ESC-potpourri

Objavljen spisak pesama za izraelsko finale. Još jedno odustajanje u Litvaniji

Novi evrovizijski potpuri je bogat informacijama u vezi priprema za 2021. Šta se novo dešava u Izraelu, Litvaniji, Australiji, Češkoj, Holandiji i na Islandu, saznajte u narednim redovima.

🇮🇱 Objavljena je finalna lista potencijalnih evrovizijskih pesama za Izraelku Eden Alen

Kao što je i ranije najavljeno, 3. januara je izraelski javni emiter KAN objavio listu od tri pesme koju će interno odabran izvođač Eden Alen izvesti na finalnom takmičenju „Naša pesma za Evroviziju“ 25. januara. Dve pesme od ponuđenih devet iz užeg izbora su odabrali gledaoci, a jednu je odabrao žiri. U pitanju su sledeće numere:

  • La la love
  • Set me free
  • Ue la la

Finalne verzije navedenih pesama u izvođenju Eden Alen biće objavljene 18. januara, a dan kasnije će biti otvoren i novi krug internet-glasanja za odabir najbolje od tri pesme koje su se plasirale u finale. Linije za glasanje biće zatvorene 24. januara. Voditeljka specijalnog programa zakazanog za 25. januar biće ponovo Lusi Ajub, jedan od članova prezenterskog kvarteta Evrovizije 2019, a javni emiter KAN je tim povodom objavio promotivni video u stilu popularne emisije Carpool Karaoke u kojem je Eden otpevušila delove tri izabrane numere dok ju je Lusi Ajub prevozila kolima.

Takođe, javni emiter KAN je objavio i da je tokom prvog kruga internet-glasanja za demo-verzije devet ponuđenih pesama iz užeg izbora između 2. i 14. decembra pristiglo 45,4% glasova; dve od tri izabrane pesme za finale su dobile najviše poverenja gledalaca, dok je treća pesma dobila najveći broj poena od strane žirija.

Isto tako, objavljena je i rangiranost šest eliminisanih numera iz ove trke:

  • Shoulders (4. mesto, 12,1% glasova)
  • Spilling magic (5. mesto, 10,4% glasova)
  • Can’t stop a hurricane (6. mesto, 8,9% glasova)
  • Flying (7. mesto, 8,7% glasova)
  • Coming out (8. mesto, 7,3% glasova)
  • Rise up today (9. mesto, 7,2% glasova)

🇦🇺 Dajan Voren ponudila pesmu za australijsku predstavnicu Montejn

Specijalizovan sajt Aussievision je pratio još jedan „lajv“ koji je australijska predstavnica Montejn pripremila za svoje fanove na platformi Twitch, u kojem je otkrila neke novosti u vezi priprema za svoje učešće na Evroviziji 2021. Naime, objavila je da joj je svoju ponudu za novu evrovizijsku pesmu dala ni manje ni više nego proslavljena američka kantautorka Dajan Voren. Montejn je otkrila da je bila oduševljena njenim pozivom, nazvavši je najboljim kantautorom na svetu; istakla je da je pesma stvorena da bude hit, da je ta pesma „ona prava“ za Evroviizju, ali je u isto vreme bacila sebe u neudomicu — da li da prihvati ponudu ili ne?

Otkrila je da pesma koja joj je ponuđena nije lirički u fazonu u kojem bi se ikad izrazila, ali joj je Voren dala slobodu da je produkcijski uobliči onako kako ona želi. Dodala je da je stvar u tome što je već pripremila pesmu koju jako voli, koja je potpuno u njenom stilu, tako da će morati da razmotri između dve pesme — jednu koju je sama pripremila i drugu koja joj je ponuđena.

Dajan Voren je plodonosna autorka koja iza sebe ima brojne hitove koji su bili dominantni na top-listama tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka — u njene najveće hitove ubrajaju se: Because you loved me u izvođenju evrovizijske pobednice iz 1988. Selin Dion, Un-break my heart Toni Brekston, I don’t wanna miss a thing grupe „Aerosmith“, If I could turn back time u izvođenju Šer, Don’t turn around, koju su snimile grupe „Aswad“ i „Ace of Base“, How do I live i Can’t fight the moonlight u izvođenju Lijen Rajms i mnoge druge… Jedan od svojih radova je plasirala i na evrovizijsku scenu — napisala je tekst za britansku pesmu It’s my time iz 2009. godine, s kojom je Džejd Juen na finalnoj večeri u Moskvi zauzela visoko 5. mesto.

🇱🇹 Evelina Sašenko odustala od učešća na litvanskom izboru

Nakon Gintare Korsakaite, još jedna umetnica je odustala od učešća u drugom izdanju litvanske evrovizijske selekcije Pabandom iš naujo! — u pitanju je litvanska evrovizijska predstavnica iz 2011. godine Evelina Sašenko, što je ubrzo potvrdio i javni emiter LRT. U saopštenju je najavila da je bila rešena da učestvuje u vreme dok je situacija bila drugačija, ali sada, kada na periferiji Trakaja ispred svake kuće stoji policija, i kada pri odlasku u prodavnicu treba da se pokažu dokumenti, ona u ovakvim bezbednosnim uslovima ne bi imala šanse da doputuje do televizijskog studija u Vilnjusu na snimanje nacionalnog izbora, zbog čega je odlučila da odustane od učešća.

Na sve to je dodala da bi volela ponovo da učestvuje na nacionalnom izboru, bez obzira na to što je nekoliko puta posle 2011. godine govorila da više nikad neće ići na Evroviziju; ali, ovaj put je imala osećaj da ponovo pokuša da se domogne drugog evrovizijskog pojavljivanja. Isto tako je otkrila da će u dogledno vreme objaviti i pesmu s kojom je planirala da učestvuje na litvanskom izboru, i to u dve verzije — Malda (Molitva) na litvanskom i We are strong na engleskom, dodavši da pesma govori o vremenu koji ljudi trenutno preživljavaju.

To znači da će kroz drugo izdanje šoua Pabandom iš naujo!, koji će se emitovati između 16. januara i 6. februara, za Evrosong boriti 21 izvođač, od čega će 20 njih šansu za pet mesta koje vode u finale od šest rezervisanih tražiti u dvema kvalifikacionim i polufinalnoj emisiji 16, 23. i 30. januara; šesto mesto za finale su automatski obezbedili članovi trija „The Roop“ kao prošlogodišnji pobednici nacionalnog izbora. Jedna od 20 učesnika kvalifikacija za finale biće i Vilija Matačijunaite, litvanska evrovizijska predstavnica iz 2014, koja će se gledaocima predstaviti kao članica grupe „Sunday Afternoon“.

🇨🇿 Česi potvrdili način izbora nove pesme za Benija Krista, kao i novog šefa delegacije

Češka televizija (ČT) potvrdila je da će nova evrovizijska pesma za svog izaslanika Benija Krista biti odabrana interno. U isto vreme je uprava navedenog emitera objavila i ime novog šefa delegacije — nakon što je jednu sezonu na toj poziciji proveo Kiril Hirš, na njegovo mesto je došao Krištof Šamal, dok je Kiril Hirš premešten na poziciju pomoćnika šefa delegacije. Krištof Šamal je u evrovizijskom svetu aktivno učešće uzeo 2016. godine kao šef odnosa s medijima pri češkoj delegaciji, da bi prošle godine bio u žiriju nacionalnog izbora ESCZ 2020.

Bivši šef delegacije Jan Bors je još u decembru potvrdio da je Beni Kristo u međuvremenu napisao nekoliko pesama; trenutno se delegacija i Beni Kristo nalaze u završnom procesu odabira najbolje, a objava odabrane kompozicije se očekuje tokom februara. U komentarima fanova ispod objave, javni emiter ČT je istakao želju povratka na odabir pesme i predstavnika preko klasičnog nacionalnog finala u narednoj 2022. godini.

🇮🇸 Dadi Frejr poziva fanove da učestvuju u njegovoj novoj evrovizijskoj pesmi

Islanđanin Dadi Frejr rad na svojoj novoj evrovizijskoj pesmi polako privodi kraju. Shvativši da je za 2021. godinu uvedeno eksperimentalno pravilo korišćenja unapred snimljenih pratećih vokala, Dadi je preko društvenih mreža pozvao fanove da mu do 11. januara na mejl adresu gagnamagnidchoir@gmail.com pošalju audio-snimke kako izvode jednu od sedam vokalnih deonica čiji su delovi demo-verzije priložene numere dati na ovom linku. Odabrane snimke će Dadi iskombinovati u horske deonice za tih sedam priloženih vokalnih delova pesme.

🇳🇱 Odluka o načinu na koji će Evrosong 2021. biti organizovan pada za četiri ili pet nedelja

Sice Baker, izvršni producent Evrovizije 2021, objavio je na Tviteru da će odluka o tome koji od četiri scenarija će biti primenjen za organizaciju 65. izdanja ovog takmičenja biti doneta za četiri do pet nedelja.

Još u septembru je Evropska radiodifuzna unija priložila četiri opcije za organizaciju Evrovizije 2021, a supervizor Martin Esterdal je ranije istakao da su u ovom trenutku male šanse da se Evrosong organizuje po scenariju A, što podrazumeva ustaljen način organizacije, te da je najrealnije da se Evrosong u 2021. održi po opciji B ili C; opcija B podrazumeva da svi učesnici budu prisutni u Roterdamu, ali da budu udaljeni 1,5 metara, dok opcija C podrazumeva restrikciju po kojoj bi predstavnici država koje holandska vlada stavi na crnu listu bili u obavezi da nastupe snime iz svojih država.

Četiri moguća scenarija za sigurno održavanje Evrovizije 2021