Balkan, Balkan! Pogledi

Upoznajte učesnike Dore 2021: Mlade nade (1. deo)

Budući da je Dora — kultni nacionalni izbor Hrvatske za Evrosong — popularan i na prostoru ostatka bivše Jugoslavije, a uzimajući u obzir činjenicu da na njemu ima i nekoliko imena koji su nepoznati srpskoj publici, u prvom delu bavićemo se upravo mladim nadama!

Dobro došli u naš tradicionalan serijal tekstova „Upoznajte učesnike Dore“.

Dve ćerke slavnih očeva preko Dore idu u pohod na estradni vrh

Dora je festival koji je osim prestižne uloge — odabira hrvatskog predstavnika za Evrosong — imala još jednu bitnu ulogu, a to je da lansira u estradno nebo neka tada nova lica koja su svoje prve radove predstavile upravo na tom festivalu. Neretko se dešavalo da ta imena iznenade gledaoce i žiri i da odmah na startu zabeleže visok ili solidan plasman. A koja su to imena? To se pre svega odnosi na Renatu Končić Mineu, koja je upravo na tom festivalu s pesmom Good boy imala prvo javno pojavljivanje, zabeležila solidno 8. mesto, ali je bez obzira na taj plasman pesma postala hit i ubrzo je iz ruku dotadašnjeg menadžera Borisa Šuputa prešla u tabor Tončija Huljića. Iz te kategorije vredi izdvojiti i Jelenu Rozgu, kojoj je ulaznicu za dolazak na mesto pevačice grupe „Magazin“ donelo 2. mesto iz 1996. godine sa solističkom kompozicijom Aha.

Kasnije je bilo i sličnih takvih značajnih iznenađenja pri debitantskom pojavljivanju: devojački vokalni sastav E.N.I. je odneo pobedu 1997, a na 5. mesto se smestila Lidija Bajuk s etno-numerom Zora djevojka; u ostala zanimljiva iznenađenja se ubrajaju: 3. mesto evrovizijski iskusnog kompozitora Branimira Mihaljevića iz 1998. (tada se gledaocima predstavio kao pevač), iza njega se smestio Goran Karan u duetu sa Zrinkom Čukom, 4. mesto Josipa Katalenića iz 1999, pobeda Klaudije Beni 2003, te 2. mesto Andree Šušnjare iz 2004. i 1. mesto Igora Cukrova iz 2009, između ostalih.

Sada se ista takva očekivanja daju od poznatih tatinih ćerki Ele Orešković i Brigite Vuco, koje će svoje prve zvanične studijske snimke prezentovati upravo na tom festivalu.

Ela Orešković je ćerka bivšeg hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića. Ima 21 godinu, studira psihologiju u španskom gradu Mursiji, engleski je njen maternji jezik, a u šali kaže da hrvatski govori bolje od svog oca. Za svoju takmičarsku numeru Come this way je tekst napisala sama, a za kompoziciju se pobrinuo Siniša Reljić Simba, koji će imati u ovogodišnjoj konkurenciji još jednu pesmu u izvođenju Sandija Cenova. O svojoj pesmi je rekla da je ljubavna, srednjeg tempa s retro prizvukom, stilski slična onome što radi Dua Lipa u poslednje vreme. Oni koji su imali prilike da je čuju su je vokalno uporedili sa slavnom Britankom Adel. Dodala je da je svoju pesmu trebalo da izbaci još pre aktuelne pandemijske krize zajedno sa spotom, ali da nisu uspeli da sve to na vreme realizuju, već su sasvim slučajno pesmu sačuvali za prezentaciju na Dori.

S druge strane, Brigita Vuco je ćerka poznatog pop-folk pevača Siniše Vuce, koji je u centar pažnje srpske javnosti dospeo zahvaljujući svojim prepevima srpskih folk hitova Podigla me iz pepela, danas zaboravljenog Miroljuba Brzakovića Brzog i Đavolica grupe „Medeni mesec“; te dve obrade su mu donele privilegije da snimi duetske pesme s Vesnom Zmijanac i Mitrom Mirićem. No, ovaj put je predmet priče njegovo najmlađe dete od četvoro, koliko ih ima — 21-godišnja Brigita. Za svoju numeru Noći pijane tekst i muziku je uradila sama, a s njom prvobitno nije ni planirala da ide na kvalifikacije za Evroviziju, već je htela da je izbaci još ranije. Međutim, u čitavom tom planu su je zakočile kovid-19 i njena trudnoća, a sad, kada se vratila u formu nakon rođenja deteta, iskoristila je priliku da navedenu numeru prijavi na Doru. Oko aranžmana i produkcije su se pobrinuli reperi Ivan Godin umetničkog imena Goca R.I.P, član trep sastava „Kuku$“, i Dipsi iz grupe „Buntai“, te isto tako mlad umetnik Arian Vuica, sin legendarne Alke Vuice.

Što se tiče Brigitinog muzičkog leksikona, ona voli da sluša razne žanrove poput arenbija, repa, hip-hopa, popa, roka, a kao omiljenu pevačicu je izdvojila Lanu del Rej.

Za razliku od Ele Orešković, koja će se predstaviti u urbanom ritmu, sudeći po opisu, Brigitina pesma će biti u aktuelnom balkanskom ritmu — na scenu Dore će doneti trep zvuk sa primesama folka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brigita Vuco (@bybrigita)

Ela i Brigita su svojevrsni the dark horse celokupnog nadmetanja — imaju šanse da loše prođu ako im pesme ne budu objavljene pre Dore jer ih tada gledaoci neće favorizovati zato što su nova imena na hrvatskoj, a i regionalnoj muzičkoj sceni, a ako im pesme budu objavljene ranije, onda će imati šanse da naprave iznenađenje po pitanju plasmana, pa će da ih i gledaoci favorizuju koliko i žiriji raspoređeni po gradskim centrima. Međutim, kako god da prođu, biće izuzetno primećene i njihove pesme će svakako postati hitovi, sudeći po opisima. Njih dve su najpre tu za prvi put da steknu neko iskustvo koje će im u budućnosti dosta značiti.

Ništa bez učesnika šoua The Voice Hrvatska

Na samom kraju prezentacije liste glavnih učesnika Dore 2021 vam donosimo učesnike šoua The Voice Hrvatska — Erika Vidovića, Tomislava Marića koji se publici predstavlja scenskim imenom ToMa, Filipa Rudana i Albinu Grčić.

Erik Vidović je prvi singl Moram dalje snimio još 2018. godine, međutim, javnosti u to vreme nije bio zanimljiv, sve dok se 2019. godine nije pojavio u trećoj sezoni šoua The Voice Hrvatska, gde je za mentora izabrao Masima Savića, koji mu se jedini okrenuo na izvođenje Hozijerovog hita Take me to church. Međutim, svoje učešće je završio u nokaut rundi, gde je izvodio hit Sema Smita I’m not the only one. Iako je rano završio učešće u ovom muzičkom šouu, ipak je postao zanimljiv ljudima iz hrvatskog predstavništva Universal Music Grupe za koju je ove godine izdao prigodnu pesmu Najljepši dar (Božićna), kao i njenu englesku verziju Best present (This Christmas). Trenutno radi i na svom prvom albumu koji će objaviti već tokom prvih meseci 2021. godine, a mesto na albumu će naći i njegova takmičarska pesma Reci mi za koju je sam napisao muziku i tekst.

Erik Vidović, koji ima 20 godina, karijeru je započeo kao gitarista u domenu klasične muzike, za šta je dobio brojna priznanja na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima. U ranom detinjstvu je počeo da istražuje modernu pop muziku koja je uticala na njegove pesme i aranžmane. Uz gitaru svira bas i klavir, a radi i na usavršavanju veština kao muzički producent.

Tomislav Marić, poznat pod scenskim imenom ToMa, imao je istu sudbinu kao i Erik Vidović; svoje singlove objavljivao je i pre učešća u šouu The Voice Hrvatska. Tokom 2018. i 2019. godine je objavio singlove Ljubiš, ali ne voliš i Noć za kraj, ali nikome nije bio interesantan u to vreme, sve do učešća u trećoj sezoni šoua The Voice Hrvatska. Niko mu se nije okrenuo na izvođenje pesme Bridge over troubled water dueta Sajmon i Garfankel, ali to ga nije sprečilo da počne da krči put ka vrhu estrade. Posle pojave u tom šouu izdao je i treći singl Vrijeme je. Na pesmama Noć za kraj i Vrijeme je sarađivao je sa Šveđanima Adrijanom Pupovac i Andreasom Bjerkmanom, sa kojima je i napisao svoju takmičarsku pesmu Ocean of love. Isti autorski tandem se pobrinuo i za takmičarsku numeru Eme Gagro Redemption sa Dore 2019.

ToMa je ime poznato užem krugu poznavalaca muzike. Učestvovao je na brojnim festivalima osvajajući prve nagrade struke. Okušao se i na daskama koje život znače kao deo mjuzikla „Bitanga i princeza“, rađenog po motivima pesama grupe „Bijelo dugme“. Ljubav prema muzici ga prati od malih nogu, kao i sviranje gitare i klavira.

Za kraj smo sačuvali dvoje učesnika treće sezone tog famoznog i hvaljenog šoua The Voice HrvatskaAlbinu Grčić i Filipa Rudana. Albini je u tom šouu mentor bio legendarni Masimo Savić, koji je u prošlosti pokušavao da se domogne Evrovizije, kako pod zastavom Jugoslavije tako i pod zastavom Hrvatske, a Filipu Rudanu je mentorka bila hrvatska evrovizijska predstavnica iz 2001. godine Vana. Zašto smo ih spojili? Pre svega, vredi napomenuti da su se njih dvoje najpre našli u timu kod spomenute Ivane Vrdoljak Vane, i njih dvoje su se nadmetali u duelu jedno protiv drugog. Izvodili su hit Lovely koji su u originalu snimili Bili Ajliš i Kalid (Khalid). Taj duet ne samo da je opčinio hrvatsku naciju već i ceo svet, a na Jutjubu je do sada zabeležio oko 26 miliona pregleda!

Međutim, neko je morao da izgubi, a to je bila Albina; dok je Rudan kao pobednik duela ostao u timu kod Vane, poraženu Albinu je preuzeo Masimo Savić i oboje su dogurali do finala. Albina i Filip su bili i deo prošlogodišnje Dore, gde su sa preostalih dvoje finalista treće sezone hrvatskog „Glasa“ Bernardom Bobovečki i Vinkom Ćemerašom u revijalnom delu izvodili pesme s kojima su bili najprimećeniji u tom šouu, a među njima se našla i famozna Lovely.

Filip Rudan je rođen 1999. godine, muzikom se bavi od šeste godine, čini ga srećnim i deo je njegove svakodnevice pa rado peva, svira gitaru i piše pesme na engleskom jeziku. Prvi tekst je napisao sa 14 godina, a muzički uzori su mu Zejn Malik, Ed Širan, Šon Mendez i, naravno, legendarni Toše Proeski. Najviše se pronalazi u pop muzici, voli da peva balade, a ljubavni porazi su mu podsticaj da se što više posveti muzici. Njemu učešće u šouu The Voice Hrvatska 2019. godine nije bilo jedino jer se pre toga takmičio u šouu „RTL Zvijezde“ 2017. i u „Supertalentu“ 2018. godine, gde je stizao do finala i pobeda mu je izmakla za dlaku. Isti slučaj je bio i u finalu The Voice Hrvatska gde je izgubio od Vinka Ćemeraša, kome je mentor bio otkačeni Davor Gobac, lider kultnog rok sastava „Psihomodo Pop“. Učešćem u prva dva spomenuta šou-programa je dodatno dobio na samopouzdanju, te ovaj student prava na Filozofskom fakultetu u Zagrebu sebe u budućnosti vidi pred prepunim dvoranama, tipa „Arena Zagreb“. U detinjstvu je bio maltretiran zbog debljine, te je zbog toga počeo da ide u teretanu i vozi bicikl, što ujedno predstavlja i njegove vanmuzičke hobije. Njegovi snimci na Jutjubu imaju preko dva miliona pregleda, na Instagramu ga prati 35 hiljada ljudi, a još te 2017. je postao miljenik jačeg pola.

Na Dori će se predstaviti numerom na engleskom Blind (Slep), koju je tokom letnjih meseci napisao sâm uz pomoć Antonija Franića i Hrvoja Domazeta i biće njegov prvi samostalni autorski singl. Dakle, još jedan umetnik koji će svoju prvu autorsku pesmu predstaviti upravo na Dori. Upravo je Filip Rudan od strane čitalaca portala Eurosong.hr ove godine bio izglasan za najpoželjnijeg hrvatskog evrovizijskog predstavnika, tako da će sa sobom u Opatiji nositi veliki pritisak, i dodao je da mu je čast što će svoju prvu pesmu predstaviti upravo na sceni opatijske sportske hale „Marino Cvetković“ 13. februara.

Albina Grčić je isto rođena 1999. godine, ali u Splitu, studira engleski jezik i književnost na tamošnjem Filozofskom fakultetu, ljubav prema muzici je nasledila od oca koji se bavio klapskim pevanjem, živi sa bakom koja joj je najveća životna potpora, šest godina je svirala klavir u muzičkoj školi, a kao osmogodišnjakinja se priključila muzičko-edukativnom projektu za decu, mlade i odrasle „Music Talents“; na taj način je zavolela scenu, a ta ljubav je dosad nije napustila. Prekretnica u njenom životu je bio školski mjuzikl koji je Albinina škola pripremala sa engleskim kolegama u Hrvatskom narodnom pozorištu u Splitu. Albinino odrastanje na muzičkoj sceni je od početka bilo zapaženo, kada je imala 16 godina, bila je proglašena za tinejdžersku zvezdu, a od tada nastupa na svim kulturno-zabavnim događajima u Splitu. Obožava višeglasja i pevanje na španskom jeziku.

Posle učešća u šouu The Voice Hrvatska je započela saradnju sa evrovizijski iskusnim kompozitorom i producentom Branimirom Mihaljevićem (komponovao hrvatske pesme iz 2010. i 2018), koji je za nju napisao izuzetno primećen debitantski singl Imuna na strah, za koju se oko teksta pobrinula Tihana Buklijaš Bakić. Sa tom pesmom je započela saradnju i sa hrvatskim predstavništvom Universal Music Grupe. Isti autorski tandem se uz pomoć Francuza Maksa Sinamona (učesnika francuskog izbora Destination Eurovision 2018. godine) pobrinuo i za njenu potencijalnu evrovizijsku pesmu Tick-Tock, za koju je rekla da je izuzetno moćna i da može da predstavlja ličnu kartu u njenoj karijeri.

Od njih četvoro, velike šanse za dobru prođu će imati Albina i Filip, dok će Erik i ToMa doći samo radi promocije jer u njima dvojici ne vidim da imaju žarku želju da odu na Evrosong, bar ne ovog puta. Filip će imati velike šanse jer može da se nađe među favoritima gledalaca, s obzirom na to da devojke padaju na njegov šarm i glas; žiri ne znam kako će ga oceniti. S druge strane, Albinina prednost je ta što će se verovatno publici predstaviti bržom pesmom, kao i to što će iza nje stajati Branimir Mihaljević, koji je za prethodne dve Dore radio numere isto tako bržeg ritma za Luku Nižetića i Indiru Levak, i sa kojima je oba puta bio treći; pošto je Mihaljević time pokazao da ume da napravi dobru i zaraznu pesmu prikladnu za Evroviziju, može se očekivati da i ovog puta neće omanuti, te da će žiri i gledaoci Albinu smestiti ponovo do trećeg ili četvrtog mesta jer su Bernarda Brunović, Nina Kraljić i Mia Negovetić u ovom trenutku jači igrači od nje zato što će se publici verovatno dodvoriti dubljom emotivnošću.

Endi i Pjerino — debitanti među rezervnjacima

Najpre, ovu priču treba započeti sa 22-godišnjim plesačem i pevačem Endijem Šroterom, koji je štićenik bivšeg hrvatskog evrovizijskog predstavnika Žaka Houdeka, i koji je već bio deo evrovizijske scene u Tel Avivu 2019, kada je bio jedan od dvojice pratećih plesača hrvatskom predstavniku Roki Blaževiću, a dve godine ranije je učestvovao i u spotu za bržu verziju Žakove evrovizijske pesme My friend. Publici je postao poznat zahvaljujući učešću u šouu „Supertalent“ 2011. godine, gde je dogurao do finala, te mu je to bila ulaznica za kreiranje muzičke karijere tokom koje je izdao jedan album „Da se mene pita“ 2014. godine, na kom se našlo 10 pesama i za svaku je uradio propratni spot. Među primećenim pesmama sa tog albuma su se našle: Atom i obrada Tajčine numere Hajde da ludujemo, a nakon toga se posvetio karijeri hobi influensera i studiranju na jednoj od prestižnih plesnih akademija.

Sada planira ponovo da se posveti muzici i upravo pesma Megaloman, koju je snimio u duetu sa izvesnom Lorom, a koju je napisao Žak Houdek uz pomoć svoje verne saradnice Andree Čubrić, označiće njegov povratak na hrvatsku muzičku scenu. Endi je svojim radom i trudom zaslužio da ponovo ode na Evroviziju kao glavni akter, ali, tu se nameće jedno pitanje — zbog čega selekciona komisija nije sluha da automatski stavi Endija na listu od 14 glavnih učesnika, već su prednost dali prekaljenim imenima Sandiju Cenovu i Toniju Cetinskom? Možda su mislili da pesma nije dovoljno ubedljiva za nešto što se zove Evrovizija, ili da ne vole kada Žak na Evrosong pošalje pesmu bržeg ritma koju otpeva bilo ko od njegovih štićenika? E, pa tu je napravljena velika greška. U svakom slučaju, pošto će se Endi osmeliti da je izbaci, nebitno da li pre ili posle Dore, može se očekivati da postane viralan hit za veoma kratko vreme.

Pjerino Ružević se na muzičkoj sceni pojavio potpuno punačak 2014. godine u hrvatskoj verziji šoua The Voice i izvedbom hita Sema Smita Stay with me je očarao žiri, a pod mentorskom palicom spomenutog Žaka Houdeka je dogurao do prvih lajv-emisija te 2014. godine. Iako je rano bio eliminisan, ipak je nastavio da se bavi muzikom. Prvi singl Sreća izdao je 2016. godine, a nakon toga se posvetio promeni ličnog opisa. Numera na engleskom Soldier označiće njegov povratak na scenu, ali, ako bude uleteo na listu glavnih učesnika umesto nekog od 14 predviđenih imena, svakako će doći samo da popuni prostor jer ni u njemu ne vidim želju da ode na Evroviziju, niti da neko iznenađenje napravi.

U drugom delu: iskusna imena i zaključne reči

Oznake