Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Slovenačka EMA 27. februara. Grčka i Belgija suzile izbor potencijalnih evrovizijskih pesama

U fokusu pregleda evrovizijskih vesti na samom izmaku 2020. godine nalazi se Slovenija, koja je konačno odredila datum svog nacionalnog izbora EMA — Evrovizijska melodija.

Pored toga, nove informacije dolaze i od „starih“ predstavnika Švajcarske, Grčke i Belgije.

🇸🇮 EMA zakazana za 27. februar

Radio-televizija Slovenije saopštila je da će organizovati televizijsku selekciju za evrovizijsku pesmu koju će u Roterdamu izvesti prošlogodišnja pobednica EME Ana Soklič.

Na javni konkurs je ranije stigla 191 prijava, ali do sada nije poznato koliko će numera Ana otpevati u finalu EME.

Takođe, RTV Slovenija će taj šou posvetiti 60. godišnjici od prvog učešća te TV kuće na Pesmi Evrovizije. Podsetimo, prvi predstavnik nekada zajedničke države Jugoslavije bila je Ljiljana Petrović s pesmom Neke davne zvezde 1961. godine; nju je tada kandidovala tadašnja TV Ljubljana.

🇬🇷 Tri pesme za Stefaniju u užem izboru

Selekciona komisija grčkog javnog servisa ERT nominovala je tri pesme koje se nalaze u najužoj konkurenciji za evrovizijskog kandidata. Nije, međutim, poznato, da li će ERT organizovati TV selekciju za izbor numere ili će to učiniti internom odlukom u saradnji s pevačicom i timom autora.

Prema ranijim pisanjima, Stefanija je snimila pet pesama sa autorskim tandemom Dimitris Kontopulos — Arcade, i obe strane su već izdvojile pesmu koja im se najviše dopada i koja bi po njima trebalo da ide na Evrosong. Osim toga, spekuliše se i da će ERT najverovatnije novu evrovizijsku pesmu za prošlogodišnju predstavnicu Stefaniju ponovo izabrati interno, što će biti četvrti put zaredom da Grci pesmu za svog predstavnika biraju u „zatvorenoj“ selekciji.

🇧🇪 „Hooverphonic“ spremio dve pesme za Roterdam

Lider i kompozitor sastava „Hooverphonic“ Aleks Kalije otkrio je belgijskim medijima da je grupa za predstojeći Evrosong spremila dve pesme. Prema njegovim rečima, obe su „top top“ i za sada ne mogu da se odluče s kojom bi se takmičili u susednoj Holandiji.

Podsetimo, grupa „Hooverphonic“ je prošle sezone interno izabrana da predstavlja flamanski javni servis VRT i Belgiju na Evroviziji. Nakon otkazivanja, oba javna emitera (RTBF i VRT) donela su odluku da ih zadrže i 2021. godine, i što je poseban kuriozitet, oba javna servisa će stajati iza njih na predstojećem takmičenju.

Zanimljivo je i to da će „Hooverphonic“ nastupiti sa svojom starom-novom pevačicom Gajke Arnart, jer je ostatak grupe raskinuo saradnju s mladom Lukom Krojsberks, s kojom su snimili prošlogodišnju evrovizijsku numeru Release me.

🇨🇭 Đon Tirs koautor svoje evrovizijske numere

Još jedan predstavnik iz odlazeće 2020. godine je i Švajcarac Đon Tirs (Gjon’s Tears) za koga je već izabrana nova evrovizijska pesma, ali nije poznato kada će ona biti predstavljena javnosti. Ipak, nacionalna televizija nemačkog govornog područja SRF je otkrila proceduru izbora takmičarske numere.

Naime, u užoj konkurenciji je bilo 13 kompozicija koje su stvarane na muzičkom kampu. Stočlani panel publike i dvadesetočlani međunarodni žiri analizirali su, bodovali i slali povratne reakcije za svaku numeru, na osnovu kojih su kompozicije „dorađene“ i ponovo snimljene. Ti snimci su zatim ponovo poslati žiriju na konačnu procenu, da bi na kraju bila izabrana najbolja.

Đon je ranije rekao da je i više nego zadovoljan izborom pesme i da jedva čeka da je svi čuju.

Naziv predstavničke numere nije otkriven, ali se zna da je sâm pevač jedan od njenih autora.

🇱🇹 Prvo odustajanje u Litvaniji

Nacionalna litvanska televizija LRT je nedavno objavila da će se na nacionalnom takmičenju za Evrosong Pabandom iš naujo takmičiti 23 izvođača i isto toliko pesama, međutim, Gintare Korsakaite saopštila je evrovizijskom portalu ESC Portugal da se ona ipak neće naći u konkurenciji jer je svoju prijavu povukla.

Gintare je pojasnila da je odustala od takmičenja pre nego je LRT objavio listu takmičara, ali da je ta informacija stigla sa zakašnjenjem.

Razlog svog povlačenja nije otkrila, a ne zna se ni da li će producenti takmičenja umesto nje pozvati novog kandidata ili će zadržati broj od 22 učesnika.

Pabandom iš naujo se ove evrovizijske sezone sastoji iz četiri emisije — dve kvalifikacione (16. i 23. januar), polufinalne (30. januar) i finalne emisija (6. februar). Odluku o pobedniku doneće u procentu 50/50 publika i petočlani žiri koji će u svakoj emisiji biti u drugom sastavu.

Mnogi od učesnika su se već pojavljivali na litvanskim nacionalnim takmičenjima ranijih godina, ali se izdvajaju nesuđeni predstavnici 202. godine, sastav „The Roop“, koji su dobili direktno mesto u finalu. Tu su i Evelina Sašenko, kao i Vilija Matačijunaite (sada članica grupe „Sunday Afternoon“), koje su ovu baltičku zemlju predstavljale 2011, odnosno 2014. godine.

🇪🇪 Koit Tome: Mislio sam da se više nikad neću takmičiti na Eesti Laulu

Dvostruki predstavnik Estonije i jedan od ovogodišnjih kandidata Koit Tome otkrio je da je mislio da se posle 2017. godine i ne baš tako slavnog predstavljanja u Kijevu više nikad neće takmičiti na festivalu „Estonska pesma“.

„Te godine bilo je takvih osećanja i razmišljanja. U međuvremenu, vreme je prošlo, a odluka o ovogodišnjem učešću došla je zapravo iz nekog drugog smera.“

Koit, dakle, nije bio jasana kakva su tada osećanja i razmišljanja vladala, ostavivši ljudima na nagađaju o tome. Podsećamo, te 2017. godine se spekulisalo da se Koit i Laura, s kojom je otpevao u duetu numeru Verona, nije najbolje slagao. Uprkos tome što su ih svi već videli u kijevskom finalu, romantična pesma o raskidu nije tamo našla mesto.

Koit Tome je prvi put predstavljao Estoniju u Birmingemu 1998. godine, a ove sezone se na Eesti Laulu takmiči s pesmom We could have been beautiful.

Kroz dva polufinala zakazana za 18. i 20. februar i finale, koje je na programu 6. marta, za odlazak na Evrosong će se boriti 24 izvođača, među kojima su još i Uku Suviste (2020) i Jiri Potsman (2016).