Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Beni Kristo izabrao pesmu. Danas objava ukrajinskog muzičkog aduta

I dok svakog dana sa nestrpljenjem očekujemo objavljivanje evrovizijskih pesama, vreme mogu da nam prekrate zanimljivi detalji o svemu što nas očekuje povodom Evrovizije.

U ovom pregledu novosti vesti nam stižu iz Italije, Litvanije, Letonije, Estonije, Švedske, Azerbejdžana, Ukrajine, Moldavije, Hrvatske i Češke.

🇺🇦 Prezentacija evrovizijske pesme danas

Ukrajinski sastav „Go_A” će svoju evrovizijsku numeru obznaniti 4. februara. Pre nekoliko dana Ukrajinci su obznanili da je pesma već izabrana, kao i sastav žirija koji je učestvovao u njenom odabiru. Osim datuma prezentacije pesme objavljeni su i fragmenti tri pesme koje su bile u užem izboru – Buka, Rano i Crkva. Inače, pesma  Buka je objavljena u celosti 22. januara.

Ovo je prvi put od 2004. da ukrajinsku evrovizijsku pesmu ne odabere publika.

🇨🇿 Beni Kristo izabrao takmičarsku numeru

Češka nacionalna televizija je objavila da je pesma za češkog predstavnika Benija Krista odabrana. Tri pesme su bile u užem krugu, a sada je odabrana ona najbolja. Pesma ipak tek treba da dobije zvanični naziv, a takođe je očekuje i dorada. Beni je istakao da je pesma potpuno drugačije od njegove nesuđene prošlogodišnje pesme Kemama, da nije u afro-pop fazonu i da je na engleskom sa frazom na češkom. Narednih dana se očekuje da bude objavljen fragment ove misteriozne pesme, a objava pesme u celosti se očekuje krajem Februara.

🇭🇷 Ovako će se glasati na Dori

Nacionalna televizija Hrvatske HRT objavila je pravila glasanja na ovogodišnjem izdanju Dore. Pobednik će biti odabran kombinacijom glasova publike i žirija — 580 potencijalnih bodova će biti u opticiju sa obe strane. Naime, 580 bodova publike će biti raspoređeno po procentima osvojenih glasova od strane publike, a 580 bodova žirija će biti raspoređeni od strane tročlanih žirija iz čak 10 regija: Vukovar, Zagreb, Čakovec i Varaždin, Rijeka, Pula, Osijek, Zadar, Knin i Šibenik, Split i Dubrovnik.

Žiriji će rangirati svih 14 pesama, a one koje uđu u njihov izbor deset najboljih biće ocenjeni sa 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 i 12 bodova. Pesma sa najviše ukupno osvojenih bodova je pobednik, a slučaju da dve ili više pesama osvoji isti broj bodova, pobednička je ona koja ima više glasova publike.

🇦🇿 Za Efenedi napisano 229 pesama

Šef azerbejdžanske evrovizijske delegacije Isa Malikov je izjavio da je stiglo čak 229 pesama za azerbejdžansku predstavnicu Efendi. I domaći i strani autori su bili prisutni na ovom konkursu. Šest najboljih će ući u uži krug. Izabrana pesma će biti objavljena druge nedelje marta, a Efendi trenutno vežba potencijalne pesme sa svojim trenerom vokala.

🇱🇻 Samanta Tina predstavlja svoj muzički adut u martu

Kako pojedini letonski mediji navode, nova evrovizijska numera letonske predstavnice Samante Tine trebalo bi da bude obljavljena 12. marta. Naime, od 12. februara bi trebalo da počne emitovanje petodelnog dokumentarca „Kako pobediti na Evroviziji? Put Samante Tine u Roterdam“, koji počinje sa emitovanjem 12. februara. Pretpostavlja se da će pesma biti prezentovana u poslednjoj epizodi, a tokom epizoda biće obelodanjeni detalji nastupa i zamišljene koreografije. Biće emitovani i intervjui sa evrovizijskim zvezdama i uspešnim kompozitorima.

🇱🇹 Više članova žirija u finalu

Nacionalna televizija Litvanije LRT najavila je da će se u subotu u finalu takmičenja Pabandom iš naujo pojaviti ne pet kao do sada, već osam članova žirija. Zanimljivo je dodati da zbog povećanja broja članova žirija, žiri neće biti prisutan sve vreme u studiju, već će se nakratko pojavljivati kako bi dali svoj komenar na nastup ili da glasaju.

🇲🇩 I Natalijina pesma u etru tek u martu

Tek nedavno je moldavska nacionalna televizija potvrdila da će zadržati Nataliju Gordijenko kao predstavnicu na predstojećoj Evroviziji, o čemu se dugo spekulisalo. Natalija je skoro otkrila da u ukrajinskoj prestonici Kijevu snima spot za pesmu koju je opisala kao veoma seksi numeru uz koju se igra. Sada je u jednom svom intervjuu objavila da će pesma biti predstavljena u martu.

🇮🇹 Počelo montiranje scenografije za Sanremo

Kako italijanski mediji javljaju, započeto je sa montiranjem bine u teatru „Ariston“ povodom 70. izdanja italijanskog festivala Sanremo. Binu je dizajnirao Gaetano Kasteli koji je već iskusan u ovom poslu, budući da je prvi put binu za ovo takmičenje dizajnirao davne 1993. godine. Čitava scena se sastoji od LED ekrana u formi osmougla, a takođe ima i stepenice koje okružuju deo bine u kom se nalazi orkestar.

🇪🇪 🇸🇪 Koit Tome i Sana Nilsen otvoreno o svom evrovizijskom iskustvu

Govoreći za estonski Radio 2, dvostruki evrovizijski predstavnik, kao i aktuelni učesnik ovogodišnjeg Eesti Laula Koit Tome (1998. i 2017) pričao je o svom evrovizijskom iskustvu. Naime, on je u intervjuu naglasio da ga je nastup na Evroviziji 1998. godine oslobodio straha od javnih nastupa. Takođe je istakao da mu je pandemija obezbedila malo odmora, budući da je poslednjih godina bio prezauzet, kao i da se raduje povratku na scenu.

U jednom svom intervjuu, nekadašnja predstavnica Švedske iz 2014. Sana Nilsen, dotakla se i teme švedskog takmičenja Melodifestivalen. Naime, ona je na ovom festivalu učestvovala čak sedam puta, pre nego što se domogla velike evrovizijske pozornice. Upitana da li bi ponovo okušala sreću na ovom takmičenju, rekla je da nikad ne treba reći nikad i da bi bilo lepo ponovo biti deo tog šoua. Možda ćemo nekad ponovo imati priliku da vidimo Sanu i na velikoj evrovizijskoj sceni.