Izrael, Litvanija i Norveška
Šta se novo dešava u Izraelu, Norveškoj i Litvaniji?
ESC-potpourri

Uspešno završene prve epizode litvanskog i norveškog izbora. Promena plana u Izraelu

Ko je prvi pobednik norveških polufinalnih nadmetanja? Ko su prvi litvanski polufinalisti? Kakva je promena napravljena u organizaciji izbora izraelske pesme?

Detalje o svemu ovome vam donosimo u narednim redovima „evrovizijskog potpurija“.

🇳🇴 Grupa „Blåsemafian“ i Hejzel pobednici 1. polufinala u Norveškoj

U areni „H3“ u Fornebuu održano je prvo od pet polufinala norveškog nacionalnog izbora Melodi Grand Prix u kom se četvoro izvođača kroz duele nadmetalo za jedno mesto koje vodi na finalno veče 20. februara. Na putu do tzv. „zlatnog duela“ Stina Taling je u polufinalnom dvoboju eliminisala Bedi Bel, dok su članovi duvačkog sastava „Blåsemafian“ uz gošću Hejzel uspeli da u polufinalnom dvoboju eliminišu Jorna.

U „zlatnom duelu“ gledaoci su između navedenih pobednika polufinalnih dvoboja za prvog finalistu odredili upravo grupu „Blåsemafian“ i Hejzel, koji su se nadmetali s pesmom Let loose.

U revijalnom delu prvog polufinalnog nadmetanja nastupili su prvih dvoje od šestoro automatski kvalifikovanih izvođača za finale — trio KEiiNO s numerom Monument i TIX s numerom Ut av mørket.

Na taj način su Stina Taling, Bedi Bel i Jorn postali prvi učesnici baražnog polufinalnog nadmetanja „Druga šansa” koje će biti održano u radijskoj formi 14. februara, dan nakon poslednjeg polufinalnog nadmetanja.

Druga polufinalna emisija na programu je naredne subote, 23. januara.

🇱🇹 Poznati prvi litvanski polufinalisti

I Litvanci su krenuli u potragu za novim evrovizijskim izaslanikom. Održano je prvo od dve kvalifikacione večeri za polufinalnu emisiju nacionalnog izbora Pabandom iš naujo! na kojem se nadmetalo 10 kandidata, a gledaoci i stručni žiri su u omeru 50/50 odredili prvih petoro izvođača koji su se kvalifikovali za polufinalnu emisiju, koja je na programu 30. januara.

U pitanju su:

  • Voldermars Petersons | I never for you love again
  • Titas i Benas | No
  • Martina Jezepčikaite | Thank you very much
  • Milita Daikerite | Shadows
  • grupa „Be U“ | Love yourself

Druga kvalifikaciona emisija, koja će iznedriti i drugih pet polufinalista, na programu je naredne subote, 23. januara.

🇮🇱 Spotovi umesto živih nastupa na izraelskom finalu

Izraelski javni emiter KAN je zbog epidemijskih okolnosti uzrokovanih kovidom-19 odlučio da promeni planove u vezi s nacionalnim izborom HaShir HaBa l’Eurovizion, zakazanim za 25. januar, preko kog će biti delegirana pesma s kojom će interno izabrana predstavnica Eden Alen zastupati ovaj javni emiter na 65. Evroviziji.

Naime, najpre je bilo planirano da Eden svoje numere na nacionalnom finalu izvede uživo, ali će umesto toga biti emitovani posebno snimljeni spotovi za sve tri numere koje su ostale u konkurenciji od prvobitnih devet. Najpre je bilo planirano da o pobedničkoj pesmi odlučuju žiri (60%) i televouting (40%), ali, i u sistemu glasanja je došlo do velikih promena — samo gledaoci će odrediti najbolju od tri pesme.

Zvanična prezentacija pesama uz prateće spotove biće upriličena onda kada je i planirano — 19. januara, i tada će biti otvoren novi krug internet-glasanja koji će biti zatvoren 24. januara. U specijalnom programu HaShir HaBa l’Eurovizion (Naša pesma za Evroviziju), koji će 25. januara voditi Lusi Ajub, biće objavljeni rezultati glasova gledalaca.

Da podsetimo, Eden Alen će u Roterdam ići sa jednom od sledeće tri kompozicije:

  • La la love
  • Set me free
  • Ue la la