Evrovizija 2021

Video-razglednicama kroz čitavu Holandiju: Kućica kao neslavan simbol 2020. godine

Glavni producentski i kreativni tim Pesme Evrovizije 2021. pozvao je lokalnu zajednicu da osmisli i kandiduje jedinstvene lokacije u toj zemlji koje će biti prikazane kroz najavne video-razglednice za svakog takmičara.

Iako je mnogo toga planiranog za Evrosong 2020. ostalo na snazi (logotip, vizuelni identitet, scenografija, slogam voditelji…), nešto će se ipak morati promeniti, zbog brojnih ograničenja koje je sa sobom donela pandemija koronavirusa. Jedan od najkreativnijih poslova za organizatore je snimanje video-razglednica u trajanju od 30 sekundi, kojima se najavljuje nastup svakog takmičara i priprema bina za njega. Ipak, prošlogodišnji planirani koncept moraće da bude, blago rečeno, modifikovan.

Naime, za prošlu godinu je planirano da svaki takmičar doputuje u Holandiju i da, u skladu sa sloganom Open Up, na početku kratkog video-segmenta „otvori oči“, nakon čega bi ga grupica ljudi povela da otkrije neke od aspekata društvenog života u Holandiji. Nekoliko prošlogodišnjih takmičara je čak započelo svoje snimanje, ali je onda, najpre zbog ograničenja putovanja, a zatim i otkazivanja, sve palo u vodu.

Novi koncept oslanja se, pak, na lokalne zajednice, dok će izabrani predstavnici svoje segmente snimati u svojim državama. Centralni motiv biće „mala kuća“ koja će biti „postavljena“ na različita mesta u Holandiji.

Garben Baker, producent šoua ispred holandskih emitera NPO, NOS i AVROTROS, pojasnio je da su kuće i dnevni boravci u fokusu razglednica jer nikad pre nisu bili toliko važni kao ove godine.

„Istovremeno, ’otvaramo’ naše domove ostatku sveta. Upravo za te kućice tražimo jedinstvene lokacije u Holandiji, najlepša i posebna mesta u našoj zemlji koja možemo prikazati na spektakularan način.“

Uslov je, kako je pojasnio, da te lokacije budu fotogenične, na otvorenom, da budu dobro poznate, ali je moguće kandidovati i neka druga, manje poznata.

„Otvoreni smo i za neotkrivene dragulje koje naša zemlja nudi. Kadrovi snimanja će biti veliki i široki, pa moramo imati dovoljno prostora oko kućice kako bismo je ’smestili‘ i snimili.“

Garben Baker je još pojasnio da će radije izabrati za snimanje javne lokacije, odn. one koje kandiduju opštine ili regioni. Privatna imanja su takođe dobrodošla, ali je preporuka da takve ponude budu u sprezi sa opštinama.

Konkurs je otvoren do 31. decembra, a razglednice će se snimati u martu i aprilu.

Oznake