Balkan, Balkan! ESC-potpourri

„Last dance“ naziv grčke pesme. Otvoren konkurs za azerbejdžansku numeru

Evrovizija se bliži i samim tim sve smo bliži objavi takmičarskih pesama za predstojeću Evroviziju. Ovog puta saznaćemo nove detalje o pripremama za Evroviziju iz Grčke, Finske, Azerbejdžana i sa Islanda.

🇬🇷 Last dance naziv grčke pesme

Pesma koju će Stefanija izvoditi u maju na evrovizijskoj pozornici nosi naziv Last dance. Autori pesme su Dimitris Kontopulos, ARCADE i Šeron Von, a pesma je izabrana među pet potencijalnih. Finalno snimanje pesme zakazano je za 10. januar uz pomoć kreativnog direktora Fokasa Evangelinosa i direktora Kostasa Karidasa. Pesma će biti predstavljena u martu.

Kompozicija Last dance je opisana kao pesma sa modernom orkestracijom i njena tema je život mladih tokom protekle godine u kojoj su bili uskraćeni za mnoga važna iskustva, ali i o veri u bolju budućnost.

Grčki nacionalni emiter ERT objavio je i imena šest članova komisije koji su izabrali pesmu za grčku evrovizijsku predstavnicu Stefaniju: Dimitri Papadimitriju (predsednik žirija, kompozitor, član muzičkog uredništva ERT-a), Adam Petros (muzički producent), Markaki Jorge (novinar), Jani Petridi (muzički producent), Kozateru Di (komentator) i Antonopulos Leonidas (direktor „Kosmosa“ i „ERA“).

🇫🇮 UMK 20. februara, ali bez publike

Finale nacionalnog finskog takmičenja Uuden Musiikin Kilpailu biće održan 20. februara u studiju „Mediapolis“ u Tampereu, ali bez publike. Sedmoro učesnika ovog takmičenja bi trebalo da budu poznati naredne nedelje, ali njih ove godine u studiju neće moći da bodri publika.

Ovo će biti deseto izdanje ovog nacionalnog takmičenja.

🇮🇸 Dadijeva pesma u etru u martu

Dadi Frejr, evrovizijski predstavnik Islanda, najavio je da će njegova nova evrovizijska pesma biti objavljena u martu. Popularni Islanđanin je rekao da je ova pesma logični nastavak pesme Think about things, da je u pitanju brza pop pesma uz koju može da se pleše. Pesma će biti na engleskom, ali naziv pesme još nije poznat.

Dadi je takođe napravio i svojevrsni konkurs za fanove koji će biti deo pesme. On je preko društvenih mreža pozvao fanove da mu do 11. januara na mejl adresu gagnamagnidchoir@gmail.com pošalju audio-snimke kako izvode jednu od sedam vokalnih deonica čiji su delovi demo-verzije priložene numere dati na ovom linku. Odabrane snimke će Dadi iskombinovati u horske deonice za tih sedam priloženih vokalnih delova pesme. Za dva dana je dobio čak 250 snimaka od 170 ljudi.

🇦🇿 „Idžtimai“ otvorio konkurs za evrovizijsku numeru

Azerbejdžanska nacionalna televizija İctimai je raspisala konkurs za svoju novu evrovizijsku pesmu. Krajnji rok konkursa je 19. januar, a zainteresovani se mogu prijaviti na imejl adresu song@eurovision.az.

Azerbejdžan je nakon otkazivanja prošlogodišnje Evrovizije zadržao svoju predstavnicu Efendi i kao predstavnicu na predstojećem Evrosongu.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Nadam se da će Stefanijina pjesma biti bolja od prošlogodišnje, koja mi se iskreno nije nešto dopala, spot još manje. Takođe se nadam da je “Last Dance” pjesma na koju su prethodno tipovali Stefanija i njen tim. Nije mi lijepo da komisija javnog emitera upleće prste u izbor kompozicije, ako već sam izvođač smatra da bi neku drugu pjesmu bolje izveo i da bi bila prijemčivija za Evroviziju. Makar neka zlatna sredina da se nađe u dogovoru između komisije i izvođača i njegovog tima. Ipak je glavni zadatak na izvođaču i logičnije bi mi bilo da se on više pita. I na kraju, nadam se da će Stefanija vratiti Grčku na one stare staze uspjeha. U šoku sam kad zamislim da se poslednji zapažen rezultat Grčke desio (sad već po mom mišljenju daleke) 2013. godine.