Evrovizija 2021 Pogledi

Litvanija 2021: Čekajući pobednika

Litvanija će 6. februara dobiti svog 21. evrovizijskog predstavnika, koji će pokušati da u Roterdamu ovog maja postigne što bolji rezultat. U konkurenciji je šest pesama, a odluku o pobedniku doneće TV gledaoci i stručni žiri.

Nacionalna televizija Litvanije LRT je još krajem oktobra 2020. pokrenula konkurse za autore i izvođače, koji je trajao do 14. decembra, nakon čega je selekciona komisija imenovala 23 učesnika nacionalnog izbora i isto toliko pesama. S obzirom da je prošlogodišnja Evrovizija otkazana, sastav „The Roop“, koji je izabran za prošlogodišnjeg predstavnika, dobio je direktno mesto u finalu.

Među učesnima izbora našla su se od ranije poznata imena, koja su bila viđena i na ranijim litvanskim izbornim selekcijama, ali i neki bivši evrovizijski predstavnici. Od takmičenja su u jednom trenutku odustala dva izvođača; jedna od njih je predstavnica Litvanije iz 2011. godine Evelina Sašenko. Osim nje, svoje učešće je prijavila i predstavnica Litvanije iz 2014. Vilija Matačijunaite (sada članica grupe „Sunday Afternoon“) .

Drugo izdanje takmičenja Pabandom iš naujo! (Pokušajmo ponovo!) ove godine je dodatno skraćeno. Prethodne godine je promenilo i ime i format, a ove godine je skraćeno za dve emisije — od prošlogodišnjih šest takmičarskih večeri, sada su ostala samo četiri.

Čitav šou se sastojao iz četiri emisije koje su emitovane svake subote od 16. januara do 6. februara. Dakle, finalnoj večeri zakazanoj za 6. februar prethodile su dve kvalifikacione večeri i jedno polufinalno večere. U svakoj kvalifikacionoj emisiji predstavilo se po 10 kandidata; polovina njih se plasirala u polufinale (10), da bi do finala stiglo njih šestoro — sve glasanjem publike i petočlanog stručnog žirija u odnosu 50/50, koji je u svakoj emisiji bio u drugom sastavu.

Ko su litvanski aduti za Roterdam?

Konačno, do finalne emisije stiglo je sledećih šest takmičara:

  • Gebrasi | Where’d you wanna go
  • Martina Jezepčikaite | Thank you very much
  • Evita Kololo | Be paslapčių
  • Voldemars Petersons | Never fall for you again
  • Titas i Benas | No
  • grupa „The Roop“ | Discoteque

Kroz ovogodišnju selekciju gledaoce su vodili litvanski evrovizijski predstavnik iz 2015. godine Vaidas Baumila uz pomoć Vjatautasa Rumšasa i Jeve Stasijulevičijute.

Finale je dostupno za gledanje onlajn od 20 časova na adresi:

Iz mog ugla: Svetlana Jukić

Mogu priznati da se u finalu litvanskog takmičenja nalaze solidne pesmice. Kada se samo setim šta su sve Litvanci prethodnih godina slali, ovo je zaista korak napred, ali mi se čini da je korak nazad u odnosu na prošlu godinu.

Elem, kompozicija Titasa i Benasa No je svakako već izlizana balada iz 2000-ih i čini mi se najslabija karika ovog takmičenja. Pesma Thank you very much Martine Jezepčikaite mi je iz nekog razloga veoma iritantna, tako da ovaj veseli pesmuljak sa pomalo agresivnim nastupom ne vidim kao pobednika.

Evita Kololo i numera Be paslapčių su mi zanimljivi, ali ni ova pesma, prema nekom mom mišljenu, nije „ta“ pobednička; na momente je drugačija i dopadljiva, a na momente pomalo dosadnjikava.

Drugo mesto bi na mojoj top-listi litvanskih učesnika podelili Gebrasi i Voldemars Petersons. Moram priznati da je pesma Where’d you wanna go nešto ozbiljnija, ali je numera Never fall for you again pravi earworm. U nekim drugim okolnostima bih verovatno volela da jednu od ove dve pesme čujem na evrovizijskoj pozornici, međutim tu je — „The Roop“.

Ako su prošle godine i imali dostojnog protivnika u vidu Monik i pesme Make me human, ove godine to nije slučaj. Sve osim pobede pesme Discoteque bi za mene bilo iznenađenje. Iskreno sam mislila da neće moći da nadmaše pesmu On fire ili da će sami sebe iskopirati. Na sreću, ništa od toga se nije desilo! Ovoga puta momci iz sastava „The Roop“ su ponudili još zanimljiviju pesmu, ostali verni svom unikatnom stilu, a nisu se ponovili.

Što se mene tiče, volela bih da se Diskoteka čuje u Roterdamu, pa da svi zajedno zaigramo uz ovu novu koreografiju.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Ono što Srbija nije uradila, uradila je mala Litvanija. Dala je pravo da se izjasne građani o svom predstavniku i nije dala nikome privilegije. Jedinu povlasticu je dala prošlogodišnjem pobedniku da bude u finalu i to je to. Litvanci bi bili ludi ako ne izaberu Rop. Nije mi se nešto dopala, ali smatram da će odlično proći.