Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Nemačka izabrala novog predstavnika. Minut svake pesme sedam dana pre Dore

Sezona evrovizijskih selekcija se lagano zahuktava. Dok je u toku prvi od nacionalnih festivala u Albaniji, o kojem možete čitati u našem izdvojenom tekstu, pregled drugih evrovizijskih vesti upotpunjuju informacije iz Nemačke, Hrvatske i Slovenije.

Albanija 2021: Čekajući pobednika

🇩🇪 Nemačka je izabrala novog predstavnika

Šefica evrovizijske delegacije Nemačke Aleksandra Volfslat potvrdila je za zvanični portal Eurovision.de da su izabrali predstavnika za Roterdam.

On (ili ona) je izabran internom metodo, kao i prethodne godine, i to uz pomoć međunarodnog žirija, čiji su članovi ranije bili deo žirija na Evroviziji, te stočlanog evrovizijskog panela koji su činili muzički profesionalci i evrovizijski fanovi. Stočlani panel je bio uključen u ceo proces selekcije i imao je prilike da čuje kandidate i pesme više puta, dok je međunarodni žiri u finalnoj fazi prvi put čuo izabrane numere.

Ipak, još uvek se ne zna datum predstavljanja.

🇭🇷 Minut svake pesme sedam dana pre Dore

Sedam dana pre Dore organizatori takmičenja u Opatiji pustiće u etar jedan minut svake takmičarske. To je u intervjuu za evrovizijski sajt Eurosong.hr otkrila Uršula Tolj, šefica evrovizijske delegacije HRT-a i vođa projekta Dora 2021.

„Zaista mislim da je nemoguće osigurati jednak tretman svih pesama ako ih pustimo u eter. Jednostavno — pesme na hrvatskom će se sigurno puštati više od onih na engleskom jeziku, pesme poznatijih izvođača će se više vrteti od onih nepoznatih i jednostavno ne možemo da osiguramo jednak tretman, a ako neku pesmu čuješ dvadeset puta, drugačije ćeš reagovati nego ako je prvi puta čuješ na Dori“, smatra Uršula Tolj.

Ona je govorila i o planovima za održavanje takmičenja, pesmama, formatu, te o svemu tome opširnije možete čuti u priloženom intervjuu.

🇸🇮 Slovenci će odlagati izbor pesme dokle god to bude moguće

RTV Slovenija će izbor ili predstavljanje pesme za Anu Soklič odlagati dokle god to budu mogli, u slučaju da se producenti Pesme Evrovizije u Roterdamu odluče za najgori scenario — scenario D. Podsećamo, ta varijanta podrazumeva kreiranje takmičenja u okolnostima potpunog zatvaranja država učesnica zbog epidemije koronavirusa. Tako bi delegacija dan nakon izbora ili predstavljanja evrovizijske numere odmah snimila nastup za Evrosong, u studiju bez publike.

Aleksander Radič je naveo ekonomske razloge za ovakvu odluku, jer bi za televiziju bilo jeftinije da snima nastup na već postavljenoj scenografiji za nacionalni izbor, nego da to čini dva puta u vremenskom razmaku od više nedelja.

Podsetimo — na otvoreni konkurs za kompozicije stigla je 191 prijava. Nije, međutim, poznato da li će se organizovati nacionalni izbor za pesmu ili će ona biti selektovana interno. Plan je da se do kraja godine objavi lista numera koje su ušli u uži izbor, a da se onda organizuje selekcija u skladu sa epidemijskom situacijom.