog emitera TVP u Varšavi, a na modernoj svečanoj sceni u ulozi voditelja naći će se trio Ida Novakovska Herndon, Rafal Bžozovski i Malgožata Tomaševska. Šou će predstavljati kombinaciju unapred snimljenog i „živog“ materijala, zbog toga što su svi nastupi iz takmičarskog i revijalnog dela unapred snimljeni, a ostatak programa, uključujući i glasanje, snimaće se uživo.

Prvi put od 2012. godine će se prezenteri glasova javljati iz svojih država, ali će prvi put javno saopštavati najpre koji učesnici su dobili 12 poena, a nakon toga poeni od 1 do 8 i 10 biće prikazani na ekranu.

Naša prošlogodišnja predstavnica, Darija Vračević, prezentovaće glasove srpskog žirija.

Voditelji dečje Evrovizije

Ida Novakovska-Herndon poznato je ime svim ljubiteljima dečje Evrovizije. Ova poljsko-američka plesačica, glumica i TV lice bila je voditeljka prošlogodišnjeg takmičenja u Gljivicama zajedno sa Aleksandrom Sikorom i pobednicom dečje Evrovizije Roksanom Vengjel. Ida je odrasla i školovala se u SAD, a profilisala se kao plesač i glumica. U toku studija plesala je na turnejama Bruna Marsa i Si Lo Grina, a takođe je nastupala u prestižnoj Metropolitan operi.

Rafal Bžozovski je televizijski voditelj i jedan od najpoznatijih poljskih pevača svoje generacije. Godine 2017. bio je finalista poljske nacionalne selekcije za izbor predstavnika za Pesmu Evrovizije sa pesmom Nebo iznad Evrope i bio je u ulozi voditelja poljske nacionalne selekcije za dečju Evroviziju 2017. godine. Dve godine kasnije, 2019, bio je član žirija na Pesmi Evrovizije.

Malgožata Tomaševska diplomirani je psiholog, ali je počela svoju karijeru na televiziji kao sportski voditelj. Učestvovala je u četvrtoj sezoni TV-šoua „Ples sa zvezdama“. U maju 2019. postala je voditeljka „Pitanja za doručak“, a trenutno vodi popularno takmičenje za talente The Voice of Poland.

S leva na desno: Malgožata Tomaševska, Rafal Bžozovski i Ida Novakovska-Herndon

Kakav nas šou očekuje?

Kao glavni favoriti za pobedu nameću se Španija, Poljska i Francuska, a širom interneta možemo videti da su utisci o Petrovoj pesmi Otkucaj veoma pozitivni.

Kreativni koncept koji stoji iza ovogodišnjeg slogana Move the World (naslovna fotografija i logotip takmičenja) leži u uverenju da deca obično pogrešno veruju da sve važne stvari rade ugledni ljudi: naučnici, astronauti, sportisti i glumci. Žele da se bave tim profesijama zato što su, u njihovim očima, upravo oni ti koji pokreću svet svojim umećem. Zajedno se svi oni stvarno kreću svetom. Ovogodišnji slogan je odavanje počasti kolektivnoj moći koju svi ljudi drže zajedno.

U revijalnom delu festivala prošlogodišnja pobednica Viki Gabor će pevati svoju pobedničku pesmu Superhero, a ona će se pridružiti na sceni pobedniku Evrovizije 2019. Dankanu Lorensu i pobednici dečje Evrovizije 2018. Roksani Vengjel u izvođenju Dankanove pesme Arcade. Pozivnicu za revijalni deo dobila je i Alicja Šemplinjska koja je trebalo da predstavlja Poljsku na pesmi Evrovizije 2020, te će ona pevati svoju planiranu takmičarsku kompoziciju Empires.

Gledaoci će imati priliku i da uživaju u plesnom performansu #movetheworld, u kojem će tinejdžeri predstaviti svoju modernu džez koreografiju gde će se simbolično zahvaliti ljudima različitih profesija za njihov svakodnevni doprinos u neuobičajenim uslovima u kojima se nalazimo ove godine. Kao i prošle godine, Gromi, muzički producent i di-džej koji je predstavljao Poljsku na Evrosongu 2018, napravio je zajedničku pesmu Move the workd, numeru koja naglašava snagu i mogućnosti mlade generacije koja je budućnost i koja će „pokrenuti svet“. Tradicionalno, dvanaestoro takmičara izvešće ovu pesmu u velikom finalu.

Autorku ovogodišnje evrovizijske scenografije na kojoj će nastupiti mladi talenti Anu Brodnicku inspirisala je bogata simbolika kruga — sferni i okrugli oblici biće prikazani na ogromnim multimedijskim površinama, a nekoliko stotina svetlosnih uređaja biće korišćeni za vizualno prepoznavanje učesnika, kao i za „teleportaciju“ televizijske publike u čarobni prostor. Poljaci obećavaju veoma modernu scenu, a otkrili su i da će biti uključen niz tehničkih novina, uključujući elemente proširene stvarnosti (AR)!

Foto: TVP/EBU

Direktan prenos Dečje pesme Evrovizije u nedelju, 29. novembra, u 17 časova gledaoci mogu pratiti na Drugom programu RTS-a. Osim na TV ekranima, šou možete pratiti i na internetu, na sledećim linkovima: