Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Jendrik je novi nemački predstavnik? Nacionalno finale za Blasa Kanta

Nakon što je Albanija otvorila evrovizijsku sezonu, i ostale zemlje uveliko spremaju svoja nacionalna finala. U današnjem pregledu vesti dolaze nam novosti iz Nemačke, Španije, Albanije, Izraela, Belgije i Litvanije.

🇩🇪 Jendrik će predstavljati Nemačku?

Kao što smo već pisali, nemačka delegacija potvrdila je da je nemački evrovizijski predstavnik za ediciju 2021. izabran. Kako ESC Kompakt prenosi, šuška se da bi pevač i glumac Jendrik Zigvart mogao da predstavlja ovu članicu velike petorke. On je postavio nekoliko objava na svoj Instagram nalog koje nagoveštavaju da sprema pesmu za Roterdam, između ostalog rekao je da će spot za pesmu izaći u 2021, ali nije poznato koliko je imao uspeha na nacionalnom izboru i da li je baš on izabran da predstavlja Nemačku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jendrik (@mynameis_jendrik)

Slično kao i u 2020, nemački emiter NDR održao je nacionalnu selekciju iza zatvorenih vrata, a zanimljivo je da je proces selekcije nemačkog predstavnika bio unapređen u odnosu na prošlu godinu — ove godine nastupe izvođača snimalo je više kamera iz više uglova, sa više svetla i pomoćnih rekvizita, a pevačima su se na sceni pridružili i plesači i pomoćni vokali. Šefica delegacije izjavila je da još nije određen datum kada će predstaviti naslednika Bena Dolića.

🇪🇸 Španija: Nacionalno finale za Blasa Kanta

Znamo da je Blas Kanto dobio još jednu šansu da predstavlja Španiju na Pesmi Evrovizije, a sada je Španska televizija (TVE) objavila da će organizovati nacionalni izbor za pesmu koju će Blas pevati na evrovizijskoj sceni. Najavljeno je da će se izbor održati u formatu gala večeri u januaru ili u februaru, pevač će prezentovati nekoliko numera, a publika će imati krucijalnu ulogu u odluci. Ranije se spekulisalo da će Blas izvesti četiri pesme, od kojih je jednu navodno pisao zajedno sa pobednikom Evrosonga 2019. Dankanom Lorensom, ali te informacije još uvek nisu potvrđene.

Pozvano je i nekoliko lokalnih izvođača koji će nastupiti u revijalnom delu programa, a među njima je španska predstavnica na Evroviziji 2012. Pastora Soler, kao i poznata španska pevačica Vanesa Martin.

Predviđeno je da TVE da više informacija tokom narednih dana.

🇦🇱 Albanija: Karma ostaje na albanskom jeziku

Albanska predstavnica na Evrosongu 2021. Andželja Peristeri izjavila je da će njenu evrovizijsku numeru Karma pevati na albanskom jeziku u Holandiji. Ona je izjavila sledeće:

„Pesma će ostati na albanskom, nećemo prevoditi tekst na engleski jezik. Još pre sam razmišljala da bih, u slučaju na pobedim na nacionalnom izboru, tekst ostavila na albanskom jeziku.“

Pevačica je dodala da će do maja raditi na unapređenju pesme i scenografije za nastup.

Andželja je trijumfovala na 59. ediciji „Festivala pesama“, te ju je žiri selektovao da predstavlja Albaniju na Evroviziji 2021, gde će se takmičiti u drugoj polovini drugog polufinala, a koje će se održati 20. maja.

🇮🇱 Izrael: Poznate tri pesme koje će Eden Alene pevati u finalu

Izraelski emiter KAN za 3. januar zakazao je termin za otkrivanje tri numere koje će se naći u nacionalnom finalu „Naša pesma za Evroviziju“, ali izraelske novine „Israel Hayom“ objavile su nazive pesama za koje pretpostavljaju da su već izabrane. Po njima, kompozicije koje će pevati Eden Alene su La la love, Ue la la i Set me free. Dve od tri pesme koje ulaze u finale izabrane su putem onlajn-glasanja publike, dok je jednu pesmu selektovao stručni žiri.

Devet pesama je bilo u opticaju u prvoj fazi izraelske selekcije:

  • Can’t stop a hurricane
  • Coming out
  • Flying
  • La la love
  • Rise up today
  • Set me free
  • Shoulders
  • Spilling magic
  • Ue la la

Eden Alene je prošlu sedmicu provela u studiju, najverovatnije snimajući tri pesme za finale, kako možemo da vidimo na Tviteru.

🇧🇪 Loik Note: „Vratio bih se na Evroviziju, ali u ulozi mentora“

Belgijski predstavnik na Evrosongu 2015. Loik Note otkrio je u jednom intervjuu da bi se rado vratio na Evroviziju, ali samo kao podrška drugom izvođaču. Loik je trenutno član žirija u belgijskoj verziji šoua „The Voice“, te je rekao da ako delegacija odluči da dâ poverenje jednom od učesnika te emisije, naravno da bi ga podržao.

Belgijski „The Voice“ je iznedrio nekoliko evrovizijskih izvođača — Roberta Belarosu, Eliota, Blanš, kao i samog Loika.

Loik Note je zauzeo visoku 4. poziciju na Pesmi Evrovizije 2015. u Beču.

🇱🇹 „The Roop“ veruje u ponovnu pobedu

Glavni pevač grupe „The Roop“ Vaidotas Valijukevičijus uveren je da oni mogu ponovo da osvoje festival Pabandom iš naujo, te da predstavljaju Litvaniju na Pesmi Evrovizije 2021. Da se podsetimo, oni su ove godine pobedili na nacionalnoj selekciji i tako zaradili pravo učešća na Evrosongu 2020, koji je potom otkazan.

U razgovoru za litvanski državni emiter LRT Vaidotas je izjavio sledeće:

„Odlučili smo da učestvujemo, zato što ne možemo da se otmemo utisku da ovo naše evrovizijsko putovanje nije još gotovo. Bili smo izabrani, ali nismo mogli da idemo da predstavljamo našu zemlju. Mislim da možemo da nastavimo da predstavljamo litvanske boje u Roterdamu.“

Litvanski izbor gledaćemo od 16. januara, kada će se takmičiti 23 izvođača. Grupa „The Roop“ automatski se kvalifikovala za finale.