Estonija, Holandija, Portugalija, Švedska, Kipar i Holandija
Šta se novo dešava u Estoniji, Holandiji, Portugaliji, Švedskoj i na Kipru?
Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Niki Tutorijals je četvrti voditelj Evrovizije. Krister Bjerkman voditelj Melodifestivalena?

U ovom šarenolikom pregledu evrovizijskih vesti donosimo nekoliko zanimljivih evrovizijskih informacija u ovim prazničnim danima.

🇳🇱 Niki Tutorijals će biti četvrti prezenter Evrosonga 2021

Niki de Jager, poznatija kao Niki Tutorijals, u svom poslednjem videu u 2020. godini objavila da će biti jedan od četiri voditelja predstojeće Evrovizije. Niki je prvobitno bila označena kao voditelj internet-serijala u vezi sa takmičenjem. Mlada jutjuberka je izjavila da je to bio njen san i da joj je data šansa da prikaže za šta je sve sposobna. Niki će se tako na velikoj evrovizijskoj sceni pridružiti prethodnom voditeljskom trojcu koji čine Šantal Janzen, Edsilija Rombli i Jan Smit.

🇪🇪 Grete Kuld kao drugi voditelj Eesti Laula 2021

Estonsko nacionalno takmičenje Eesti Laul je dobilo još jednog voditelja. Pored već najavljenog Tonisa Ninemetsa, program će voditi i Grete Kuld. Grete je pevačica i glumica koja je vodila vremensku prognozu na estonskom Kanalu 2. Što se samog takmičenja tiče, kroz dva polufinala zakazana za 18. i 20. februar i finale, koje je na programu 6. marta, za odlazak na Evrosong će se boriti 24 izvođača.

🇵🇹 Preminuo Karlos do Karmo, portugalski predstavnik iz 1976

Karlos do Karmo koji je predstavljao Portugaliju 1976. na Pesmi Evrovizije preminuo je u 81. godini života. Pevač je sinoć hospitalizovan u jednoj bolnici u Lisabonu, gde je preminuo od aneurizme. Na takmičenju 1976. godine u Hagu u Holandiji izveo je numeru Uma flor de verde pinho koja je završila na 12. mestu. Karlos je bio muzički aktivan od 1967. do 2015. Osvojio je mnogo značajnih nagrada, između ostalog i „Gremi“ 2014.

🇸🇪 Krister Bjerkman prezenter svih šest večeri Melodifestivalena?

Najviše pažnje svake godine od svih nacionalnih finala izazove Melodifestivalen. Učesnici ovog takmičenja su poznati, a sada se spekuliše o mogućim voditeljima. Prema navodima tamošnjih medija, program će voditi Krister Bjerkman. On će voditi sve takmičarske večeri, dok će se u svakoj emisiji imati jednog ili dva kovoditelja. Spekuliše se da bi ulogu tih pomoćnih voditelja mogli da vrše bivši švedski predstavnik iz 2015. i evrovizijski pobednik Mons Selmerlev, švedska predstavnica iz 2004. Lena Filipson, kao i višestruki učesnik Melodifestivalena Oskar Sija.

🇸🇪 🇨🇾 🇳🇱 🇷🇸 Euforija osmu godinu zaredom na čelu liste 250 najboljih evrovizijskih pesama

Na kraju svake godine sajt ESC Radio objavljuje listu 250 najboljih evrovizijskih pesama svih vremena. Pobedu je osmu godinu zaredom odnela pobednica Evrovizije 2012. Šveđanka Lorin i njena Euphoria. Drugo mesto pripalo je kiparskoj predstavnici iz 2018. Eleni Fureiri i pesmi Fuego, dok se na trećoj poziciji našao još uvek aktuelni evrovizijski pobednik Dankan Lorens i pesma Arcade.

Što se tiče naših predstavnika, najbolje je rangirana Marija Šerifović sa svojom Molitvom (13. mesto), novopečeni televizijski magnat Željko Joksimović se sa prvom pesmom Lane moje smestio na 37, a sa drugom Nije ljubav stvar na 96. mesto; Nevena Božović se sa svojom drugom evrovizijskom pesmom Kruna smestila na 70. poziciju, Jelena Tomašević se sa Orom smestila na 95. mesto, a devojački sastavi „Hurricane“ i „Moje 3“ su se smestile na 142, odn. 167. mesto.