Balkan, Balkan! Gde su, šta rade?

Dino Merlin sprema virtuelni novogodišnji šou. Snimak Čolinog beogradskog koncerta 1. januara

U nedostatku informacija o pripremama za novu evrovizijsku sezonu, odlučili smo da vas obradujemo aktuelnostima kod velikih muških eks-jugoslovenskih evrovizijskih zvezda koji su sve poštovaoce dobre muzike pred Novu godinu obradovali svojim novim projektima.

🇧🇦 Dino Merlin sprema novogodišnji šou za 31. decembar

Uprava BH Telecoma odlučila je da pretplatnicima svoje usluge Moja TV 31. decembra podari šou sa najvećom sarajevskom muzičkom zvezdom i dvostrukim evrovizijskim učesnikom iz 1999. i 2011. godine Dinom Merlinom. Osim gledalaca sa prostora BiH, šou će pratiti i gledaoci izvan ove države pomoću prijave na uslugu pay-per-view, a virtuelne ulaznice su ovih dana bile dostupne za porudžbinu, te su kupcima dale mogućnost da iz svojih domova prate koncert u krugu najbližih iz fotelje. Pored korisnika BH Telecoma, pravo na prijavu su imali i oni koji nisu korisnici njihovih usluga.

U realizaciji ovog programa Dino je imao pomoć više od 100 ljudi sa prostora cele bivše Jugoslavije. Za svoje verne fanove je popularni „čarobnjak“ spremio impozantnu scenografiju, video-animacije posebno kreirane za ovu priliku, kao i koreografije u izvedbi plesne grupe koja je učestvovala u realizaciji spota za njegov još uvek aktuelni singl Mi.

Ovaj šou će imati posebnu težinu među gledaocima u BiH i širom naše susedne države zato što će pored svojih starih, svevremenskih hitova, u programu u trajanju od sat vremena premijerno otpevati i dve nove pesme koje će se naći na njegovom nadolazećem 12. studijskom albumu.

Posle završetka ovog virtuelnog koncertnog šoua, na platformi Moja TV u sekciji „Moj Film“ će u 22 sata za gledanje biti dostupan i dokumentarni film o njegovoj karijeri „Sredinom“.

Da li će se među te dve nove numere naći i dugonajavljivani duet sa zvezdom slovenačke trep scene Senidom (Senidah), saznaćemo 31. decembra.

🇷🇸 Snimak koncerta Zdravka Čolića iz beogradske „Štark arene“ 1. januara na RTS 2 u 21 sat

Uprkos pandemiji kovida-19, Radio-televizija Srbije je spremila izuzetno bogat program za novogodišnje i božićne praznike. Ostavimo po strani centralni šou „Da smo živi i zdravi“, najavljen za 31. decembar na Prvom programu i okrenimo se ka onome što je RTS sačuvao od premijera za period 1—14. januara; posebnu poslasticu je naš javni servis pripremio za 1. januar, kada će na Drugom programu sa početkom od 21 sat biti emitovana dvosatna kompilacija materijala sa svih šest koncerata koje je jugoslovenski predstavnik iz 1973. godine Zdravko Čolić održao u beogradskoj „Štark areni“ tokom decembra prošle godine.

I u ne baš tako sjajnoj 2020. godini je planirao da održi brojne koncerte širom sveta. Među planiranim koncertima zakazanim za 2020. je bio i spektakl na prostoru Kneževog arsenala u Kragujevcu, koji je dva puta tokom ove godine bio odlagan, a konačno je odložen za 19. jun 2021, naravno, ako okolnosti dozvole. Da li se u 2021. godini možemo nadati i novom albumu od popularnog Čole, ostaje da se vidi; međutim, za sada su male šanse da se to dogodi zato što u narednoj godini najpre planira da održi sve nastupe koji su zbog korone bili odloženi.

🇷🇸 „Balkanika“ kraj slavljeničke godine zaokružila vinilnim izdanjem poslednjeg albuma

Srpski evrovizijski predstavnici iz 2018. godine, članovi sastava „Balkanika“, jedni su od onih koje je korona sprečila da koncertima proslave dvadesetogodišnjicu postojanja, iako je njihova priča zvanično bila započeta 1999. godine s kultnim albumom „Balkan 2000“. Jedna od planiranih koncertnih aktivnosti je bila i koncert u beogradskoj Kombank dvorani planiran za 20. mart, ali korona je uticala na njegovo odlaganje. No, kao uspomena na celu tu priču je ostao njihov peti studijski album „Stand Up“ objavljen 11. februara 2020. u koprodukciji respektabilnih diskografskih kuća PGP RTS i Croatia Records.

Na albumu se našlo 14 pesama, od toga 13 glavnih, zbog toga što je jedna od tih numera ispevana i na srpskom i na engleskom jeziku (Za kraj i Don’t cry), i jedna iz njima znanih razloga bonus numera — evrovizijska numera iz 2018. godine Nova deca.

Prilikom objave albuma, lider sastava Sanja Ilić je izjavio:

„Novi album Stand Up doneće opet jednu novu ‘Balkaniku’, koja će takođe biti veoma interesantna za slušanje, neobična… Čak ima nekoliko pesama na engleskom jeziku. Spremljene su za svetsko tržište, ali smo hteli da ih podelimo i sa našom publikom. Mislim da će se dosta puštati na radiju. A kada snimimo koncert, koji se održava u martu, verujem da će i video-snimci tog izvođenja biti često emitovani na TV stanicama.“

No, planirani i navedeni martovski koncert nisu uspeli da održe, ali o tome što je pesma Don’t cry doživela srpski prepev Za kraj, za portal RTS-a je Sanja Ilić izjavio:

„’Balkanika’ se uvek izdvajala po originalnosti i dobro odabranoj meri implementacije etno-muzike, zato što je ona za mene više kao inspiracija. Ne želim da sviramo čisti etno. To prepuštam onim sredinama koje sa kolena na koleno prenose tu muziku i čuvaju je za sledeća pokoljenja. U mojoj muzici se naravno koriste i razni narodni instrumenti Balkana, ali se ipak svira na nešto moderniji način, ne sasvim standardno. I sama harmonizacija kompozicija uslovljava novi pristup muziciranju. Sve to zajedno, kao finalizovano stvaralačko delo, biva ono ‘staro’, a potpuno novo.“

Na izmaku 2020. godine je suizdavač albuma Croatia Records odlučio da obraduje ljubitelje njihove muzike, kao i ljubitelje dobrih, starih gramofonskih ploča reizdanjem navedenog albuma „Stand Up“ u vinilnom formatu.

🇷🇸 Odabrani albumi Kornelija Kovača i „Korni grupe“ na jednom mestu u formi kompakt-diska

Još jedna uspešna saradnja između PGP RTS-a i Croatia Recordsa ogleda se u realizaciji još jednog kapitalnog poduhvata — naime, ove dve diskografske kuće su odlučile da reizdaju odabrane albume „Korni grupe“, jugoslovenskih predstavnika iz 1974, i njegovog osnivača Kornelija Kovača na kompakt-disku i grupišu ih u boks-set naziva „Original Album Collection“.

Mesto u ovom svojevrsnom izdanju je dobilo sledećih šest značajnih studijskih izdanja: prvi album „Korni grupe“ istoimenog naziva iz 1972. godine, album na engleskom „Not an ordinary life“ iz 1974. (tada se sastav specijalno za ovu priliku preimenovao u „Kornelyans“), kompilacijski album „Mrtvo more“ iz 1975, sastavljen uglavnom od pesama sa singlica, kao i tri solistička Kornelijeva rada — albumi „Između svetlosti i tame“ iz 1977, „Why“ iz 1980, koji je snimio sa Lindom Žardim pod imenom „K2“ (ne mešati ni slučajno sa imenom grupe koji su kasnije preuzele njegove starije ćerke Aleksandra i Kristina), i „Sampled Moon“ iz 1986. godine.

Svih šest navedenih albuma, sa pomno skeniranim i restauiranim omotima originalnih izdanja, remasterizovao je Mauro Širol u studiju Croatia Recordsa u Zagrebu, a snimci su vađeni iz originalnih master traka.