Balkan, Balkan! Pogledi

Upoznajte učesnike Dore 2021: Velike zvezde i velika očekivanja (2. deo)

U drugom delu serijala „Upoznajte učesnike Dore 2021“ akcenat smo stavili uglavnom na starosedeoce festivala. Na samom kraju dajemo zaključne reči o tome ko ima najviše šanse da iz Hrvatske ode na Evrosong.

Mia Negovetić, Beta Sudar i Bernarda: drugi put na Dori

Za početak prezentovanja liste starosedelaca treba spomenuti tri mlade dame koje će se na Dori nadmetati po drugi put od njenog ponovnog uspostavljanja 2019. godine — u pitanju su: Mia Negovetić, Beta Sudar i Bernarda Brunović. Od njih tri, prva se na Dori nadmetala u takmičarskom delu prošle godine, kada joj je pobeda u odnosu na Damira Kedžu izmakla za 260 glasova gledalaca, a druge dve su se na Dori prvi put nadmetale 2019; isto tako, Mia Negovetić je na Dori prvi put bila prisutna 2019. godine, ali tada je nastupila samo u revijalnom programu, kada je sa prvim pobednikom dečjeg Evrosonga iz 2003. Dinom Jelusićem izvodila potpuri pobedničkih kompozicija sa ranijih Dora.

S njom vredi započeti i ovaj pregled i osvrnuti se na to šta je radila između prošlog pojavljivanja s pesmom When it comes to you i nadolazećeg s numerom She’s like a dream — letos je izdala izuzetno primećen singl naziva Pusti, a potom ju je pandemija kovida-19 sprečila u hiperproduktivnom izdavanju singlova. Pre nego što bude na Dori izvela navedenu kompoziciju She’s like a dream, takmičiće se na Zagrebačkom festivalu gde će u duetu sa jednim od učesnika prošlogodišnje Dore Edijem Abazijem izvesti duetsku kompoziciju Ljubav nema kraj, koju su zajedno napisali; što se tiče takmičarske pesme koju je priložila za predstojeću Doru, pri njenoj realizaciji oslonila se na isti autorski tim koji je bio zadužen i za pesmu When it comes to you, a u pitanju su Šveđani Linea Deb i Denis Jam; Linea Deb je autor sa evrovizijskim iskustvom zato što je bila u autorskom timu koji je stajao iza pobedničke pesme Heroes Monsa Selmerleva iz 2015, a Mia je za svoju novu pesmu rekla da je još brža u odnosu na prethodnu When it comes to you, te da su u njenu realizaciju uloženi ogroman trud i vreme.

Bernarda Brunović se 2019. godine prvi put na Dori predstavila s neubedljivom baladom I believe in true love, a prošle godine je odbijena za učešće s pesmom All of my love, koja je naposletku bila nesuđena ovogodišnja evrovizijska kompozicija Maltežanke Destini Čukunjere, kojoj je i trebalo da peva prateće vokale, da se Evrosong održao u normalnim okolnostima. Međutim, da upornost ne poznaje granice, govori i činjenica da se za ovogodišnju Doru ponovo obratila autoru nesuđene malteške evrovizijske kompozicije za 2020. godinu Borislavu Milanovu da joj uradi novu pesmu Colors.

Brunovićevoj će ovo biti treći pokušaj da se domogne Evrovizije; pre Dore 2019 ova talentovana slepovida pevačica nadmetala na izboru za švajcarskog predstavnika 2011. godine s pesmom Confidence, i tada joj je pobeda izmakla za 10,57% glasova gledalaca. Slavu je stekla učešćem u šouu The Voice Germany 2018. godine, a ovog leta je snimila i svoju prvu zvaničnu pesmu za hrvatsko tržište naziva Nebo, koju je za nju napisao Kristijan Kiki Rahimovski, koji će se na predstojećoj Dori takmičiti u duetu sa Tonijem Cetinskim.

Dvadesetjednogodišnju Betu Sudar je hrvatska publika upoznala 2016. godine u šouu „Supertalent“, gde je stigla do polufinala, a od tada pa do danas izdala je šest singlova: pored njene pesme s Dore 2019. Don’t give up, među njenim do sada objavljenim singlovima nalaze se i: U mislima, Voli ne voli, duet s Rokom Vuškovićem Ima boljih, Ja sam ta, i još uvek aktuelni singl Doviđenja tugo, u čijem se spotu okušala u ekstremnim spotovima uz pomoć popularnog tiktokera Darija Marčaca. Na svom drugom pokušaju da se domogne Evrovizije, Beta će se ovaj put gledaocima predstaviti pesmom na maternjem jeziku Ma zamisli koju je napisao Predrag Martinjak; za svoju novu numeru rekla je da se odlikuje bržim ritmom i modernom produkcijom, te da je idealna za nešto što se zove Evrosong.

Od njih tri šansu da naprave nešto značajno najviše imaju Mia i Bernarda, imajući u vidu jak autorski tim iza sebe — Negovetićeva ima pomoć Linee Deb, jedne od zaslužnih za pobedničku numeru Heroes iz 2015, a Bernarda pomoć Bugarina Borislava Milanova koji je evrovizijskoj publici poznat po tome što je radio pesme za bugarske predstavnike iz 2011, 2016, 2017, 2018, 2020, i sigurno će raditi i 2021; takođe, radio je i pesme za predstavnike Srbije i Severne Makedonije 2017, Austrije 2018, Malte i Azerbejdžana 2019, i Malte i Nemačke 2020. Njih dve svakako će ovaj put ciljati na pobedu, s tim što više šanse u ovom trenutku, sudeći po popularnosti, ima Mia; Bernarda je isto postala ozbiljan igrač ovog puta, ali ona spada u dark horse krug favorita, a i Milanov bolje prolazi sa interno odabranim predstavnicima nego sa učešćima na televizijskim nadmetanjima. Beta će i ovaj put biti sporedna uloga u celoj toj priči jer će njen prioritet biti da dobro ispromoviše svoju pesmu.

Zanimljiv međunarodni duet

Bojan Jambrošić, pobednik šoua „Hrvatska traži zvijezdu“ iz 2009. godine, na Dori će se nadmetati treći put zaredom. Nakon što je 2019. pevao Vrijeme predaje u duetu sa Danijelom Pintarić, a 2020. je kao solista izvodio pesmu Više od riječi, predstojeće 2021. će pevati u duetu sa Amerikankom Ešli Kolburn — i to na engleskom jeziku, a njih dvoje će nam poručiti da „podelimo ljubav“ (Share the love).

Jambrošić je uprkos pandemiji kovida-19 bio izuzetno hiperproduktivan. Nakon pesama Plavi mjesec i Sve boje, u kojima se publici predstavio u bržem ritmu, ovih dana je izbacio i svoj novi singl, baladu naziva Straža.

Nasuprot ovom mladom pevaču, koji se izdvojio bojom glasa identičnom onom kakvu je imao Toše Proeski, vredi čitaoce da upoznamo sa tim ko je njegova partnerka Ešli Kolburn. Radi se o 32-godišnjoj devojci rođenoj u Kaliforniji koja je prvenstveno TV producent i voditeljka putopisnih emisija. Proputovala je više od 50 država, ali ljubav prema Hrvatskoj je za nju nemerljiva. Tamošnjoj publici se posebno nametnula 2012. godine, kada je snimila dokumentarni film „WOW Croatia“ nagrađen „Emijem“, a u Istru se preselila 2018. godine i od tada stalno tamo živi. Njen pevački talenat su gledaoci upoznali kroz učešće u šouu „Zvijezde pjevaju“ 2019. godine u kom joj je Jambrošić bio mentor. Da su se njih dvoje odlično skontali, govori i činjenica da su već uradili i jednu duetsku pesmu naziva Zadnja stanica 2019. godine; ovo će im biti druga saradnja.

Neobična klapa prvi put na Dori

U red velikana i poznatih zvezda koji će se naći na predstojećoj Dori 13. februara ubrajaju se i članovi splitskog klapskog kvarteta „Cambi“, nastalog ove godine od članova nekada osmočlanog, a danas četvoročlanog vokalnog sastava. Njih četvorica: Jure Nikolić (35 godina), Joško Tranfić (34 godine), Sandro Gerbec (32 godine) i Luka Čulić (30 godina), odlučili su da nakon raspada originalne splitske klape „Cambi“ nastave sa radom, odbacivši prefiks „klapa“ iz imena, a promenili su i vizuelni identitet i muzički izražaj, koji više nije samo izvorna klapska muzika, već najveći akcenat stavlja ka klasičnom mediteranskom pop zvuku. Što se vizuelnog identiteta tiče, tradicionalne odeće su zamenili elegantnim odelima.

Novi početak su članovi kvarteta „Cambi“ otvorili duetskim obradama sa legendama splitske pop-rok scene Đulijanom Đanićem i Nenom Belanom, tako što su udahnuli novi život njihovim neprolaznim hitovima Zovem prijatelje moje i Oceani ljubavi. Nedavno su sa još jednim Splićaninom, hrvatskim evrovizijskim predstavnikom iz 2019. godine Rokom Blaževićem, uradili prigodnu pesmu Božić nam dolazi, i sa njom su najavili da će se ubuduće posvetiti autorskim pesmama. Upravo Dora će im pomoći da svoju prvu univerzalno tematsku autorsku numeru Zaljubljen približe široj publici; vredi napomenuti da se autorski za nju pobrinula Marija Mirković, članica popularnog novosadskog kvarteta „Frajle“, koji je izuzetno omiljen i na tim prostorima.

Iz ovog opisa se može zaključiti da pesma neće biti tradicionalna klapska, kao što je to bio slučaj sa Mižerjom „Klape s mora“ iz 2013, već da će ovo biti moderan mediteranski pop sa klapskim prizvukom, a sudeći po tome da su devojke iz „Frajli“ majstori za dobre hitove, nema sumnje da će i ova biti isto to. Međutim, ne bih mogao da dam poređenja sa letonskom evrovizijskom pesmom iz 2006. i belgijskom iz 2011. jer te dve numere su bile potpuno zapadnjački orijentisane, a ova će biti više mediteranska.

Nina Kraljić želi da ispravi stvari iz 2016

Nina Kraljić je Hrvatsku te 2016. godine na veličanstven način vratila na evrovizijsku scenu. Numera na engleskom Lighthouse je njima donela prvo finale nakon sedam godina čekanja, međutim, uprkos dobroj izvedbi, u prvi plan su iskočile njena katastrofalna modna kreacija za koju je bio zadužen Juraj Zigman, zbog čega je od fanova Evrosonga te godine zaradila priznanje „Barbara Dex“, a bilo je i kritika na nedovoljno dobro osmišljen nastup. Pesma je imala potencijal za TOP 10 plasman, ali, u finalu je završila sasvim nezasluženo na 23. mestu u konkurenciji od 26 učesnika.

Ovakvi neuspesi Ninu nisu pokolebali da nastavi sa karijerom, pa je te godine pod okriljem hrvatskog predstavništva Universal Music Grupe izdala debitantski album „Samo“ sa pesmama na hrvatskom, engleskom i hebrejskom jeziku. Uprkos izuzetno dobroj primećenosti, nakon ovog albuma raskinula je ugovor sa UMG-om i 2018. je prešla u redove diskografske kuće Dallas Records, posle čega je nastavila sa snimanjem pesama isključivo ispevanim na maternjem jeziku. Svih devet singlova izdatih u prethodne dve godine je sa novoobjavljenom pesmom Slijepa ulica skupila u svoj drugi album naziva „Čuvaj me“, koji je nedavno lansiran u etar; najprimećenije pesme su bile: Najljepši dan, Čuvaj me, Snaga, Lava, Mala ljubav, kao i duetska numera sa Žakom Houdekom Čista umjetnost.

Svoj prvi pokušaj u domašaju drugog evrovizijskog pojavljivanja imaće s numerom Rijeka, s kojom će započeti pripreme za rad na trećem studijskom albumu; pesmu je napisala sama uz pomoć repera Mikija Solusa i Hane Librenjak. S obzirom da je Kraljićeva i posle 2016. godine nastavila da oduševljava publiku svakom svojom pesmom, može se očekivati da i ovog puta ne omane. Međutim, ako bude pobedila, moraće sve u svoje ruke da uzme, a to podrazumeva izbor kostimografa i osmišljavanje scenskog nastupa. Ne bi smela tako olako drugima sve da prepusti, kao što je to uradila 2016. godine, kada su drugi brigu o tome vodili potpuno pasivno.

Šta traže Sandi i Toni?

Za kraj pregleda liste glavnih učesnika donosimo vam dve najveće muške zvezde ne samo u Hrvatskoj nego i na ovim prostorima — u pitanju su Sandi Cenov i Toni Cetinski.

Sandi je slavu stekao 1993. godine izvodeći Ljubav za sve, a od tada pa do danas nanizao je brojne hitove poput: Žena budi mi ti, Kad srce kaže da, Nebo, Sunce moje, to si ti, Malena, Vrijeme novih ljubavi, Ej, da mi je, Rano je za kraj, Gdje si bila do sad, Mi vodimo ljubav, Ipak nazvat’ ću ja, Popravi mi dan, Sve je ona meni i mnoge druge, koji su bili među slušanima kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji. Srpska javnost ga već oko 15 godina „ne zarezuje“, u smislu onoga što je radio tokom dužeg odustva iz naše javnosti, ali u Hrvatskoj je primetno da se održava na osnovu stare slave. Međutim, mi smo tu da vas podsetimo na to šta je radio tokom poslednjih 15 i više godina; u protekloj deceniji je izdao svega dva albuma, poslednji pod nazivom „Deseti“ je objavljen 2015. godine, a najprimećenija pesma u regionalnoj javnosti je bila duetska numera Svadba, snimljena sa Mladenom Vojičićem Tifom.

Posle tog albuma preorijentisao se na izdavanje singlova, pa je od 2016, zaključno sa neslavnom 2020, izbacio čak 12 singlova koji će mesto naći na nadolazećem 11. albumu, kojem će pridodati još nekoliko neobjavljenih; neki od njih su bili izuzetno primećeni, a to su: Anđeo i vrag, Oči u oči, Najljepša, duetski rimejk starog hita Mi vodimo ljubav urađen sa nekadašnjom članicom grupe „Feminnem“ Ivanom Marić, obrada hita Ibrice Jusića Ljubi san vašu kćer, Da te bar ne volim, Kad sve zbrojimo, Praznik za dvoje, Dobra strano mog života, Dođe mi, Naša mala tajna i trenutno aktuelni Pjesma za rođendan koju je posvetio svojoj supruzi Ilini. Na Dori će se predstaviti pesmom Kriv koju je komponovao Siniša Reljić Simba na tekst Faruka Buljubašića Faje.

Vredi spomenuti da će Sandiju ovo biti tek treće učešće na Dori, a prvo u svojstvu soliste, nakon što se 1993. takmičio u duetu sa Alkom Vuicom izvodeći Ok (11. mesto u konkurenciji od 15 učesnika) i 2006. je nastupio u duetu sa Mirelom Bunozom, pevajući To više nisam ja (15. mesto u prvoj polufinalnoj grupi Dore).

Na scenu Dore se nakon tačno 20 godina vraća i Toni Cetinski, koji je već jednom zastupao Hrvatsku na Evrosongu, i to 1994. godine izvodeći Nek’ ti bude ljubav sva. Pre nego što je otišao na Evrosong u Dablin pre tih famoznih 26 godina, imao je dva pokušaja da se domogne Evrovizije — prvi put na poslednjoj Jugoviziji održanoj 1991. godine u Sarajevu, kada je bio osmi, a drugi put 1993, kada je pokušao da predstavlja samostalnu Hrvatsku s kasnije velikim hitom Nek’ te zagrli netko sretniji, učešće završivši na 6. mestu. Kada je naredne godine pobedio na Dori, koja se tada zvala Hrvatski televizijski festival, glavni konkurent mu je bio brat Mateo, koji se takmičio s pesmom Arrivederci Signorina, koji se morao zadovoljiti drugom pozicijom. Sedam godina kasnije se ponovo takmičio na Dori s numerom Iz dana u dan (Prokleta bila) i učešće je te 2001. godine završio na 5. mestu u konkurenciji od 20 učesnika, posle čega se zamerio sa pobednicom Dore iz te godine Vanom i sa Tončijem Huljićem, kog je optužio da je namestio sve festivale u Hrvatskoj.

Cetinski je ove godine bio konstantno u centru pažnje, više zbog nekih sporednih stvari, a najmanje zbog svoje muzike; počeo je da radi svoju emisiju na radiju „Rovinj FM“, javno je kritikovao vakcinaciju protiv korone, a što se muzike tiče, snimio je samo jednu pesmu naziva Ovo je istina u duetu sa Jurom Brkljačom, učesnikom prethodna dva izdanja Dore.

Ove godine će u duetu sa Kristijanom Kikijem Rahimovskim izvesti pesmu Zapjevaj, sloboda je!, koja će u isto vreme imati i ljubavnu i socijalnu pozadinu zbog toga što će u pozadini ljubavne priče stajati ona o svim ljudima ovog sveta koji su preživeli strahote 2020. godine zbog pandemije kovida-19. Kakve veze imaju ljubav i socijalizam u tekstu pesme? Ljudima žele da poruče da veruju u bolje sutra nakon svega što je sa sobom donela 2020. godina.

Dok o Toniju sve znamo, vredi da publici približimo rad Kristijana Kikija Rahimovskog, takođe povratnika na scenu Dore; on se već takmičio 2006. i 2007. godine kao deo grupe „Raspashow“ s pesmama U tebi tražim spas (13. mesto u finalu 2006.) i Bio bih samo njen (14. mesto u drugoj polufinalnoj grupi 2007). Pre svega, ljudi u Srbiji ga više znaju kao sina Akija Rahimovskog, glavnog vokala kultnog rok sastava „Parni valjak“, a manje na osnovu njegovih pesama. Isto tako, bio je i u centru pažnje zbog toga što se ženio tri i razvodio dva puta, a iz svakog od ta tri braka ima po jedno dete.

Nakon razlaza s grupom „Raspashow“, s kojom je nastupao sedam godina (2003—2010), i za to vreme snimio jedan album, 2010. godine je prihvatio ponudu privatne televizije „Nova“ da učestvuje u njihovoj verziji voajerskog rijaliti programa „Farma“ u kojem je i odneo pobedu. Tu je otišao sa ciljem da mediji prestanu da ga upoređuju sa njegovim slavnim ocem i da mu više ne dodeljuju epitet „Akijev sin“, jer je želeo da karijeru gradi na svom imenu i prezimenu; učešće u hrvatskoj „Farmi“ mu je u tome i pomoglo. Godine 2011. izdao je za Croatia Records prvi solistički album „100 godina“ s hitovima Otkad te volim, Prije tebe, Sto godina, i duetska numera Studeni rađena s grupom „Leteći odred“. Sledećih osam godina provodio je u izdavanju singlova, a čak 15 numera, među kojima se nalaze i: Postoji li mjesto, Za život cijeli, Opet palim radio, Korak prekratak, Usne nepobjedive, Stopala i druge, našlo je mesto na njegovom drugom albumu „Stopala“, objavljenom 2019. godine za Hit Records.

Na izmaku ne baš tako slavne 2020. godine, Kiki se vratio u Croatia Records i novu saradnju s ovom kućom započeo namenskom pesmom Kuća puna osmijeha (Božićna). S numerom koju će izvesti u duetu sa Tonijem Cetinskim na Dori započeće sa pripremom terena za nadolazeći treći album koji će najpre biti promovisan kroz singlove.

Na samom kraju postavljamo pitanje — šta njih trojica traže na Dori? Odgovor je jednostavan — dolaze da popune prostor, da promovišu sebe i da preko Dore svoje pesme proguraju do šireg kruga slušalaca. Na pobedu mogu da zaborave svakako.

Elis Lovrić i rok bend „Z/11“ — druge dve rezerve

Elis Lovrić je neobična učesnica Dore — 2019. je s numerom na engleskom All I really want automatski progurana na listu glavnih učesnika, a prošle godine je na listi glavnih završila zahvaljujući Goranu Karanu, koji joj je džentlmenski ustupio mesto nakon što je ovaj odustao. Lovrićeva je poznata po izvođenju pesama na labinjonskoj čakavici, a ovom prilikom vas podsećamo na to šta je radila između dve Dore — izdala je singlove Je ča je i Se ti vol. Svoju numeru Brodolom će izvesti u slučaju da neko od 14 učesnika odustane pre početka proba, što je u skladu s propozicijama Dore. Posle numere Jušto ne očekujem ništa specijalno od nje, niti u njoj vidim neki evrovizijski potencijal.

„Z/11“ je naziv perspektivnog rok benda iz Zadra, kojem će numera na engleskom Only love biti prvi zvanični singl u karijeri tog sastava. Nikakvih biografskih podataka o njima nema na internetu, već samo činjenica da se oko muzike i teksta pobrinuo Branimir Čakić uz pomoć Ivana Ivića, Renata Babića i Nikole Špralje. Grupu sačinjavaju: Lucija Grabovac, Nikolina Brala, Dora Kanjer, Filip Panza, Marin Modrić, Elkan Petrov i Frane Profaca. Ako dobiju priliku da nekome zauzmu mesto, njima će to iskustvo dosta značiti, jer u njihovoj pesmi možda neće biti nečeg evrovizijskog, ali svakako će se podruditi za dobar plasman.

Zaključne reči

Jasno je da kod komšija ove godine pobeđuje žena. Samo je pitanje ko. Glavni favoriti u ovom trenutku su Mia Negovetić i Bernarda Brunović zbog jakih autorskih timova, te Nina Kraljić zbog iskustva koje želi da ispravi. Titulu the dark horse nadmetanja nose debitantkinje Albina Grčić, Brigita Vuco i Ela Orešković. Vidim da će njih šest imati pesme koje će zvučati totalno evrovizično, a da će ostali doći samo da popune prostor.

Zbog čega će biti prezentovani samo isečci pesama u trajanju od po minut nedelju dana pred njeno održavanje? Koordinatorka projekta Dora 2021 i šefica hrvatske delegacije Uršula Tolj je navela da je nemoguće da se osigura jednak tretman svim izvođačima, ako bi cele pesme bile objavljene barem mesec dana pred takmičenje, iz razloga što bi pesme poznatijih pevača bile više forsirane od pesama debitanata, a numere koje su napisane na hrvatskom bile bi više forsirane na radio-stanicama od onih koje su napisane na engleskom, dodavši na sve to da će prosečan slušalac imati sasvim drugačiji doživljaj ako pesmu čuje 20 puta pre Dore nego ako je čuje prvi put na tom festivalu. Tako se došlo do odluke da 6. februara budu prezentovani isečci svih takmičarskih kompozicija u trajanju od po minut, jer uredništvo HRT-a želi da zaintrigrira gledaoce i slušaoce.

U svakom slučaju, i ove godine će od 14 pesama biti barem 5-6 njih koje će ličiti na nešto što se zove Evrovizija, a ostali mogu da se zadovolje borbom za titulu najvećeg lokalnog hita u kojem će prevagu odneti Toni Cetinski i Sandi Cenov, koji su ipak ozbiljno izgrađeni brendovi koji mogu da se zadovolje i sa onim što su ostvarili na regionalnom nivou.

U svakom slučaju, pobediće najbolja pesma i zato komšijama želimo puno sreće u nameri da Dora iznedri pravu pesmu za finale i TOP 10 plasman!

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Detaljan, ali vrlo samouveren clanak, tj. autor istog.
    Nigde ne pise npr. “ocekujem da pobedi zena”, vec “Jasno je da pobedjuje zena”, “Tony i Sandi mogu da zaborave na pobedu svakako” itd…