Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Belorusi krenuli u potragu za novim predstavnikom. Dino Merlin izbacio duet sa Senidom

U drugom prazničnom „evrovizijskom potpuriju“ donosimo vam od priprema za 2021. samo novost iz Belorusije. Ostatak potpurija nam ispunjavaju memorijalna vest iz Irske, kao i nova pesma jedne od najpopularnijih bh. muzičkih zvezda.

🇧🇾 Belorusi krenuli u potragu za novim evrovizijskim predstavnikom

Još krajem leta je javni emiter BTRC objavio da je odlučio da raskine saradnju sa prošlogodišnjim pobednicima beloruskog nacionalnog izbora duom „Val“ i da za 2021. potraže novog izvođača. Do 1. januara nije bilo nikakvih novosti na tu temu, kada je navedeni državni emiter objavio konkurs za novog evrovizijskog predstavnika, koji će trajati do 31. januara.

Pravo prijavljivanja, kao i do sada, imaju izvođači iz Belorusije i inostranstva stariji od 16 godina, ali, oni za ovaj izbor mogu da podnesu isključivo jednu pesmu. Novitet je u tome što klasičnih audicija ove godine neće biti, već će svi zainteresovani biti u obavezi da pošalju i video-snimak izvođenja pesme s kojom su planirali da odu na Evroviziju.

Kao što smo već napomenuli, konkurs traje do 31. januara, a nacionalno finale za odabir novog beloruskog izaslanika biće održano tokom februara ili marta, u zavisnosti od toka pandemije kovida-19.

🇮🇪 Preminuo Lajam Rajli, irski evrovizijski predstavnik iz 1990.

Vicešampion Evrosonga 1990. održanog u Zagrebu Lajam Rajli preminuo je u 65. godini života iz nepoznatih razloga.

Karijeru je započeo 1978. godine kao gitarista i glavni vokal sastava „Bagatelle“ u kojoj je nastupao do sredine osamdesetih, kada se preselio u Savanu. U Irsku se vratio 1988, kada je s numerom Lifeline prvi put pokušao da se domogne Evrovizije. Ovog prestižnog takmičenja se konačno domogao 1990. godine s numerom Somewhere in Europe s kojom je zauzeo 2. mesto u Zagrebu, a godinu dana kasnije se ponovo nadmetao na Evrosongu kao autor numere Could it be that I’m in love. Izvodila je Kim Džekson, završivši takmičenje u Rimu na 10. mestu u konkurenciji od 22 učesnika.

🇧🇦 Dino Merlin objavio dugonajavljivani duet sa Senidom

Dvostruki bh. evrovizijski predstavnik Dino Merlin je korisnike platforme Moja TV BH Telecoma u novu 2021. uveo šou programom „Mir svim dobrim ljudima” u kojem je uzveo svoje stare i nove pesme. U sklopu šoua je publici predstavio i dugonajavljivanu duetsku pesmu sa slovenačkom reperkom Senidah naziva Dođi, koja predstavlja drugi singl sa njegovog nadolazećeg novog albuma.