Melodi Grand Prix 2021 - druga grupa polufinalista
Melodi Grand Prix 2021 — učesnici drugog polufinala
Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Prezentovana druga grupa polufinalista u Norveškoj. Doru 2021 vode četiri dame

Koji izvođači su deo druge grupe polufinalista u Norveškoj? Koje četiri dame će voditi Doru 2021 i kojim redosledom će se izvođači predstaviti publici? Kako zvuči treća odabrana pesma na finskom izboru?

Kako će izgledati realizacija snimanja nastupa u matičnim državama? Ko planira da u Norveškoj prevede pesmu na engleski u slučaju eventualne pobede? Da li je rumunska predstavnica zadovoljna pripremljenom evrovizijskom pesmom? Koji izvođač je preminuo od posledica teške i neizlečive bolesti?

Opširnije o svemu tome čitajte u narednim redovima „evrovizijskog potpurija“.

🇭🇷 Doru 2021 vode četiri dame. Objavljen je i redosled nastupanja

Kroz hrvatski nacionalni izbor Dora 2021, koji će biti održan 13. februara u sportskoj hali „Marino Cvetković“ u Opatiji, gledaoce koji budu posmatrali takmičenje kraj malih ekrana vodiće četiri dame, pretpoznatljiva zaštitna lica Hrvatske radio-televizije: Barbara Kolar, Daniela Trbović, Doris Pinčić i Jelena Lešić, objavio je HRT.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Eurosong HRT (@eurosong_hrt)

Ovo nije sve. Objavljen je i redosled nastupanja na finalnoj večeri na kojem je odlučeno da takmičarsko veče otvori Nina Kraljić, a zatvore Toni Cetinski i Kiki Rahimovski. Detaljno gledano, žreb izgleda ovako:

 1. Nina Kraljić | Rijeka
 2. Erik Vidović | Reci mi
 3. Ela Orešković | Come this way
 4. Bernarda Brunović | Colors
 5. Sandi Cenov | Kriv
 6. ToMa | Ocean of love
 7. Filip Rudan | Blind
 8. Beta Sudar | Ma zamisli
 9. kvartet „Cambi“ | Zaljubljen
 10. Ešli Kolburn i Bojan Jambrošić | Share the love
 11. Brigita Vuco | Noći pijane
 12. Mia Negovetić | She’s like a dream
 13. Albina Grčić | Tick-Tock
 14. Toni Cetinski i Kiki Rahimovski | Zapjevaj, sloboda je!

Šefica delegacije Uršula Tolj je tim povodom izjavila da se prilikom žreba vodilo računa o zadovoljavanju takmičarskog ritma i pravilu forme nadmetanja.

Način glasanja na finalnoj večeri bi trebalo da bude prezentovan 20. januara, a isečci svih 14 takmičarskih numera u trajanju od po minut biće prezentovani nedelju dana pred finalno veče, 6. februara.

🇳🇴 Predstavljena druga grupa norveških polufinalista

Norveški emiter NRK prezentovao je drugu grupu učesnika polufinalnih nadmetanja nacionalnog izbora Melodi Grand Prix koji će se za jedno mesto koje vodi u finale boriti ove subote, 23. januara. U drugom polufinalu će se u duelima nadmetati sledeća četiri izvođača:

 • Rajli | Hero
 • Marija Solhejm | Nordlyset (Northern lights)
 • Danijel Oven | Psycho
 • Ćetil Stokan | My life is OK

Na scenu norveškog MGP se drugu godinu zaredom vraća jedan od prošlogodišnje viđenih favorita za pobedu — u pitanju je Rajli, a posebno iznenađenje je učešće dvostrukog norveškog evrovizijskog predstavnika iz 1986. i 1990. godine Ćetila Stokana.

U isto vreme su i prezentovane njihove takmičarske kompozicije koje su dostupne za preslušavanje na svim digitalnim platformama za slušanje muzike.

Od direktnih finalista će svoju pesmu naziva Bardomsgater u drugoj polufinalnoj večeri 23. januara predstaviti grupa „Stavangerkameratane“, a za preslušavanje će biti dostupna dan pred održavanje drugog polufinala.

Posle prve polufinalne večeri oglasio se i jedan od direktno kvalifikovanih učesnika za finalno veče, TIX, koji je objavio da će svoju takmičarsku pesmu Ut av mørket na evrovizijskoj sceni izvesti na engleskom u slučaju eventualne pobede na Melodi Grand Prixu. Razlog za ovakvu odluku je obrazložio u činjenici da je na engleskom originalno napisao navedenu takmičarsku pesmu i imao je prvobitnu zamisao da je izvede jedan umetnik izvan granica Norveške, pre nego što je odlučio da se sa njom takmiči na MGP-u. Međutim, u ovom trenutku šanse su mu male zbog podeljenih mišljenja u vezi s nastupom i izvođenjem uživo.

🇱🇹 Takmičarska pesma grupe „The Roop“ izlazi 22. januara

Članovi litvanskog trija „The Roop“ su na društvenim mrežama objavili da njihova takmičarska kompozicija za ovogodišnji evrovizijski nacionalni izbor, naziva Discoteque, izlazi 22. januara.

Da podsetimo, sa navedenim nadolazećim singlom su članovi ove grupe obezbedili direktan plasman na finalno veče nacionalnog selekcionog TV takmičenja Pabandom iš naujo! koje će biti održano 6. februara, a njima će se pridružiti još petoro najbolje kvalifikovanih sa polufinalne večeri, koja je na programu 30. januara.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели THE ROOP (@theroopband)

🇫🇮 Prezentovana treća takmičarska pesma sa finskog izbora

Treća od sedam pesama koje će biti izvedene na ovogodišnjem izdanju finskog nacionalnog izbora Uuden Musiikin Kilpailu — Sinä päivänä kun kaiiki rakastaa mua — u izvođenju 78-godišnje legende tamošnje pop scene Denija, prezentovana je 17. januara u 23 sata po centralnoevropskom vremenu.

Sledeća od sedam takmičarskih pesama koja će biti prezentovana je Play Estonke Laure. Premijera ove numere zakazana je u 23 sata po centralnoevropskom vremenu, a u ponoć po lokalnom.

🇷🇴 Roksen ima spremnu pesmu za Evroviziju

Rumunska predstavnica Roksen se oglasila na društvenim mrežama posle dužeg odsustva, a razlog zbog čega je dugo nije bilo je taj što je radila na novoj evrovizijskoj pesmi. U saopštenju je navela da su ona i njen tim uložili puno ljubavi, truda i teškog rada da bi napravili nešto savršeno i da je nestrpljiva da vidi kako će sve to izgledati u konačnici.

Međutim, javni emiter TVR još uvek nije definisao način odabira njene nove evrovizijske pesme. Podsetimo, prošle godine je organizovano nacionalno finale na kojem je Roksen otpevala pet pesama, a stručni žiri i gledaoci kraj malih ekrana su izabrali najbolju.

🇳🇱 Sice Baker: Emiteri su dobili fleksibilnost u snimanju rezervnih nastupa

Gostujući u potkast serijalu Humans of Eurovision nekadašnjeg šefa češke delegacije Jana Borsa, supervizor Evrovizije 2021. Sice Baker je govorio o planovima za organizaciju majske završnice. Od ranije je poznato da će sve delegacije morati da za završnicu unapred snime rezervne nastupe pod kontrolom nadležnih iz Evropske radiodifuzne unije u slučaju restriktivnih mera ili da se takmičenje održava na daljinu. Naveo je da će ti nastupi biti snimani unapred, kao i da se od emitera neće tražiti da naprave istu scenografiju kao za prošlogodišnju dečju Evroviziju, zato što bi gledanje svih nastupa u istoj scenografiji bilo pomalo dosadno. Baker je podsetio da je emiterima dao granice u osmišljavanju slobode po pitanju vizuelne prezentacije.

Na sve to je dodao:

„Nadamo se da ćemo dovesti sve učesnike u Roterdam, jer želimo da budu zajedno i nastupe na istoj sceni, kao i uvek. Ali, ako se to ne dogodi, mislim da ćemo imati jedno od najšarenijih i najraznolikijih takmičenja za Pesmu Evrovizije koje smo ikada imali.“

🇫🇮 Preminuo Pave Maijanen

Finski evrovizijski predstavnik iz 1992. godine Pave Maijanen preminuo je u 70. godini života od posledica teške bolesti ALS. Muzikom je počeo da se bavi šezdesetih godina, nastupajući u nekoliko bendova, pre nego što je početkom osamdesetih osnovao grupu „Pave’s Mistakes“ (Paveove greške) s kojom je snimio dva albuma. Sredinom osamdesetih se otisnuo u soliste, a 1992. godine je predstavljao Finsku na Evroviziji u švedskom gradu Malmeu s pesmom Yamma yamma, kada je učešće u konkurenciji od 23 učesnika završio kao poslednji sa četiri osvojena boda.

Septembra prošle godine je otkrio da mu je u jesen 2018. dijagnostifikovana bolest ALS i da su ga simptomi doveli do toga da odsutane i od pevanja i od nastupa.